Прокуратурата: Няма висши публични лица с недекларирани имоти lв чужбина

Липсват нарушения на данъчното и осигурителното законодателство от страна на проверяваните лица.

Прокуратурата: Няма висши публични лица с недекларирани имоти lв чужбина

2190 | 23 юли 2021 | 15:35

По отношение на 11 лица от законодателната и изпълнителната власт и за 27 магистрати съществува съмнение за недеклариране по съответния ред на притежавани от тях банкови сметки и/или недвижими имоти в чужбина.


След редица проверки, прокуратурата опровергава информацията за списък с 38 лица, притежавали сметки в чужбина.

 

Данъчните проверки на НАП за 27 магистрати и още 11 души на висши държавни постове за недекларирани сметки и имоти в чужбина са показали, че няма нарушения.

Това съобщиха днес от прокуратурата по повод на разкритията на вътрешния министър Бойко Рашков, че има такъв списък с магистрати и хора на високи държавни постове, който държавното обвинение крие и може да е използван за натиск.

Самият Рашков обеща да разкрие имената на хората в списъка след изборите, ако прокуратурата не го направи.

От прокуратурата припомнят, че става въпрос за проверката, инициирана още през 2019 г. от тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров. Става дума за две справи на ДАНС с гриф "поверително", поискани от Цацаров за цялата налична информация за хора на висши публични длъжности, които имат недекларирано имущество, включително и в офшорни компании.

 

В справката на ДАНС, изискана от бившия главен прокуро Сотир Цацаров "не фигурират лица, заемащи висши публични длъжности, недекларирали по съответния ред участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании и извършени разходи и инвестиции в чужбина".

Това се казва в съобщения на прокуратурата, публикувано на нейния сайт.

Ето пълният текст на информацията

"С писмо от 13.05.2019 г. главният прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров е изискал от ДАНС цялата налична информация (вкл. и по линия на финансовото разузнаване) за лица, заемащи висши публични длъжности, недекларирали по съответния ред притежавани лично от тях или чрез свързани или подставени лица банкови сметки в чужбина; недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност; участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании и извършени разходи и инвестиции в чужбина.

В отговор на писмото са постъпили справки от 19.07.2019 г. и от 15.08.2019 г. от Държавна агенция „Национална сигурност“, съдържащи класифицирана оперативна информация, голяма част от която е описана от ДАНС като „непотвърдена“. В същата не фигурират лица, заемащи висши публични длъжности, недекларирали по съответния ред участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании и извършени разходи и инвестиции в чужбина.

Посочените в справките данни не са били достатъчни, за да бъде направен извод за наличие на основателно предположение за извършено престъпление от общ характер, което е наложило извършването на лична проверка от прокурор при Върховна касационна прокуратура (ВКП).

 

В хода на проверката и от съдържащата се в справките информация от НАП е установено, че по отношение на 11 лица – представители на органи на законодателната и изпълнителната власт (2-ма народни представители, 2-ма зам. министри, 2-ма председатели на общински съвети, 1 кмет, 4-ма зам.кмета) и за 27 магистрати (17 съдии, 5-ма прокурори и 5-ма следователи) съществува съмнение за недеклариране по съответния ред на притежавани от тях банкови сметки и/или недвижими имоти в чужбина.

По отношение така установените 38 лица с постановления на прокурор от ВКП от 19.09.2019 г. са възложени данъчни проверки на НАП за периода от 2016 г. до 2019 г. С цел да бъдат установени конкретните банкови сметки в чужбина, размера и произхода на финансовите средства, постъпили по тях, както и притежавани недвижими имоти в чужбина и произхода на средствата за придобиването им с постановление на прокурор от ВКП от 22.10.2019 г. са възложени проверки и на КПКОНПИ.

За изясняване на цитираните факти и обстоятелства от страна на КПКОНПИ са извършени редица действия, като на ВКП е предоставена информация относно притежаваното от лицата движимо и недвижимо имущество и налични банкови сметки.

Материалите от извършените проверки на НАП са постъпвали във ВКП, като последно изпратената информация е с дата едва от 25.06.2021 г. и е получена в прокуратурата на 05.07.2021 г. Към момента по отношение на едно от лицата все още не са приключили процесуалните действия по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) от органите на НАП за събиране на доказателства.

Възложените данъчни проверки са приключени с протоколи. По реда на ДОПК е разкрита данъчна и осигурителна информация. Органите по приходите не са установили несъответствия и предпоставки за предприемане на последващи контролни действия, като е изяснен и законният произход на средствата. В резултат на предприетите процесуални действия и събраните доказателства в хода на възложените данъчни проверки органите по приходите са констатирали, че липсват нарушения на данъчното и осигурителното законодателство от страна на проверяваните лица.

По отношение на останалите посочени в справките на ДАНС лица е констатирано, че част от тях са декларирали притежавано недвижимо имущество и банкови сметки в чужбина, а за други задължението за деклариране е възникнало в по-късен момент. Две от лицата са били обект на данъчни ревизии по вече образувани преписки и досъдебни производства. За голяма част от тези лица също е посочено от ДАНС, че оперативната информация е непотвърдена и/или непроверена.

Информацията, съдържаща се в справките на ДАНС, е класифицирана с ниво на класификация „Поверително“ по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) и разгласяването ѝ би било престъпление по чл. 357 от НК.

 

Материалите от възложените на НАП проверки, съдържат данъчна и осигурителна информация, която е предоставена по реда на ДОПК само и единствено за служебни цели. Това изключва разпространението на информацията от възложените проверки от страна на ПРБ, тъй като това би било извършване на нарушение на българското законодателство и/или престъпление.

Събраните материали от извършените проверки са изпратени от ВКП на компетентната първоинстанционна прокуратура, по компетентност".

 

Припомняме, проверката на главния прокурор Сотир Цацаров през ДАНС за информация за всички банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред, стартира след избухването на скандала в апартаментите и къщите за гости на властта. Тогава прокуратурата започна няколко проверки. От страна на главния прокурор беше разпоредена проверка на всички къщи за гости както и работата на ДФ "Земеделие".

В скандала с къщите за гости бяха замесени имената на подалия оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев, но и на депутата от БСП и кандидат за ЕП Елена Йончева, а и на тогава намиращото се в отпуск ръководство на Комисията за борба с корупцията Пламен Георгиев (заради апартамента му с тераса) и неговия заместник. Проверката щеше да обхване и имотното състояние и на шефа на Следствието Борислав Сарафов и на председателя на ВКС Лозан Панов.

 

 


От категорията

„Неадекватното поведение на моряците“ довело до засядането на кораб край Каварна
(Видео)

Снимка Районна прокуратура Добрич
-1632144113.png

Разходите по операцията за изтеглянето на кораба ще бъдат изцяло за сметка на ...

20 септ. 2021 | 16:19

Разследват инцидент със заседнал товарен кораб край Яйлата
(Видео)

Снимки: Прокуратура на Република България-1632132901.jpg

Няма пострадали членове на екипажа. Няма разлив на гориво или други вещества ...

20 септ. 2021 | 13:14

Започва разтоварването му

Няма опасност от разлив на гориво от заседналия край Камен бряг кораб
(Видео)

-1632404772.jpg

Към момента се организира операция, свързана с изваждане на кораба от мястото, ...

23 септ. 2021 | 16:42

Гранични полицаи спипаха извършител на банков обир с над 100 000 евро
(Видео)

-1558886376.jpg

Въоръженият грабеж и извършен на 17.09.2021 г. в Австрия

23 септ. 2021 | 16:17