Ген. Димитър Шивиков (Снимка: БГНЕС)

Гледна точка

Прокурор и генерал

8055 | 29 апр. 2015 | 12:47

Всеки е невинен до доказване на противното


Навремето един главен прокурор, Бог да го прости, стар ерген, който гледаше котки, след третата македонска ракия отпускаше душата и изричаше любимата си фраза: „Над мен е само Господ!“. А тя беше показателна как една институция се изживяваше като всевластен коректив в държавата. Питам се дали манталитетът на непогрешимост на хората в червени тоги от зората на демокрацията още е жив?


Повод е случаят с ген. Димитър Шивиков, командир на механизираната бригада в Карлово. Той е обвинен от военен прокурор, че неправомерно е използвал труда на четирима бойци. Според запознати той ги е повикал (на един от тях е кум и кръстник на детето му - б.а.) да му помагат за ремонт на жилището, в което се настанява. Къде е драмата? Един час след като бе повдигнато обвинението, новината „случайно“ изтече в агенциите. Странно, нали. Дори се знаеше, че му е наложена 1000 лв. гаранция, сякаш е кварталният бандит от „люлинската бригада“. А не командир на най-боеготовата ни бригада, която даваме на НАТО при война.


Всичко се разви светкавично, щом се разбра, че ген. Шивиков ще бъде предложен да замине в щаба на пакта в Монс, Белгия. Още по-странно е, че военният министър и началникът на отбраната узнаха за случилото се от медиите.


Не защитавам ген. Шивиков, а принципа за невинност до доказване на противното в съда. И че всеки - под пагон или не - има достойнство, което не бива с лека ръка да се погазва. Ами ако напиша какви юнаци на маса има сред военните прокурори, каквито случки знам с дата и място на действието - как ще се почувстват? Ще ме осъдят, ако нямам доказателства.


Защо предварително трябваше да се очерня така грозно един генерал. Над 2000 души във Фейсбук, военни и цивилни, се обявиха в негова защита. Дори кметът на Карлово свика среднощен митинг на площада. Ако утре се окаже, че е невинен? Така, както стана преди време с генералите Иван Мечков и Евгени Манев. Те бяха обвинени, снети от длъжност и на бърза ръка уволнени. Съдът ги оправда. И какво от това - битият си е бит, да не продължавам по-нататък.


По-късно първият осъди Военната прокуратура, а вторият сега съди държавата. Ами обвинението срещу Шивиков - зевзеци смятат, че е пародийно. Който е служил в армията, знае за какво става дума.


Веднъж по времето на соца, когато ген. Добри Джуров беше министър на отбраната, му внесли предложение за дисциплинарно уволнение на командир на полк. Извикал той шефа на дивизията и началника на полит­отдела и ги попитал защо искат да го махат. „Ами той много пие и задиря чуждите булки, другарю министър, иначе е професионалист“, бил отговорът. Тогава Джуров се ядосал. „Ако за това започна да уволнявам, ще останем без офицери, бе. Марш навън и ми дайте други мотиви.“


Нека се замислим има ли сходство и разлика в житейската философия на двата случая?


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Тодор Живков – Човекът от народа, си отиде на днешния ден преди 22 години

-1510298944.jpg

Човекът, който 33 години управлява страната и провежда ударна индустриализация, ...

5 авг. 2020 | 18:27

„Взгляд“: Защо Полша ненавижда „Северен поток-2“

-1523520082.jpg

Във Варшава по едно време активно се обсъждаше тълкуването, че Москва е длъжна ...

5 авг. 2020 | 15:48