Ще бъде поискана европейска заповед за разследване

Прокуратурата повдига обвинение на срещу частен съдебен изпълнител, продал либийския танкер

3227 | 11 ян. 2019 | 15:18

Според държавното обвинение частният съдебен изпълнител е превишил правата си с цел да набави за частна фирма имотна облага

-1546885086.jpg-1528961431.jpg

 Окръжната прокуратура в Бургас образува досъдебно производство по случая с либийския танкер „Бадр“. То е срещу частен съдебен изпълнител за незаконосъобразния действия по публичната продажба на кораба, приключила с възлагането му на българско дружество, съобщи БНР.

 

Според държавното обвинение частният съдебен изпълнител е превишил правата си с цел да набави за частна фирма имотна облага като е извършена незаконосъобразна промяна на собствеността на танкер. Случаят е свързан с изпълнително производство, образувано в Районен съд в Бургас по искане на българско дружество, претендиращо за обезпечаване на свой дълг в размер на близо 10 милиона долара.

 

На извънреден брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев заяви, че е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по служба, за което законът предвижда до 5 години лишаване от свобода. 

 

Чинев уточни, че по делото все още няма привлечено обвиняемо лице. Той каза още, че е възможно да бъдат проверени и други лица, свързани със ситуацията около либийския танкер.

Досъдебното производство е образувано след постъпил сигнал на 21 декември, 2018 г. от страна на адвокати, които представляват интересите на търговското дружество, собственост на Либийската държава. Още същия ден е разпоредено извършване на проверка, подчерта окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Частният съдебен изпълнител от Бургас Тотко Колев е напуснал страната на 20 декември, ден преди да бъде извършена скандалната смяна на екипажа на либийския танкер БАДР, съобщава "24 часа".

По линията на международното сътрудничество ще бъде поискана европейска заповед за разследване, стана ясно още на брифинга.

 

Българската фирма твърди, че тези дългове са натрупани от търговско дружество, собственост на либийската държава.

 

Спорът по изпълнителното дело е бил с искане за промяна на собствеността на танкера. Изпълнителното дело обаче е спряно със съдебен акт. Въпреки това частен съдебен изпълнител от Бургас е извършил незаконосъобразно действия по публичната продажба на кораба в полза на българската фирма.

 

По случая все още няма повдигнати обвинения, казаха от Окръжната прокуратура. Танкерът в момента не се намира в български териториални води.

 


От категорията

Николай Банев с писмо срещу прокурор Иван Гешев от следствения арест (ВИДЕО)

-1544197306.jpg

Според арестувания и обвинен в пране на над 1 милиард лева бизнесмен "са ...

19 ян. 2019 | 20:39

Адвокат Марковски за отхвърленото вето на президента: Промените в НПК не застрашават човешките права

Адвокат Марин Марковски-1524462868.jpg

Те обаче се разминават с конституционния принцип, че непълнолетните и децата са ...

19 ян. 2019 | 16:20

Арнаудова: 6 души са обвинени след акцията за тероризъм, един е обявен за международно издирване

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова -1507727911.jpg

На петима сирийци и една българска гражданка са повдигнати по две обвинения за ...

19 ян. 2019 | 14:29

Двама мъже загинаха в пожари само за ден

-1536658416.jpg

Мъж на 65 години и две жени - на 69 и на 88 години, са били обгазени и са ...

19 ян. 2019 | 17:06

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


11 ян. 2019 | 17:30ЧСИ няма сам да се втурне на такава рискована операция. Зад гърба му са областната администрация, морската администрация, прокуратура, районен и окръжен съд, видни адвокати и една властваща партия. Сега те се отдръпнаха, а двете администрации ще направят всичко възможно да го прикрият.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.