Ген. Димитър Шивиков (Снимка: БГНЕС)

Гледна точка

Прокурор и генерал

8464 | 29 апр. 2015 | 12:47

Всеки е невинен до доказване на противното


Навремето един главен прокурор, Бог да го прости, стар ерген, който гледаше котки, след третата македонска ракия отпускаше душата и изричаше любимата си фраза: „Над мен е само Господ!“. А тя беше показателна как една институция се изживяваше като всевластен коректив в държавата. Питам се дали манталитетът на непогрешимост на хората в червени тоги от зората на демокрацията още е жив?


Повод е случаят с ген. Димитър Шивиков, командир на механизираната бригада в Карлово. Той е обвинен от военен прокурор, че неправомерно е използвал труда на четирима бойци. Според запознати той ги е повикал (на един от тях е кум и кръстник на детето му - б.а.) да му помагат за ремонт на жилището, в което се настанява. Къде е драмата? Един час след като бе повдигнато обвинението, новината „случайно“ изтече в агенциите. Странно, нали. Дори се знаеше, че му е наложена 1000 лв. гаранция, сякаш е кварталният бандит от „люлинската бригада“. А не командир на най-боеготовата ни бригада, която даваме на НАТО при война.


Всичко се разви светкавично, щом се разбра, че ген. Шивиков ще бъде предложен да замине в щаба на пакта в Монс, Белгия. Още по-странно е, че военният министър и началникът на отбраната узнаха за случилото се от медиите.


Не защитавам ген. Шивиков, а принципа за невинност до доказване на противното в съда. И че всеки - под пагон или не - има достойнство, което не бива с лека ръка да се погазва. Ами ако напиша какви юнаци на маса има сред военните прокурори, каквито случки знам с дата и място на действието - как ще се почувстват? Ще ме осъдят, ако нямам доказателства.


Защо предварително трябваше да се очерня така грозно един генерал. Над 2000 души във Фейсбук, военни и цивилни, се обявиха в негова защита. Дори кметът на Карлово свика среднощен митинг на площада. Ако утре се окаже, че е невинен? Така, както стана преди време с генералите Иван Мечков и Евгени Манев. Те бяха обвинени, снети от длъжност и на бърза ръка уволнени. Съдът ги оправда. И какво от това - битият си е бит, да не продължавам по-нататък.


По-късно първият осъди Военната прокуратура, а вторият сега съди държавата. Ами обвинението срещу Шивиков - зевзеци смятат, че е пародийно. Който е служил в армията, знае за какво става дума.


Веднъж по времето на соца, когато ген. Добри Джуров беше министър на отбраната, му внесли предложение за дисциплинарно уволнение на командир на полк. Извикал той шефа на дивизията и началника на полит­отдела и ги попитал защо искат да го махат. „Ами той много пие и задиря чуждите булки, другарю министър, иначе е професионалист“, бил отговорът. Тогава Джуров се ядосал. „Ако за това започна да уволнявам, ще останем без офицери, бе. Марш навън и ми дайте други мотиви.“


Нека се замислим има ли сходство и разлика в житейската философия на двата случая?


От категорията

Валерия Велева: Мандатът на Радев в бездната на разделението

-1448546816.jpg

Политиката е бягане на дълги разстояния. Понякога дори дребните предателства ...

21 ян. 2021 | 12:41

Проф. Боян Дуранкев: Американската система не иска рестарт, а промяна, това е големият проблем

-1586171714.jpg

34% от американците продължават да гледат на Тръмп и на тръмпизма като на ...

21 ян. 2021 | 10:24

Андрей Иларионов: Подпалването на Райхстага – 2021

Андрей Иларионов-1611221436.jpg

Ставащото в САЩ през последните месеци с всеки следващ ден все повече напомня ...

21 ян. 2021 | 11:29

Валерия Велева: За шарана в политиката и котарака Леополд

-1495117440.jpg

Слави Трифонов реагира на политическо послание в неговия чалгарски стил. Не ...

19 ян. 2021 | 23:45