Лаура Кьовеши

Обвинителите ще обсъдят искането на редовното си заседания идната сряда

Прокурорската колегия потвърди, че Кьовеши не е "върнала" БГ обвинителите, а е поискала информация

5437 | 5 март 2021 | 17:31

В писмото на европейския главен прокурор дори се посочва, че високо е оценено навременното изпълнение на ангажиментите на кадровия ни орган


Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) потвърди официално, че ще разгледа и обсъди писмото на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши във връзка с поисканите уточнения от държавата ни относно 7 от 10-те излъчени делегирани прокурори идната сряда. От изявлението на кадровиците пък става пределно ясно, че всъщност Кьовеши не е "върнала" 7-те български представители, както се твърдеше в някои медии, а е поискала допълнителна информация за професионалното им развитие, пише "Правен свят".


„На редовното си заседание, насрочено за 10 март 2021 година (сряда) Прокурорската колегия на ВСС, ще обсъди писмото от Европейския главен прокурор – Лаура Кьовеши, с което в съответствие с чл. 1 от Решението на колегията на Европейската прокуратура от 16 ноември 2020 г. за определяне на правила относно процедурата за назначаване на европейски делегирани прокурори, е изискана допълнителна информация, относно излъчени кандидати от Република България“, пишат от органа.

Прокурорската колегия уточнява, че в писмото на Кьовеши се посочва, че „високо е оценено навременното изпълнение на ангажиментите на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в процеса по подбор на европейски делегирани прокурори от страна на Република България“.

И от кадровия орган припомнят, че процедурата е в ход и все още не е приключила. Прокурорската колегия на ВСС излъчи 10 делегирани прокурори, колкото бяха поискани от кабинета на Кьовеши. По регламент, обаче са необходими едва двама, за да може институцията да заработи и у нас.

 

Едно от възраженията в писмото на европейския главен прокурор относно част от излъчените кандидати беше, че някои от номинираните били следователи и съдии и нямали необходимия стаж. Членове на ВСС от своя страна съзряха в тази критика явна дискриминация по отношение на българските магистрати.

 


От категорията

Гешев за разследващия го прокурор: Има предпоставки за произвол и нарушаване на права

Гешев за разследващия го прокурор: Има предпоставки за произвол и нарушаване на права-1618915532.jpg

Той поставя проблема, че новият прокурор хем е част от прокуратурата, хем не ...

20 апр. 2021 | 13:44

Апелативният спецсъд оправда Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков

-1485182257.jpg

Присъдата подлежи на протест пред Върховния касационен съд

20 апр. 2021 | 11:57

Те са намерени в дома им

Трагедия! Откриха труп на жена във Враца, 3-годишното ѝ дете е тежко ранено

Блокът във Враца, в който се е разиграла трагедията Снимка: бТВ-1618944813.jpg

Трупът на 31-годишната жена е открит от доведените ѝ деца. Те веднага се ...

20 апр. 2021 | 21:46

Прокурорите в Софийския апелативен район са работили по над 85 000 преписки през 2020 г.

-1422352385.jpg

Анализът на обобщените данни за района, в който живее повече от 1/3 от ...

20 апр. 2021 | 19:36