Прокуратурата иска незабавна проверка на строежа на небостъргач, свързван с Божков

Според обвинението разрешителното за строеж е изтекло

Прокуратурата иска незабавна проверка на строежа на небостъргач, свързван с Божков

6040 | 22 май 2020 | 12:11

I Tower е в центъра на София - на Солни пазар, близо до сградата на КНСБ и Министерството на земеделието

Прокуратурата иска незабавна проверка на строежа на небостъргач, свързван с Божков-1590143387.jpg-1590139179.jpg

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строежа на небостъргач „I Tower” в центъра на град София.

 

Сградата, която трябваше да се извисява на 113 мeтpа, се свързва с бизнесмена Васил Божков. Небостъргачът на столичния Солни пазар, близо до Министерството на земеделието и КНСБ, по план трябваше да е със застроена площ от 66 000 квадратни метра. В сградата се предвиждаше да бъде и първият в София хотел от луксозната верига "Мариот".

 

Дeйнocтитe пo пpoeĸтa бе плaниpaнo дa зaпoчнaт нa 21 ceптeмвpи 2017 гoдинa и дa пpиĸлючaт 30 мeceцa пo-ĸъcнo, ĸoeтo oзнaчaвa, чe xoтeлът тpябвa дa бъдe гoтoв пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2020 гoдинa.


ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж.

Законодателят е определил категориите строежи в зависимост от характеристиките, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация. Съгласно чл. 137, ал.1, т.3, б. „в“ от Закона за устройство на територията /ЗУТ/- трета категория сажилищни и смесени сгради с високо застрояване; сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгърната застроена площ над 5000 кв. м. или с капацитет от 200 до 1000 места за посетители. Вчл. 137, ал.1, т.2, б. „д“ от ЗУТ се посочва, че втора категория са сгради и съоръжения за обществено обслужване с капацитет над 1000 места за посетители.

Проверката е от компетентността ѝ и ДНСК следва да установи дали строежът се изпълнява въз основа на разрешение за строеж, което има правно действие.

ВАП изиска и от Главния архитект на Столична община материалите по административната преписка по повод издаване на разрешението за строеж.

Резултатите от проверката следва максимално бързо да се представят на ВАП с обобщен доклад, като се отразят направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове.

Според проекта 113-мeтpoвaта страда със застроена площ от 66 000 квадратни метра трябва да бъде от най-високите в София.

Петзвездният хотел от веригата Marriott се строи с кредит от две банки - Черноморска банка за търговия и развитие (ЧБТР) и Пощенска банка, които съвместно предоставят 58,3 млн. евро, което е приблизително около 116 млн. лв. за построяването на лъскавия хотел. Кредитът се предоставя за срок от 12 години на I Tower Development АД – компания, специално създадена за реализацията на проекта в България.
Marriott ще има 232 стаи, а строителството се очаква да завърши през 2020 г.

В допълнение към първия за София хотел Marriott, I Tower ще включва и 5 ресторанта, бутиков търговски център, спа зони и жилищен комплекс с панорамна гледка към столицата. Така софийският Marriott трябва да е вторият по големина хотел в столицата.

"Инвестицията в проекта е разчетена на 90 млн. евро и се движи от италианската компания Finvis, като се ползват и български мениджъри. Очакванията са, че с появата на високата 113 метра сграда зоната съвсем ще промени облика си на бизнес център и това ще даде тласък не само на бизнесите и цените на имотите в района, но като цяло и на хотелската индустрия и офис пазара в столицата, при това в най-скъпия сегмент. Поредният почти небостъргач, разбираемо, поражда и притеснения как ще се отрази на и без това задръстения трафик в района. Но разрешителното за строеж е старо и сега, когато строителството вече е в ход, темата не е разглеждана", пише "Капитал" от 2 февруари 2018 година.


От категорията

По-нисък ДДС: Ще поевтинеят ли детските стоки и с колко? (ВИДЕО)

Кадър: Нова тв-1591379174.jpg

Според мотивите на вносителите от ДПС по-ниската ставка ще облекчи значително ...

5 юни 2020 | 20:44

Петкова за цената на парното: Опитват се да опорочат безпрецедентното поевтиняване на газа (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1591370308.jpg

Енергийният министър заяви, че КЕВР не са успели да обяснят правилно ...

5 юни 2020 | 18:16

ОПЕК: Безпрецедентен е ръстът на световните петролни резерви

-1586491114.jpg

За първи път в историята си срещата се провежда чрез видеоконферентна връзка ...

6 юни 2020 | 17:58

КЗК образува производство срещу bTV

-1580746338.jpg

За подписването на контракта е използвана вратичка в Закона за обществените ...

5 юни 2020 | 18:00