Пролетна крем супа

4511 | 7 апр. 2015 | 18:18

Бисера Вълева: Обичам импровизациите – и в ателието, и в кухнята

-1428420255.jpgБисера Вълева-1428420273.jpg

Автор:


Свят на вглъбяване и безвремие, в който като през неясна мъглица прозират стаени емоции, философски размисли, смътни, но откриващи простор пред въображението внушения. Това е усещането за тези „абстрактно-асоциативни и ненатрапчиви в цветово отношение композиции“, както критиката определя творбите в последната, току-що закрита изложба на Бисера Вълева в галерия „Сезони“. Преди нея в творческата си биография художничката е записала близо тридесет самостоятелни експозиции в София и в други наши градове, в Германия, Македония, Испания, както и ценни отличия и награди. Завършила „Стенопис“ в Художествената академия, тя има и реализирани на различни места в страната монументални творби. А като прибавим и факта, че е доктор по педагогика и професор по рисуване и композиция в СУ „Св. Климент Охридски“, направо е чудно кога изящната дама намира време за кулинария.

 

„В готвенето, както и в живописта, обичам да импровизирам. Сигурно съм го наследила от търговищката си баба. Тя не се водеше по стриктни рецепти, а вземаше основното и създаваше много и различни манджи. Любимата ми част от готвенето са сладкишите“, споделя талантливата ни днешна гостенка.

 

Пролетна крем супа

 

Необходими продукти

 

4 средно големи картофа

2 средно големи моркова

1 тиквичка

1 глава лук

1 малка ябълка

1/2 връзка магданоз

1 с. л. зехтин

3 ч. ч. вода

250 мл прясно мляко

15-20 г масло

сол и чер пипер (на вкус)

 

Начин на приготвяне

 

1. Наливте водата в подходяща тенджера и включвате котлона - отначало на силна, а когато заври водата - на средна температура.

2. Картофите, морковите, тиквичката, лукът и ябълката се нарязват на средно големи парчета и се варят, докато омекнат.

3. 15 минути след като сложите зеленчуците, прибавете зехтина, а накрая - и нарязания на ситно магданоз.

4. Когато отместите тенджерата, се прибавят сол и чер пипер на вкус, пасира се с миксер и се разрежда с прясното мляко. В още горещата супа прибавете и маслото - за миризма, пък и за вкус.

5. Супата се поднася гореща, с настърган кашкавал и крутони, приготвени от хляб в тефлонов тиган със зехтин и чубрица. Може да се импровизира с различни подправки. Зеленчуците за супата може да варират според сезона и настроението – повече картофи за зимата, повече тиквички за пролетта. През лятото лукът може да се замени с пресен, а през есента - с праз. В студеното време използвам и червено цвекло за настроение. Освен че подобрява вкуса, то придава и много хубав червен нюанс на супата.


Още по темата

Крем супа от картофи и тиква

-1426698295.jpg

Станка Стоянова : Здравето е в чинията ни

18 март 2015 | 19:03

Крем супа от карфиол

-1426004232.jpg

Христо Паскалев-Паскал: "Витаминозните супи и салати ме зареждат с ...

10 март 2015 | 18:16

Крем супа от земни ябълки

-1424106308.jpg

Шеф готвач Жоро Иванов: Продукти, технологии, професионализъм – това е гурме

16 февр. 2015 | 19:01

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.