Прокурорската колегия на ВСС Снимка: "Правен свят"

Решението на прокурорската колегия на ВСС бе взето единодушно

Прокурорска комисия ще отговаря на любопитството на Лозан Панов за кариерата на Иван Гешев

593 | 9 окт. 2019 | 15:37

Главният прокурор и ръководителите на СГП и Специализираната прокуратура не са сред субектите, които могат да дадат такава инфромация на председателя на ВКС, обединиха се кадровиците


Прокурорската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) е компетентният орган, който може да задоволи любопитството на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов относно "качествените измерения" на работата на номинирания за главен прокурор Иван Гешев. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), след като разгледа на заседанието си в сряда писмото на Панов, което по неизвестни причини бе адресирано лично до главния прокурор Сотир Цацаров, с препратка към административните ръководители на двете прокуратури в които Гешев е правоприлагал – Софийска градска прокуратура (СГП) и Специализираната прокуратура. Това съобщава "Правен свят".

"Въпросното писмо е подписано от г-н Панов и обявено на страницата на ВКС и в медиите на 2 октомври. На 3 октомври то е постъпило в кабинета на главния прокурор и до административните ръководители на СГП и Специализираната прокуратура. В конкретния случай писмото е препратено по компетентност до Прокурорската колегия от мен и ще обясня защо. Аз съм абсолютно сигурен, че на автора на това писмо е известно, че исканата от него информация е във връзка с процедурата за избор на главен прокурор. В този ред на мисли настоящият главен прокурор и административните ръководители на изброените прокуратури не са сред субектите, които участват в тази процедура и които могат да му предоставят исканата информация. Такива са КАК и Прокурорската колегия. С оглед на това съм препратил писмото по компетентност именно до последната", посочи главният прокурор Сотир Цацаров.

Даниела Машева предложи писмото да бъде препратено на КАК, за да бъде предоставена информацията на председателя на ВКС относно исканите от него обстоятелства - броят и видът на внесените от Гешев в съда обвинителни актове, броят на осъдените лица, материалите от последната атестация и приложенията към нея, за да му бъде изяснено какво е качеството на работата на кандидата за следващ "обвинител №1".

Формално главният прокурор предложи писмото да не бъде препращано, а да бъде възложено на КАК да предостави необходимата информация, с която разполага, относно посочените обстоятелства. С 11 гласа "за" кадровиците поставиха задачата за предоставяне на допълнтиелна информация на Панов именно на ресорната Комисия.

 


От категорията

Прокуратурата: Поетът Недялко Йорданов е обвиняем за удар на човек на пешеходна пътека!

-1454089653.jpg

Обвинението е повдигнато въз основа на заключение от изготвената ...

15 ноем. 2019 | 12:29

Нападателят се издирва

1100 лв. са задигнати при извършения обир на газстанция в София

-1571391428.jpg

При нападението има и пострадала жена

17 ноем. 2019 | 09:17

Над 43 000 шофьори са глобени от началото на акция "Зима"

-1572594285.jpg

В последния етап на проверките полицаите вече ще се насочат към изправността на ...

17 ноем. 2019 | 09:21

Микробус помете внезапно изскочил кон на пътя, седем души са в болница

Снимка Архив-1548061864.jpg

Пожарникари са помагали на пострадалите при инцидента да бъдат транспортирани ...

16 ноем. 2019 | 12:39

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.