По показателя „бързина на правосъдие“ в административните съдилища ЕК нарежда България сред първите 5 държави в ЕС

Прокуратурата отчете ръст на престъпленията през 2017 година (ОБЗОР)

770 | 12 септ. 2018 | 23:13

Парламентът отложи гласуванието на годишните доклади за дейността на съдилищата, заради отсъствието на председателя на ВКС Лозан Панов


През по-голямата част от пленарния ден днес депутатите гласуваха докладите за дейността на Прокуратурата и разследващите органи, на административните съдилища, на ВСС и на Инспектората към ВСС за 2016 и 2017 година. По програма трябваше да бъдат гласувани и Годишните доклади за дейността на съдилищата. По предложение на ПГ на ДПС гласуването им беше отложено заради отсъствието на председателя на ВКС Лозан Панов. Депутатите обаче отхвърлиха настояването им Панов да бъде задължен да присъства в зала, предаде Агенция "Фокус".

Докладите на Прокуратурата констатират, че през 2017 година разкриваемостта на престъпленията е 43.7%, което е с 3,9% по-малко спрямо 2016 година и с 1,8% повече от 2015 година. През миналата година е отчетено увеличение на престъпленията с 2,8% спрямо предходната година и намаление с 1,1% спрямо 2015 година.. От парламентарната трибуна главният прокурор Сотир Цацаров обърна внимание, че в страната има райони без съдебни медици, а Институтът по криминалистика към МВР претоварен от експертизи.

Той обясни, че чакането на експертизи е един от основните фактори за забавянето на досъдебните производства. Сотир Цацаров изтъкна необходимостта от обучение на разследващи полицаи. Главният прокурор обяви, че са необходими мерки в Наказателния кодекс, касаещи корупционни престъпления. Той уточни, че разпоредбите в закона за длъжностни и корупционни престъпления не са променяни от създаването му.

Според докладите на ВСС над 1 млн. лева са изплатени на потърпевши от забавено правосъдие през 2016 и 2017 година. Наблюдава се тенденция на увеличаване на висящността на делата. Проверките в прокуратурите констатират най-често забавено разследване на досъдебни производства и недостатъчен контрол на спрените такива. За 2 години Инспекторатът е разгледал 3975 сигнала на граждани, при 189 от тях има наличие на твърдените нарушения.

От докладите на административните съдилища стана ясно, че българското административно правосъдие е на трето място в Европа за периода 2016-2017 година според ЕК. По отношение на показател „бързина на правосъдие“ ЕК нарежда България сред първите 5 държави в ЕС. Най-голяма е средната месечна натовареност на административните съдии в София, Бургас и Благоевград.

 


От категорията

Борисов: Оставката на Валери Симеонов стои пред Патриотичния фронт! И ми е мъчно, и ме е яд!

Снимка Кадър БТВ-1542262567.png

Цените на горивата падат не заради протестите, а защото цената на петрола пада, ...

15 ноем. 2018 | 08:03

Започват коледните пости

-1519032330.jpg

От днес до празника Въведение Богородично (21 ноември) са забранени венчавките

15 ноем. 2018 | 07:35

Д-р Мирослав Ненков: Донорите не се реализират, защото хората ни нямат доверие

-1531891865.jpg

Екипи в две болници в България са готови да правят в белодробни трансплантации

15 ноем. 2018 | 09:12

Росен Плевнелиев: Не съм убеден в автентичността на протестите, президентът Радев е популист

-1510673334.jpg

„Бъдещ министър – председател ли работи президентът днес? Ако Радев влезе в ...

15 ноем. 2018 | 08:55

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


13 септ. 2018 | 07:40За да има някакво движение надолу сред битовата престъпност, не може само да се удря по ДДС мошениците и рекетьорите. Трябва на първо място да се удари клановата циганска престъпност, във всяко селце полицай, всеки рецидивист за следващо дори най дребно провинение, да влиза в затвора. Винету да не ни строи рехави огради и рушащи се пътища, а да увеличи количеството на затворите (както е в любимите му ФАЩ, където място в затвора е подсигурено за абсолютно всички "желаещи") !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.