Срещу имената на всеки един са записани различни суми - 70 млн. долара, 120 млн. лева, 300 млн. лева По-късно от прокуратурата разпространиха фотокопие на гърба на въпросната снимка. Там на ръка са написани десетки имена и числа. Най-отгоре е записано &q

Прокуратурата публикува снимката с имена и суми, иззета от дома на Атанас Бобоков

23957 | 30 май 2020 | 14:27

В хода на разследването информацията ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани в качеството на свидетели, съобщиха от прокуратурата


От прокуратурата публикуваха част от иззетите веществени доказателства по аферата с боклука, по която бе задържан зам.-министърът на околната среда Красимир Живков и още 8 други души, съобщи Novini.bg. 


По-рано от държавното обвинение разкриха, че по време на разследването е иззета цветна снимка, на гърба на която са написани имена на известни личности, някои от които убити през годините на прехода.

Срещу имената на всеки един са записани различни суми - 70 млн. долара, 120 млн. лева, 300 млн. лева.

Имената са част от гериоте на прехода.

Срещу част от изброените хора фигурират и суми от сорта на 60 млн. лв., 100 млн. лв., 300 млн. лв. До бившия съветник в ДАНС Алексей Петров пък стои "150 лв". Не е ясно колко е стар този списък, тъй като в него е например ВИС и "Васко", и дали не става дума за деноминирани левове. Освен това там присъстват хора, които са починали от естествена смърт като бизнесмена Иван Зографски и Младен Мутафчийски, и такива, които са убити като банкера Емил Кюлев. 

 

От дома на А.Б. са иззети автобиографии със снимки на длъжности лица от МРРБ и Министерство на правосъдието, както и снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по производство за обвинение на Васил Божков за тежко престъпление, разкриха още на брифинга от прокуратурата. 


"Предвид високия обществен и медиен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори, съгласно чл. 198 от НПК, публикуваме част от иззето веществено доказателство по досъдебно производство. 

 

В хода на разследването информацията ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани в качеството на свидетели, съобщават от прокуратурата.

До момента към наказателна отговорност след акцията за боклука в четвъртък са привлечени 10 души. На 7 от тях е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, като няма такова за нейното ръководене. Има и второ обвинение за управление на опасни отпадъци. Други трима души са задържани за данъчни престъпления.

 

Прокуратурата ще настоява четирима да останат за постоянно в ареста, двама да бъдат под домашен арест.

 

На единия Бобоков е определена гаранция от 1 млн. лв., а на брат му се иска постоянен арест.

Прокуратурата отново не съобщи кои са всички задържани.

В хода на разследването информацията ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани в качеството на свидетели", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

 

Наблюдаващият прокурор заяви, че до момента е установено, че зам.-министърът е бил в много близки отношения с бизнесмените Бобокови. Той е извършвал действия, с които е подпомагал противозаконните им действия по нелегален внос и преработка на боклук.

 

спецпрокуратура(1)


От категорията

Тежка катастрофа на АМ „Тракия“ с 6 жертви и много ранени

Тежка катастрофа на АМ „Тракия“ с 6 жертви и много ранени -1594573753.jpg

На място са пристигнали екипи на пожарната, полицията и Спешна помощ. Въведен ...

12 юли 2020 | 18:05

Младен Маринов няма да приеме оставката на шефа на полицията в Бургас

-1586962809.png

Професионалното ръководство на МВР защити действията на директора на ...

11 юли 2020 | 16:33

При инцидента загинаха 6 души

Дете на три години е пострадало при зверската катастрофа на "Тракия"

Дете на три години е пострадало при зверската катастрофа на "Тракия" -1594580029.png

Според информацията в катастрофата са участвали 5 леки автомобила, ТИР - ът и ...

12 юли 2020 | 21:52

По искане на премиера директорът на ОДМВР-Бургас подаде оставка

Радослав Сотиров-1594467318.jpg

Не пазим нито една политическа сила, ние пазим българските институции, заяви ...

11 юли 2020 | 14:33