проф. Николай Димитров и проф. Тони Веков

Ние, доказано, носим водеща експертиза и можем, пишат от "Сърце и Мозък"

Лекари до президента Радев: Болницата край Казичене трябва да бъде построена

14587 | 9 авг. 2021 | 14:49

Всички други пътища, без нашия проект, г-н президент и драги депутати, водят до още по-голямо затъване в блатото на посредствеността, хроничната корупция и празни обещания за реформи.


"Всички, уж, искаме големи инвестиции, всички, уж, искаме реформа в здравеопазването - няма друго мнение, а сега ето Търговска Лига  – клас ‘А‘ инвеститор, с готови над 140 милиона лева за една болница, сме на вратата на София, посрещнати от смешен плач и крокодилски сълзи на изгонените крадци! Никога няма да се откажем! Българският народ, генетично, е дълголетен и заслужава дълъг и щастлив живот!".

 

Това казват в Отворено писмо до президента и депутатите от 46-ото Народно събрание проф. Николай Димитров и проф. Тони Веков

От медицинското и организационно ръководство на "Сърце и Мозък‘.

 

Както е известно президентът Румен Радев се обяви против изграждането на нова болница. "Очаквам пълна мобилизация на МЗ, посветена изцяло на организацията за посрещане на евентуална вълна и елиминиране на всякакви други дейности - анали, разчети, евентуално разрешение на бъдещи частни мегаболници", заяви държавният глава пред министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.
Реакцията на президента е предизвикана от многобройните коментари и напрежение, появило се около изграждането на нова частна болница "Сърце и мозък", близо до село Казичене, свързана с компанията "Чайка фарма".

 

Основният проблем, казват критиците на проекта, идва от факта, че намерението за строеж на новата частна болница се случва на фона на пренаситеността от болници за активно лечение в страната. България е на първо място в ЕС по този показател - според Евростат у нас има близо 620 легла за болнично лечение на 100 000 души (срещу средно 390 легла на същия брой хора в страните от ЕС). Това е една от причините частните болници да изразходват огромен ресурс от Здравната каса, а нивото на болничното обслужване в държавните здравни заведения да пада.


"Ние, доказано, носим водеща експертиза и можем. Ние сме реформата, ние сме бъдещето в здравеопазването. Ние ще приближим здравеопазването в България до Германия и Холандия, където задоволството на пациента е над 90% – толкова е задоволството на пациента във вече инвестираните клас ‘А‘ дворци на здравето "Сърце и Мозък" Плевен и "Сърце и Мозък" Бургас, пишат лекарите, на които днес даваме думата.

 

Ето целият текст на писмото им до държавния глава и до народните представители:

 

Господин президент,

Драги депутати,
 
Ние сме бъдещето на българското здравеопазване.
Ние издигнахме правото на избор на пациента до европейска и световна орбита – с признато качество и удовлетворение.


Смешният плач на крадливото статукво напоследък срещу нашия идеен проект за нова свръхмодерна болница „на края на града“ в София разкрива дълбоките проблеми в българското здравеопазване и причините защо сме най-болната, най-бедната и кратко живееща нация в Европа.

Става ясно на всички също защо след 30 години преход няма истински реформи в най-важния сектор на обществено-икономическия живот в страната (?)!
 
1. Защо след много години и много милиони лева обществен ресурс, налети в софийските мега болници, над 50% от населението счита здравеопазването за лошо и поставя необходимостта от реформа на първо място във всички неманипулирани допитвания? - Защото резултатите са лоши, а удовлетворението на пациентите е ниско... защото много семейства вече имат, преждевременно, празен стол в трапезарията!


2.  Защо българските добри и трудолюбиви лекари и блестящи млади специалисти работят при мизерни условия с откраднати перспективи за модерно развитие и без достойно заплащане? Защо българските медицински кадри бягат в чужбина и рядко се връщат в родината? - Защото крадливите и самообожествили се дългогодишни директори и клики на посредствеността задушават развитието на нашите млади, ученолюбиви и дерзаещи таланти, които в чужбина често са високоуважавани ръководители на клиники и ръководители  на многомилионни научноизследователски и инвестиционни проекти.


3. Вашето служебно правителство, господин президент, разкри и документира част от злоупотребите, извършвани години наред, а вашето редовно правителство, драги депутати, трябва да продължи и покаже цялата огромна и тъмна част, все още под вода, на айсберга в здравеопазването, което 30 години е заложник на всякакви политически игри, корупционни практики и най-болезнено – потопи много хора и семейства в дълбока мъка и съсипия.


4. Всички, уж, искаме големи инвестиции, всички, уж, искаме реформа в здравеопазването - няма друго мнение, а сега ето, Търговска Лига  – клас ‘А‘ инвеститор, с готови над 140 милиона лева за една болница, сме на вратата на София, посрещнати от смешен плач и крокодилски сълзи на изгонените крадци! Никога няма да се откажем! Българският народ, генетично, е дълголетен и заслужава дълъг и щастлив живот! Ясно е, Търговска Лига никога нищо не е приватизирала, нито едно аптечно предприятие, нито един завод, нито едно летище или пристанище, никога не е получила концесия! Ние, доказано, носим водеща експертиза и можем. Ние сме реформата, ние сме бъдещето в здравеопазването. Ние ще приближим здравеопазването в България до Германия и Холандия, където задоволството на пациента е над 90% – толкова е задоволството на пациента във вече инвестираните клас ‘А‘ дворци на здравето "Сърце и Мозък" Плевен и "Сърце и Мозък" Бургас.


5. Всички просветени български световни мъже и жени ще потвърдят (и е добре да ги чуете), че най-добрият притегателен сигнал за чужди инвестиции е нивото на вътрешните инвестиции, особено в синхрон с инвестиции от националната диаспора от Европа и Америка – проектът ‚Сърце и Мозък‘ София съчетава всичко това в едно и най-важно: Световният Икономически Форум, Европа, китайските и калифорнийските инвеститори ни гледат под лупа!


6. Кампанията на ренегатите, уволнени и несъвсем, сега иска да ограничи избора на пациента. Имало 100 болници в София, които са „достатъчно“, твърди ретроградното статукво, значи столичният пациент днес има възможност уж за 100 избора на лечебно заведение и въпреки това над 50% от масово интервюираните пациенти са недоволни. Защо тогава да няма възможност за 101-ви избор на пациента? Правото на избор на пациента, гарантирано от закона, е количествено неограничено! Какво означава да „няма нужда” от 101-ва болница, какво означава да се откаже 101-ви избор на качествено лечение на пациента? Така или иначе една част от заварените болници са само табела „болница”, изпразнена от съдържание, а повечето са обрулени от лошо управление и кражби до невъзвращаемост. Със 101-вия избор не се изразходва повече обществен ресурс, защото НЗОК има лимит на бюджета по закон – само качеството се повишава.


7. Проектът на "Сърце и Мозък" в София, който ще бъде реализиран в тясно експертно и инвестиционно сътрудничество с водещи медицински центрове от Съединените щати и от Европа, ще издигне здравния статус на столичани и Софийска област. Конкуренцията за избора на пациента и сътрудничеството в научноизследователската и практическа медицина гарантират качеството и реализират здравната реформа. Иначе, както стана ясно, мизерията на медицинския отговор и масовата смърт по време на пандемията през последните 18 месеца са тъжната манифестация на кризата, която ще се задълбочава.


8. Всички други пътища, без нашия проект, г-н президент и драги депутати, водят до още по-голямо затъване в блатото на посредствеността, хроничната корупция и празни обещания за реформи.
 
За нас пациентът винаги стои на първо място!

 

От медицинското и организационно ръководство на ‚Сърце и Мозък‘


Проф. Николай Димитров

Проф. Тони Веков

 

Епицентър.бг припомня, че според проекта бъдещото лечебно заведение ще разполага с 470 легла, както и с отделения в различни специалности: кардиология, кардиохирургия, съдова хирургия, образна диагностика, нервни болести, неврохирургия, рехабилитация, медицинска онкология, лъчелечение, пулмология, акушерство и гинекология, урология, гастроентерология, педиатрия. Ще има и лаборатории.

Всичко това ще бъде организирано в 3 сгради или т.нар крила, включващи: диагностично-консултативен блок, хирургични отделения и терапевтични отделения. Сградата, в която ще бъдат разположени кабинетите за прегледи и лабораториите, ще бъде на 3 етажа. Предвижда се да разполага с набор от апаратура за диагностика - рентген, компютърни томографи, РЕТ скенер, мамограф, апаратура за лъчелечение - линеен ускорител, брахитерапия.

Най-големите отделения в бъдещата болница ще имат по 40 легла - Анестезиология и интензивно лечение, Кардиология и Медицинска онкология. Сградата с хирургичните отделения ще бъде от 7 етажа, а на покрива ще има хеликоптерна площадка. Операционният блок ще разполага с 15 зали.

 

"Нашите инвестиционни намерения са чисти и прозрачни, и най-важно са в интерес на хората и пациентите. Общественият интерес е огромен и добре защитен", се казва в позицията на "Търговска лига".


От категорията

Кеворк Кеворкян: Мазня... Здравният министър не помни какво излиза от устата му.

-1477587010.jpg

Радев няма какво да говори със служебните министри – прави си лоша услуга, все ...

25 окт. 2021 | 10:20

Г-н президент, спрете COVID-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия

Г-н президент, спрете ковид-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия-1635058394.jpg

Властта в България създаде хаос, който ще ни струва скъпо. А този хаос е ...

24 окт. 2021 | 09:43

„Файненшъл таймс“: Световният недостиг на газ ще продължи няколко години

-1552300717.jpg

Според енергийния министър на Катар няма как светът да премине през реалистичен ...

26 окт. 2021 | 08:52

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!-1635064749.jpg

Най-тъжното от всичко е, че абсурдното му твърднеие, че партиите брояли ...

24 окт. 2021 | 11:37