Прокурорската колегия на ВСС Снимка: "Правен свят"

Решението на прокурорската колегия на ВСС бе взето единодушно

Прокурорска комисия ще отговаря на любопитството на Лозан Панов за кариерата на Иван Гешев

1334 | 9 окт. 2019 | 15:37

Главният прокурор и ръководителите на СГП и Специализираната прокуратура не са сред субектите, които могат да дадат такава инфромация на председателя на ВКС, обединиха се кадровиците


Прокурорската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) е компетентният орган, който може да задоволи любопитството на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов относно "качествените измерения" на работата на номинирания за главен прокурор Иван Гешев. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), след като разгледа на заседанието си в сряда писмото на Панов, което по неизвестни причини бе адресирано лично до главния прокурор Сотир Цацаров, с препратка към административните ръководители на двете прокуратури в които Гешев е правоприлагал – Софийска градска прокуратура (СГП) и Специализираната прокуратура. Това съобщава "Правен свят".

"Въпросното писмо е подписано от г-н Панов и обявено на страницата на ВКС и в медиите на 2 октомври. На 3 октомври то е постъпило в кабинета на главния прокурор и до административните ръководители на СГП и Специализираната прокуратура. В конкретния случай писмото е препратено по компетентност до Прокурорската колегия от мен и ще обясня защо. Аз съм абсолютно сигурен, че на автора на това писмо е известно, че исканата от него информация е във връзка с процедурата за избор на главен прокурор. В този ред на мисли настоящият главен прокурор и административните ръководители на изброените прокуратури не са сред субектите, които участват в тази процедура и които могат да му предоставят исканата информация. Такива са КАК и Прокурорската колегия. С оглед на това съм препратил писмото по компетентност именно до последната", посочи главният прокурор Сотир Цацаров.

Даниела Машева предложи писмото да бъде препратено на КАК, за да бъде предоставена информацията на председателя на ВКС относно исканите от него обстоятелства - броят и видът на внесените от Гешев в съда обвинителни актове, броят на осъдените лица, материалите от последната атестация и приложенията към нея, за да му бъде изяснено какво е качеството на работата на кандидата за следващ "обвинител №1".

Формално главният прокурор предложи писмото да не бъде препращано, а да бъде възложено на КАК да предостави необходимата информация, с която разполага, относно посочените обстоятелства. С 11 гласа "за" кадровиците поставиха задачата за предоставяне на допълнтиелна информация на Панов именно на ресорната Комисия.

 


От категорията

Прокуратурата разпространи разговори на Божков с журналиста Огнян Стефанов: Първо ще бутна Влади...

-1593936843.jpg

Част от събраните материали представляват веществени доказателствени средства, ...

14 юли 2020 | 11:33

Милева: Божков и Цветан Василев са в заговор с политици и журналисти срещу прокуратурата

-1590830673.jpg

В следващите часове ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с ...

14 юли 2020 | 10:53

Спецпрокурори: Недопустимо да се иска оставката на главния прокурор Иван Гешев

-1594735842.jpg

Изразяваме безпокойството си от опитите за намеса в работата на българската ...

14 юли 2020 | 17:09

Прокуратурата възложи на Танева спешна проверка за опасни препарати за растителна защита

-1592572543.jpg

Трябва да се установи осъществява ли се внос, пускане на пазара или употреба на ...

14 юли 2020 | 16:50