Проверката следва да продължи през целия период на обявеното извънредно положение в страната

Прокуратурата погна куриерите и фирмите, които завишават таксите за доставка

1833 | 9 апр. 2020 | 14:43

Поводът е необходимостта от предприемане на мерки за предотвратяване на незаконно облагодетелстване от страна на некоректни търговски субекти, извършващи спедиторски, куриерски и други подобни дейности, свързани с доставки на пратки


Софийска градска прокуратура е възложила незабавна проверка по реда на надзора за законност, която следва да бъде извършена от контролните органи – Комисия за защита на потребителите и Териториална дирекция на Национална агенция за приходите.

Поводът за нея е необходимостта от предприемане на мерки за предотвратяване на незаконно облагодетелстване от страна на некоректни търговски субекти, извършващи спедиторски, куриерски и други подобни дейности, свързани с доставки на пратки на територията на столицата.

Към настоящия момент е установено, че на сайт, предлагащ доставка на стоки чрез куриер, неправомерно се начислява допълнителна такса. Посочва се нейната цена и уточнение – за обработка на плащане при доставка в брой, както и периода на повишен риск от COVID-19.

Проверката следва да продължи през целия период на обявеното извънредно положение в страната. Контролните органи ще установяват наличие на некоректни практики, чрез които потребителите се задължават да плащат неправомерни допълнителни такси. Ще се извършват контролни заявки и тяхната доставка с цел установяване на начислени такси и утежнения, имащи извънреден характер.

При констатиране на порочни практики следва да бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения и да се сезира прокуратурата. Разпоредено е извършване на проверки на всички фирми, извършващи куриерски и спедиторски услуги в София.


От категорията

Братя Бобокови са арестувани. Разследват ги за злоупотреби с отпадъци и укриване на данъци

Братя Бобокови са арестувани?-1590678908.jpg

Спецакцията в Русе, свързана с разследването на бизнеса на братята Атанас и ...

28 май 2020 | 18:13

Прокуратурата: Заместник-министър Красимир Живков е част от ОПГ, която внасяла опасен боклук

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева Кадър: бТВ-1590674201.jpg

Зам.-министърът е оказвал натиск върху служители на МОСВ да издават нотификации ...

28 май 2020 | 16:52

Проф. Николай Радулов: Студентски град е свободен за наркотици чрез покровителство на влиятелни хора

Проф. Николай Радулов-1558009159.jpg

Наркоразпространението в този район върви необезпокоявано години наред, ...

28 май 2020 | 21:36

В Белград отново отложиха делото за екстрадирането на Цветан Василев

-1426064241.jpg

Говорителката на съда Татяна Тешич съобщи, "че заседанието е отложено след ...

28 май 2020 | 20:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.