Службите проверяват всички ВиК в страната

Прокуратурата обвини Нено Димов в умишлена безстопанственост, съзнателно е източил яз. “Студена”

9407 | 10 ян. 2020 | 15:06

От събраните 48 тома доказателства считаме, че има престъпно деяние, считаме, че министърът на околната среда и водите е осъществил умишлено това престъпление, подчертава наблюдаващият прокурор


Прокуратурата повдигна обвинение на Нено Димов в умишлена безстопанственост и изнесе данни за това, че той съзнателно в продължение на 22 месеца е разрешавал източването на язовир "Студена", подавайки вода на промишлени обекти, въпреки предупрежденията, че нивото на язовира драматично спада.
Грози го затвор от 2 до 8 години.

Ако не са били тези престъпни действия на министъра на екологията, днес Перник нямаше да бъде с водна криза.

Не е ясно дали става дума за корупция или за безхаберие.


Прокуратурата излезе с подробности за акцията в Перник, причина за която е водната криза в миньорския град.

Според наблюдаващите прокурори бившият вече екоминистър Нено Димов умишлено е източил язовир "Студена", неполагайки необходимите грижи.

Той е обвинен в безстопанственост, тъй като ако бе положил необходимите грижи, Перник нямаше да е на режим, обясниха от държавното обвинение. 

Наказателното производство е образувано преди месец.

 

Обвинението посочи мотивите, с които повдига обвинения на Нено Димов. Той е задържан под стража за 72 часа.

Наблюдаващият прокурор  Ангел Кънев обяви, че ще поиска Нено Димов да бъде задържан под стража с постоянна мярка за неотклонение.

 

Това не е краят, това е началото! Искаме да стигнем до всички виновни, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. И обяви, че се извършват проверки във всички ВиК на страната.

 

Ивайло Иванов припомни, че подаването на питейна вода е дейност, засягаща националната сигурност и затова със заповед на МВР и ДАНС днес са разпоредени проверки на територията на всички ВиК дружества в страната.

 

"Към момента Нено Димов е привлечен като обвиняем в умишлена безстопанственост. Въпреки намаляващия приток на язовира, той  е продължавал да подава вода към "Стомана Индъстри", каза на няколко пъти наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

 

"В хода на разследването е установено, че мъртвият обем на язовир "Студена" е достигнат под стопанисването на Министерство на околната среда и водите. Нивото на водата се наблюдава от ВиК, които докладват за нивото на министъра. Установено е, че от началото на 2019 г. нивото е намалявало, за което многократно е бил уведомяван министърът. От своя страна той ежемесечно утвърждава графици и разрешава водоподаването за различни нужди.


Установено е, че Димов в разрез със закона за водите е разрешавал ползване за промишлени нужди на определени дружества, въпреки, че е надлежно и писмено уведомен, че нивото на язовира намалява. Така е нарушил служебните си задължение и е издавал разрешителни за промишлено ползване на определени дружества, макар притокът да е намалял драстично, при това в пъти по-големи обеми.

 

Освен това не е упражнил добро управление на водите, което е довело до намаляване на питейната вода за Перник", обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

"Действията по разследването касаят досъдебно производство, свързано с безстопанственост. Язовир "Студена" е държавна собственост и като такъв се стопанисва от МОСВ. Нивото на водата в "Студена" се докладва от ВИК Перник, които докладват на министъра на околната среда и Водите. ВИК дружеството е алармирало за намаляването на обема на язовир Студена", каза в началото на брифинга Сийка Милева.

"Установено е че министърът в разрез със закона за водите е разрешавал водоползване за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че е бил многократно предупреждаван", добави тя.

"Министърът не е положил достатъчно грижи за стопанисването на яз. Студена, по този начин е довело до значителни щети - изразходването на милиони литри вода, ощетявайки жителите на Перник", добави Милева.

"В хода на разследването, освен "Студена" - предмет на проверка е свързан с ремонта на стената, изясняване всички обстоятелства с управлението на водния ресурс на МОСВ, 51% от ВИК дружеството е на МОСВ", каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

"От събраните 48 тома доказателства считаме, че има престъпно деяние, считаме, че министърът на околната среда и водите е осъществил умишлено това престъпление. Събираме доказателства на всички посоки. Извършени са претърсвания във ВИК, МОСВ, бившият областен на Перник. От МОСВ, кабинета и дома на министъра са иззети документи от дружество "Юлен", добави той.

 

"Ако се открият нарушения, ще докладваме на съответните прокуратури, за да преценят действията. Засега проверяваме, за да няма ситуации като в Перник и в други градове", каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов по повод на извършваните проверки на всички ВиК в страната.

 

"Ще направим всичко възможно да предотвратим такова нещо в другите населени места", каза Ивайло Иванов. По думите му се проверяват всички ВиК оператори в страната, защото водата за питейни нужди е част от националната сигурност.

 

Сийка Милева бе категорична, че ако се съберат още доказателства - ще има и други обвиняеми. "Разследването продължава!", каза говорителят на обвинител №1 у нас.

На въпрос къде се намира в момента Нено Димов, Кънев уточни, че е в ареста на Национална следствена служба на бул." Г.М. Димитров".

 

Как се стигна дотук?

 

На 09.01.2020 година Специализираната прокуратура, съвместно с МВР, ДАНС и КПКОНПИ, извършват действия по разследване във връзка с водната криза в Перник. Това доведе до задържането на министър нено Димов за 24 часа.

 

Следователи от Следствения отдел на Специализирана прокуратура, съвместно с органите на ДАНС, КПКОНПИ и МВР извършиха действия по разследването-претърсвания и изземвания в Областна администрация – Перник, ВиК – град Перник и Министерство на околната среда и водите. Събрани бяха доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица, довели до проблемите с водоснабдяването в град Перник.

 

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с кмета на Перник Станислав Владимиров в продължение на проведената на 22.11.2019 г. в Съдебната палата среща с ръководството на ПРБ, във връзка с подаден от него сигнал за водната криза, причинена от експлоатацията на язовир „Студена“.

 

На 27.12.2019 г. по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията на водната криза в Перник и причините, довели до нея, са взети на специален надзор, който се извършва лично от прокурор от Отдел „Специализиран“ във Върховната касационна прокуратура.

Бяха извършени действия от ДАНС и ГД “НП“ във връзка с разпоредена от главния прокурор на Република България проверка за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната. Проверката беше възложена на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС на 6 януари 2020 г.

 

Няколко часа по-рано днес (10.01.2020г). в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов бе депозирана оставката на министъра на . околната среда и водите  Нено Димов. Премиерът Борисов прие оставката му. Той е единственият действащ министър в демократичната история на България, който прекара една нощ в ареста. Задържането му се смята за безпрецедентно. 

 Видео: Новини.бг

От събраните 48 тома доказателства считаме, че има престъпно деяние, считаме, че министърът на околната среда и водите е осъществил умишлено това престъпление, подчертава наблюдаващият прокурор

От категорията

Отдаваме почит на Ботев и загиналите за свободата скромно, без официални церемонии

Отдаваме почит на Ботев и загиналите за свободата скромно, без официални церемонии-1591073823.jpg

Тази година заради ограниченията заради коронавируса традиционният поход от ...

2 юни 2020 | 07:55

Щабът: 19 са новите случаи на COVID-19 у нас, 33 са оздравелите

-1578123067.png

"Влизаме в етап на угасване на епидемията, но въпреки това не трябва да се ...

2 юни 2020 | 08:19

ЕК се ангажира да подпомогне финансово България при нова мигрантска криза

Емил Радев Снимка: ГЕРБ-1591084415.jpg

„Комисията е готова да предостави допълнително налично финансиране за посрещане ...

2 юни 2020 | 10:51

Захариева: България взима 15 млрд. евро от спасителния план на ЕС. До 30 г. връща едва 3,3 млрд.

Кадър: БНТ-1591083291.jpg

Според министъра на външните работи една от причините за антибългарското ...

2 юни 2020 | 10:33

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


10 ян. 2020 | 20:39То досега нямаше арестуван действащ министър...ма това беше докато главен Прокурор беше друг а не Гешев...сега тоя ще подпука всички калинки на ДСБ...да се готвят и другите от протеста при избора му...неслучайно бяха толкова против щото знаят какви са ги дробили...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


наблюдател


10 ян. 2020 | 18:07Нено Димов като Чакъра.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


10 ян. 2020 | 17:47Вижте докъде ни докараха мутрокапиталистите: https: scontent.fsof10 1.fna.fbcdn.net v t1.0 9 82120908_218728129151472_1581242843391852544_n.jpg?_nc_cat 1&_nc_ohc 9yMkoWDlAmUAQlYDxjysbO JF OuhJkexquHaHdhG2TxavBlHMlK0Paxw&_nc_ht scontent.fsof10 1.fna&oh 8bc9228d6b19293f7c13facb5fd58560&oe 5EACAC20


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


10 ян. 2020 | 17:25а МУТРАТА кога????


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


10 ян. 2020 | 17:22ДЕМАГОГИЯ! ЧРЕЗ ИЗКУПИТЕЛНА ЖЕРТВА МИНИСТЪР ГЕРБ ИСКАТ ДА СИ СПАСЯТ КОЖАТА


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


10 ян. 2020 | 17:17Както се казва : какво стана та не ядохме? Един умник , нещо като депутат и политик , именуващ се Велчев плачеше по медиите ,че има заговор , завера , че стотиците обикновени хора наказани с безводие са манипулирани и едва ли не въпреки ,че са доволни от ситуацията са се подали на обработката и за това са протестирали. А иначе всичко си е наред .Е , видя се колко е наред .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Николай Попколев


10 ян. 2020 | 16:1548 тома доказателства? Вчера ли ги събрахте, дами и господа! Не ме правете на глупак! Бактън от акции в стил Прокурор пикчърс". От времето на ареста на ексвоенния министър във ВМА, минем през ареста на Иванчева в центъра на София ....И не забравяйте какво е казал Христос: Който от вас е безгрешен нека пръв хвърли камък на нея (Йоан 8:7). Господ вижда...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


10 ян. 2020 | 16:09Григор Лилов: ЗАЩО АРЕСТУВАХА МИНИСТЪР ДИМОВ? Не е заради кризата в Перник мотивът е различен от документацията и изявленията https: svobodnoslovo.eu %d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be %d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%85%d0%b0 %d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80 %d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%be%d0%b2 %d0%bd%d0%b5 %d0%b5 %d0%b7 КАКВО СЕ ПРОМЕНИ ЗА НЯКОЛКО ДНИ? И ЗАЩО? . Намеси се ЕС и др. наши партньори. Намесиха не заради водата на Перник, както мислите. Намесиха се заради боклука, търгуван от италианската мафия Н,Драгета, доставян и изгарян у нас и предоставиха данни за връзките на родни фигури с нея.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


pp


10 ян. 2020 | 15:16Поредната пушилка!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.