Кадър: Нова тв

За сега няма арестувани по случая, назначени са технически експертизи

Прокуратурата и ЧЕЗ с подробности за най-голямата в историята кражба на ток (ВИДЕО)

2742 | 14 дек. 2020 | 13:14

Кражбата на ток се равнява на изразходената електроенергия за месечното потребление на 4250 семейства, уточниха от ЧЕЗ


Малко по-малко от 500 устройства са „копали“ криптовалута в с. Хераково, където беше разкрита най-голямата кражба на ток в историята на ЧЕЗ.

„Установени са множество устройства, които служат за генериране на криптовалута. Намерени са и специфични такива, които помагат да се преобразува електроенергията. Цялото захранване на двете халета е било от незаконното присъединяване”, посочи районният прокурор на Сливница Пламен Петков.

Установено е търговското дружество, което е собственик на сградата. Към момента разследващите са установили, че постройката е дадена под наем, но от прокуратурата предполагат, че може да се касае и за фиктивно преотдаване под наем, за да се затрудни разследването.

Кражбата на ток се равнява на изразходената електроенергия за месечното потребление на 4250 семейства, уточниха от ЧЕЗ.

В момента на пристигането на органите на реда в помещението не са заварени хора.

За сега няма задържани по случая, като са назначени и технически експертизи, с оглед установяване на периода на ползване на устройствата, както и изчисляване на точния размер на нанесената щета.

Под ръководството на Районна прокуратура - Сливница се водят действия по разследване за извършено престъпление по чл. 234в от Наказателния кодекс, уточниха от държавното обвинение.

Досъдебното производство по случая е било образувано на 12.12.2020 г., след получен сигнал от служител в акционерно дружество, за неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа в стопанския двор на бившето ТКЗС в с. Хераково, община Божурище, област София.

Незабавно местопроизшествието е било посетено от дежурна оперативна група при ОД на МВР гр. София и служители на РУ гр. Сливница. Било е констатирано незаконно отнемане на електрическа енергия от владението на „ЧЕЗ разпределение България“ АД. В хода на изясняване на случая са били извършени огледи на местопроизшествието, претърсвания и изземвания.

В резултат на извършените действия по разследването е установено, че в сградите са били изградени т.нар. „ферми“ за добив на криптовалута. Открити са били майнинг устройства (ригове), компютърни компоненти, системи за охлаждане с вентилатори, инсталация за електрическо захранване на майнинг устройства и свързаните с тях различни компоненти. Провеждат се активни издирвателни мероприятия по установяване на извършителите на престъпното деяние. Предстои назначаване на технически експертизи, с оглед установяване на периода на ползване на устройствата, както и изчисляване на точния размер на нанесената щета.

Разследването продължава.

 Прокуратурата и ЧЕЗ с подробности за най-голямата в историята кражба на ток

Кражбата на ток се равнява на изразходената електроенергия за месечното потребление на 4250 семейства, уточниха от ЧЕЗ

Още по темата

Разкриха най-голямата кражба на ток в историята на ЧЕЗ (СНИМКИ)

Снимки: ЧЕЗ-1607865961.jpg

Престъплението е извършвано в стопанска сграда на ТКЗС-то в село Хераково, ...

13 дек. 2020 | 15:25