Снимки: Нова тв

Група провокатори се появиха на събитието, полицията ги отведе

Протест в София срещу насилието над жени, стигна се и до напрежение (СНИМКИ, ВИДЕО)

1398 | 25 ноем. 2021 | 20:39

Най-малко 15 жени са убити тази година в България. Най-често нападателят е съпругът/партньорът или друг близък мъж на жертвата, припомиха протестиращите

Снимки: Нова тв-1637865692.jpg-1637865733.jpg-1637865706.jpg-1637865676.jpg-1637865656.jpg

Протест се проведе в София в Международния ден за предотвратяване на насилието над жени. Под надслов "Нито Една Повече: Протест срещу насилието над жени!" протестиращи се събраха пред Съдебната палата. Стигна се и до напрежение, група провокатори се появиха на протест, но бяха отведени от полицията, предава Нова тв.

Протестът започна с минута малчание в памет на жертвите на насилие. По думите протестиращите всяка трета жена е жертва на тормоз, а домашното насилие по време на пандемията ескалира и се е увеличило с 80%.

Присъстващите настояха за кризисни и консултативни центрове във всяка област на България, където жените да могат да потърсят подкрепа, както и за въвеждане на адекватни политики за превенция на насилието. Освен в София, протести имаше и във Велико Търново, Варна и Стара Загора.

Най-малко 15 жени са убити тази година в България. Най-често нападателят е съпругът/партньорът или друг близък мъж на жертвата, припомиха протестиращите.

Държейки плакати “Не на насилието”, организаторите на протеста настояха за адекватни политики за превенция на насилието, основано на пола, кризисни центрове за жени във всяка област в страната и официална статистика на извършителите и жертвите.

"Искаме да дадем ясен сигнал на институциите, че е време да въведат адекватна и съвременна законодателна уредба, която да гарантира необходимата защита на всички уязвими групи и най-вече на жените", посочи един от участниците в протеста пред БНР.

"Имаме необходимост от кризисни центрове поне във всеки един областен град", отбеляза друга участничка.

Протестът бе съпътстван и от отворено писмо до новоизбраните депутати и президента за предприемане на спешни мерки за борба с насилието над жени.

Протестът бе подкрепен от представители на служебното правителство и на различни политически партии. По-рано с него се солидаризира и президентът на ПЕС Сергей Станишев.

 

Протестът във Велико Търново

Във Велико Търново пред Съдебната палата се събраха над 50 жени и мъже, за да изкажат съпричастността си към жертвите на домашно насилие и с протест да поискат законодателни промени, предаде БНР.

Проблемите с насилието ескалират и това е причината за протеста, обясни Мария Станчева:

"Всички хора в България трябва да са на този протест, защото живеем в една ненормална реалност, където жените стават жертва на домашно насилие, на насилие по улиците всеки ден и законодателството не прави нищо да ги защити".

Протестиращите пред съдебната палата във Велико Търново настояха за законодателни промени и за адекватна защита за жертвите на насилие:

"Подкрепям всички инициативи – законодателни и граждански, за да се спре с насилието над жени“.

"В българското законодателство трябва да залегне сериозна протекция за защита на малцинствата, на хората с различна сексуална ориентация, на жените“.

"Настоявам за повече политически отговорни решения относно този проблем и работещи институции“.

По инициатива на „Зонта клуб“ - Велико Търново тази вечер крепостта Царевец е осветена в оранжево като символ на солидарността и съпричастността към жертвите на домашно насилие.

 

 Протест в София срещу насилието над жени, стигна се и до напрежение

Най-малко 15 жени са убити тази година в България. Най-често нападателят е съпругът/партньорът или друг близък мъж на жертвата, припомиха протестиращите

От категорията

Кирил Петков обобщава: Разговорите до този момент са мегаконструктивни (ВИДЕО)

-1637480406.png

Дискусията води съпредседателят на "Продължаваме промяната"

26 ноем. 2021 | 15:53

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Корнелия Нинова

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Нинова-1637912037.jpg

Малко сред 23 часа харвардците паркират колата си пред главния вход на ...

26 ноем. 2021 | 09:30

Искра Михайлова: България няма да се радва на парите от бюджета на ЕС през 2022 година

-1634492680.jpg

Не са договорени оперативните програми, Планът за възстановяване все още не е ...

26 ноем. 2021 | 22:06

Шофьорите на изгорелия автобус не са били служители на „Беса Транс“, единият бил с изтекла книжка

-1637670888.jpg

Според публикуваното в медиите единият от шофьорите е Кадрим Мемеди, той е на ...

26 ноем. 2021 | 22:05