Анализът на информацията, съдържаща се в изготвената експертиза и приложенията към нея, продължава

Бобоков излъга! Прокуратурата публикува чатове между Plamen Bobokov и Prezident - Rumen Radev

18138 | 2 юли 2020 | 10:38

Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата!, пише Plamen


Пламен Бобоков повлича и президента Румен Радев.

 

Нови, скандални чатове разпространи прокуратурата във връзка с разследването за търговия с влияние от страна на президентския секретар Пламен Узунов. 

 

От комуникацията става ясно, че бизнесменът Пламен Бобоков и президентът Румен Радев са поддържали активна телефонна връзка.

Тази сутрин преди публикуването на новите чатове Пламен Бобоков излъга в ефира на бТВ като обяви, че той няма телефона на държавния глава и е разговарял с него само при официални събития.

 

Бобоков лобира за посланика в Нигерия в съобщението си до държавния глава, а така също и му благодари за подкрепата.

 

От прокуратурата не назовават директно, че става въпрос за Румен Радев, а посочват, че се отнася до диалог между "лице с имунитет" и обвиняемия Пламен Бобоков.

 

На 29.09.2019 г. в 16:15 ч. Plamen Bobokov изпраща на Prezident - Rumen Radev съобщение с текст: „Привет от Монровия! Сенатът гласува вчера нашата концесия и Приста Порт е вече официален концесионер на пристанище Бюкянън в следващите 25 години!......Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо съм на линия 24/7!“.

 

Всички отговори на Radev са заличени и не може да се направи преценка какво се обсъжда в тях. Според снимките си личи, че са кратки.

 

От снимките, публикувани от държавното обвинение, се вижда и че човекът, записан като Prezident - Rumen Radev е отговарял на съобщенията. Тяхното съдържание обаче е заличено, вероятно защото държавният глава се ползва с имунитет.

 

На 25 декември 2019 г., на Коледа, от телефона, за който се твърди, че е ползван от Бобоков, са изпратени серия от съобщения до Prezident - Rumen Radev, включително и прикачен файл с видео или аудио съдържание, за който прокуратурата не дава информация. 

 

Извадка от експертиза с частично заличени данни показва комуникация чрез съобщения между телефонен номер, за който не се посочва от кого е ползван и контакт, записан като "Desi Radeva". Двата телефонни номера са заличени, както и информацията за съобщенията. От експертизата личи само, че е получено съобщение от "Desi Radeva" на 29 март 2019 г. в 20:45 ч. То е прочетено 4 минути по-късно и на съобщението е отговорено в 20:56 ч. на същата дата.

 

 

Горното се публикува и с оглед поредно изнасяне на неверни твърдения в ефира на национална телевизия, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

 

Бобоков потвърди в ефира на БТВ, че разпространената от прокуратурата негова кореспонденция с Пламен Узунов е автентична и той не вижда никакъв проблем в нея. Бобоков подчерта, че той няма телефонния номер на президента. Интересното е, че в чата си с Пламен Узунов бизнесменът пита дали да се обади на "началника", а когато водещият го попита дали президенът Радев е "началника", Бобоков отвърна: не знам, вие кажете. Но не отрече, че става дума за държавния глава.

 

„По същество обвиняемият е признал едно нещо: че съществува задкулисие и той участва в него, че има някаква паралелна държава, което всъщност прокуратурата иска да прекрати”, коментира главният прокурор. 

 

Прокуратурата твърди, че телефонът, на който е направена и експертиза, е ползван от бизнесмена, а той е категоричен, че не е изпращал съобщения на президента. Апаратът е иззет при задържането на Бобоков в края на май и самият той заяви, че е предоставил кодовете си за достъп, защото няма от какво да се притеснява.

 

Комуникацията се публикува с разрешение на наблюдаващите прокурори, съгласно чл. 198 НПК. Същата се съдържа в експертиза на мобилен телефон, ползван от Пламен Узунов, уточняват от обвинението.

 

И дословно изрежда кой с кого си разменя съобщения, както и текста им. Сред тях присъства и името на президентската съпруга Десислава Радева, до която русенският бизнесмен също изпраща съобщения, както се вижда от фотосите.

 

Оповестяването на кореспонденията е "във връзка с множеството запитвания от медии, високият обществен интерес и с цел представяне на обективната истина", заявяват от държавното обвинение.  

 

Анализът на информацията, съдържаща се в изготвената експертиза и приложенията към нея, продължава.

 

 Анализът на комуникацията установи размяна на съобщения между посочените лица със следното съдържание:

 

pr1-2

 

pr2-a

 

pr3-a

 

pr4-a

 

Очаквайте подробности!


От категорията

Гешев връчи актове за встъпване в длъжност на ръководителите на Апелативна прокуратура-Пловдив

Сн. Пресцентър, прокуратурата
-1596719232.jpg

На церемонията по встъпването в длъжност присъстваха и заместниците на ...

6 авг. 2020 | 16:06

Съдът в Стара Загора реши: Полицията съвсем правомерно не допуска блокада на магистрала "Тракия"

Блокадата на пътя Стара Загора - Хасково-1596349763.jpg

Според протестиращите, които блокират пътя Стара Загора - Хасково, не те, а ...

6 авг. 2020 | 15:01

Главният прокурор Гешев прие административните ръководители на Окръжните прокуратури от Пловдив

Сн. прокуратура-1596724789.png

Срещата е поредната, която Гешев провежда с магистрати от петте апелативни ...

6 авг. 2020 | 17:38

Куриоз: Лидерът на партия „Възраждане“ искал главният прокурор да се саморазследва

Костадин Костадинов-1546020689.jpg

Костадин Костадинов е събрал десетина съмишленици в Съдебната палата, за да ...

6 авг. 2020 | 15:29