Прокуратурата поиска кметът на Годеч и неговият заместник да бъдат отстранени

Двамата бяха обвинени в измама с еврофондове

Прокуратурата поиска кметът на Годеч и неговият заместник да бъдат отстранени

2194 | 25 февр. 2021 | 14:05

За незаконно придобиване на парични средства от европейски фондове, както и на средства, принадлежащи на българската държава или предоставени от ЕС за съфинансиране на проекти, администрирани от Държавен фонд „Земеделие".


Прокуратурата поиска кметът на Годеч Радослав Асенов и неговият заместник да бъдат отстранени
Двамата бяха обвинени в измама с еврофондове


Специализирана прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искания за отстраняване от длъжност на кмета на община Годеч Р.А. и на заместник-кмета на общината Н.С.

В хода на образувано от Специализирана прокуратура досъдебно производство двамата са привлечени като обвиняеми за това, че Р.А. ръководил, а неговият заместник Н.С. участвал в организирана престъпна група, създадена с користна цел. А именно - да върши съгласувано в страната длъжностни и документни престъпления, незаконно придобиване на парични средства от европейски фондове, както и на средства, принадлежащи на българската държава или предоставени от ЕС за съфинансиране на проекти, администрирани от Държавен фонд „Земеделие".

 

Кметът на Годеч Радослав Асенов беше отведен преди седмица на разпит в Специализираната прокуратура. По същото време прокурори и инспектори от антикорупционната комисия (КПКОНПИ) посетиха няколко институции, свързани с Министерството на земеделието, включително и дирекцията на агенцията за безопасност на храните, която отговаря за София - област.

Именно в обхвата на нейната дейност попада и Годеч. Освен БАБХ, техни служители са посетили и Държавен фонд “Земеделие”, откъдето са иззети документи.

Тогава стана ясно, че Специализираната прокуратура и КПКОНПИ работят по случай със субсидии за животновъдно стопанство, с което връзка има и кметът. Става въпрос за история от преди няколко години. Стопанството било проверявано от БАБХ - София - област, с директор доктор Леонид Лавчев. Според местните, той е близък на кмета Асенов. Дори е бил жури в дефиле на коне в общината.

39-годишният Радослав Асенов е втори мандат кмет на Годеч. Служил е в МВР, бил е граничар. При първото му кандидатиране за кмет през 2015 г. го представя лично Цветан Цветанов. Бившият втори в ГЕРБ подчертава, че Асенов има опит и в разработването на проекти по Програмата за развитие на селските райони.

На изборите през октомври 2019 г. кметът спечели втори мандат с 67% от гласовете. Известен е като деен градоначалник. От декларацията му пред КПКОНПИ става ясно, че има 77 ниви. Другият интересен герой от акцията на прокуратурата и антикорупционната комисия е Леонид Лавчев. Областният директор на БАБХ нашумя с ареста си през 2009 г. Тогава той беше зам.-директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

Според прокуратурата, по това време той е поискал подкуп от собственик на мандра в село Конуш до родния му град Хасково, за да не бъде проверявана. Срещу него имаше и дело в окръжния съд в Хасково. На първа инстанция през 2010 г. го осъдиха на седем години затвор.

След това, обаче Апелативният съд в Пловдив отмени наказанието и върна делото на прокуратурата. От съобщение на съда през 2012 г. става ясно, че папките са изпратени по компетентност на Специализираната прокуратура в София, която тогава започваше работа. Оттогава не е известна съдбата на делото срещу Лавчиев.


От категорията

Иван Гешев участва в 15-ия Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на ЕС

Снимки: ПРБ-1634290102.jpg

Той изрази опасенията на българската прокуратура, че ако се стигне до закриване ...

15 окт. 2021 | 12:27

Спецпрокуратурата приключи успешно разследване срещу престъпна група за измами и пране на пари

-1630995215.jpg

В изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от ...

15 окт. 2021 | 11:49

Избраха двама нови членове на Съдийската колегия на ВСС

-1615813538.png

Кандидатите са Деян Денев от Варненския окръжен съд и Марина Михайлова от ...

16 окт. 2021 | 20:07

Без обвинения за задържаните във Велико Търново за фалшиви сертификати

-1425630156.jpg

Четиримата задържави в старата столица са освободени

16 окт. 2021 | 20:00