Прокурори от Бургас и София: Толкова тежък опит прокуратурата да бъде уязвена не е имало

В Конституцията изрично е записано, че Съдебната власт е независима от всякакви политически интереси, категорични са те

Прокурори от Бургас и София: Толкова тежък опит прокуратурата да бъде уязвена не е имало

6044 | 13 юли 2020 | 17:07

Служителите на Прокуратурата определят още искането на Радев като "безпрецедентен опит да бъде нарушена констируционно установена независимост на съдебната власт"


Апелативната прокуратура-Бургас реагира остро на безпрецедентния политически натиск спрямо прокуратурата през последните дни. Това стана в позиция, изпратена до всички парламентарно представени партии, до президента, Народното събрание и до посланници. Оттам осъжда Румен Радев, който поиска оставката на Иван Гешев.

„Г-н Радев е български гражданин и като всеки българин има право да одобрява или не действиятра на прокуратурата. Неприемливо е обаче неговото мнение да бъде изрязявано в качеството му на държавен глава, олицетворяващ единството на нацията и върховен главнокомандващ на българските въоръжени сили. В българската конституция изрично е записано, че Съдебната власт е независима от всякакви политически интереси“, категорични са прокурорите.

Те подчертават, че никога преди не е имало "толкова тежък опит прокуратура да бъде уязвена от български президент или друг политик, разполагащ с определена власт за периода на своя мандат". И определят още искането на Радев като "безпрецедентен опит да бъде нарушена констируционно установена независимост на съдебната власт".

Прокурорите и служителите в Апелативна прокуратура – София също заявиха, че е недопустимо оказването на натиск върху държавното обвинение. Смятат за неправомерно коментираното от президента за работата на прокуратурата.

"Без да се обсъжда политическата страна на това изявление, трябва да се отбележи, че то буди недоумение и тревожност. Защото няма съмнение, че същото е израз на определена тенденциозност и заинтересованост. Очевидна е връзката с предприетите от Прокуратурата законосъобразни процесуални действия по провежданите разследвания срещу длъжностни лица от президентската администрация, осъществени с предварителни разрешения от съда", категорични са от Апелативната прокуратура - София.

"С искането за оставка на главния прокурор на страната, на практика президентът оказва недопустим натиск върху самостоятелността и свободата на прокурорските органи да проведат всестранно, обективно и пълно разследване срещу президентските секретар и съветник. Това води до превишаване на конституционно определени правомощия и нарушава принципа за разделение на властите", добавят още оттам.


От категорията

Солени глоби за купонджии из пловдивските кръчми, засечени при акции на МВР

Солени глоби за купонджии из пловдивските кръчми, засечени при операции на  МВР-1610779582.jpg

Искам да благодаря на полицията. Изключително бързо бяха взети мерките в ...

16 ян. 2021 | 08:43

Нелегалният купон в Пловдив - за ЧРД на ресторантьорски бос. Гостите влизали с парола

Нелегалният купон в Пловдив - за ЧРД на ресторантьорски бос. Гостите влизали с парола -1610791614.jpg

Фалът дошъл от глупостта на един от гостите. Предавал на живо във фейсбук, като ...

16 ян. 2021 | 12:06

СДВР показа най-тежките катастрофи в София за 2020 година (ВИДЕО)

Кадър: СДВР-1610723521.jpg

За посочения период има 34 загинали на пътя. Пострадали са 748, като 311 от тях ...

15 ян. 2021 | 17:10

Майката от Сандански, обвинена в убийството на децата си, осъди бащата за домашно насилие

-1606061574.jpg

Съдът наложи ограничителни мерки на Георги Трайков да не приближава Кристина ...

15 ян. 2021 | 15:44