Тази сграда е на всички – тя е символ на просперитета, от който обществото ни се нуждае“, каза арх. Пламен Мирянов

"Златен век" най-сигурната за обитаване сграда в София

От АРТЕКС протестират, както строят - интелигентно, възпитано, законно. Но няма да преклонят глава!

3712 | 25 юни 2021 | 23:33

„Цялостното развитие на казуса „Златен век“ е илюстрация за това как един български строител с доказан опит от 27 години и повече от 70 завършени обекта, работодател на близо 1000 души, бива разиграван, унижаван и съсипван от действия на държавни органи

Тази сграда е на всички – тя е символ на просперитета, от който обществото ни се нуждае“, каза арх. Пламен Мирянов -1624706897.jpgПродължаваме да протестираме – така, както сторим: възпитано, интелигентно, законно“, казва убедено арх. Мирянова. -1624707096.jpgПродължаваме да протестираме – така, както сторим: възпитано, интелигентно, законно“, казва убедено арх. Мирянова. -1624707020.jpgОт седмица стотици служители на АРТЕКС започват деня си не с труд, а с апел към държавните институции за спазване на закона и за отговорно отношение към българските инвеститори.-1624706969.jpgОт АРТЕКС протестират, както строят - интелигентно, възпитано, законно! Но няма да преклонят глава!-1624706876.jpg

От седмица стотици служители на АРТЕКС започват деня си не с труд, а с апел към държавните институции за спазване на закона и за отговорно отношение към българските инвеститори.

„Стига политически кампании на наш гръб!“, заявиха от компанията, която в последните 3-4 години е подложена на безперецедентен административен натиск. 

Към протестите им пред МРРБ, ДНСК и Министерски съвет се присъединиха партньори на компанията и обикновени граждани, за които върховенство на закона и правова държава не са
просто фрази.

 

артекс11-б

 

В същото време политици и кандидат-политици, чиновници и облечени с власт местни администратори отказват да приложат на практика един от основните принципи, върху които се гради всяко демократично общество - а именно правовата държава, която се управлява според Конституцията и законите на страната. Дали защото не признават правото и затова не го уважават, или защото се подчиняват на поредната политическа конюнктура - оставяме на тяхната съвест.

 

Проблемът на АРТЕКС обаче вече излиза извън рамките на компанията - той опира да отношението на българската държава към българския бизнес, който създава работни места, плаща данъци и произвежда БВП на страната.

 

артекс12

 

Това, което се случва в последните две години с АРТЕКС е един изключително лош знак към всички инвеститори, пример е за нестабилен инвестиционен климат, запотъпкване на множество ценности!“ , са убедени от АРТЕКС. И са прави, защото в последните години се създава усещането, че българската държава е подложила едва ли не на административен линч точно тази компания. 

Защо?

Защото не участва в обществени поръчи, защото няма политически покровители, защото не дава пари за партийна агитация, защото не чука на вратите нито на премиер, нито на министри, независимо от техния цвят.

Защото е подчинила стратегията на развитието си на преклонение към българското, на продължение и развитие на традиците, на спазване на християнските норми и уважение към Бога.

 

артекс13


Цялостното развитие на казуса „Златен век“ е илюстрация за това как един чисто български инвеститор, строител с доказан опит от 27 години и повече от 70 завършени обекта, работодател на близо 1000 души, бива разиграван, подвеждан, унижаван и съсипван от действия на държавни органи и институции, иначе призвани да гарантират законосъобразното осъществяване на строителната дейност", припомнят от АРТЕКС. А казаното от тях може да види на десетките красиви сгради, които печелят всяка години награди за  престижно и качествено строителство.

 

артекс14

 

Отношението към АРТЕКС обаче едва ли е добър атестат за стабилен инвестиционен климат у нас, когато десетни чужди инвеститори вече бяха отказани да работят в България. "И на българските ли е ред да си тръгнат?“, питат от АРТЕКС.


АРТЕКС протестират, защото искат да работят, а им се пречи. Това е парадокс. Протестите им имат кауза - върховенството на закона и именно заради това те се различават от всички останали протести, които сме виждали – липсва агресията на протеста, но най-вече - липсва арогантността и цинизма на опонентите им от ИК„Лозенец“.

Вместо заклеймяване, има аргументация за отстояването на правото на труд и човешки речи.

 

Протестите на АРТЕКС са и чудесен повод да се видят лицата на АРТЕКС - стотици млади хора - архитекти, инженери, строители, творци,
които могат аргументирано да кажат защо са там и защо вярват не само в проекта “Златен век“, но и в работата си по него.

Всъщност това са протести в защита на творческия размах, на новаторството в едно строителство, което го има в развитите страни, но у нас трудно си пробива път. Това са протести не против, а за една уникална сграда, в което бъдещите домове ще са съобразени със законите на природата.

 

Държавата не го ли разбира това? 

И държавен рекет ли е това, на което сме свидетели в момента?

 

Корифеи професори по право, които са правили анализ на казуса, са категорични в становищата си – разрешителното за строежа на "Златен век" е валидно!
Всички държавни институции, които в един момент се скриха или дори по-лошо – безочливо издадоха незаконосъобразни актове за спиране на строежа на "Златен век" преди това са потвърждавали с подписа си валидната документация по строежа.

Защо ли?

Защото от преди 25 години на това място в "Лозенец" е трябвало да се издигне висока сграда. Още през 1996-а е предвидено точно там да израстне небостъргач, но това никога не е било лесно.  Не е било лесно и през 70-те години, когато с тази задача е натоварен японският архитект Кишо Курокава. Тогава той построява емблематичната за София сграда, която и до днес наричаме „Японският хотел“.

 

артекс17

 

Но "Златен век" е друго. В него е въплътен българският дух.
Няма съмнение, че „Златен век“ ще бъде следващата емблематична за София висока сграда, която ще отвори нова глава в градската архитектура.

Нейните строителни показатели са уникални, по своето новаторство.
Сградата е проектирана заедно с архитекти от Заха Хадид в Лондон - едни от най-реномираните световни специалисти, а проектът й за земетръс е разработен в Чили така, че да отговаря не само на
Еврокод, но и на Калифорнийските норми на земетръс, а фундаментната плоча е почти 3 метра, колкото е височината на един етаж. Основите на сградата са на около 40 м дълбочина, а бетонът, който е използван е Б60 (само 3 сгради в София са построени с този тип бетон).


Това прави "Златен век" най-сигурната за обитаване сграда в София.


„Тази сграда е на всички – тя е символ на просперитета, от който обществото ни се нуждае“, каза арх. Пламен Мирянов по време на протеста на АРТЕКС пред Министерски  съвет.


Зависимостите от партии и интереси са нещо много, много тленно! А „Златен век“ ще изкове новата история на България и ще оставим името си в нея“,  категорична бе и арх. Весела Мирянова.


„Никога не сме искали да се стига до там държавата да плаща за грешките на администрацията, но вече нямаме друг избор - принудени сме да потърсим правата си на всички възможни инстанции. И ще спечелим делата, защото през цялата си близо 30-годишна история ние от АРТЕКС винаги сме уважавали върховенството на закона,
съобразявали сме всяка своя дейност с изискванията му и сме превърнали безусловното придържане към етичните бизнес стандарти в своя корпоративна ценност", подчертава арх. Мирянова.

 

Който познава амбицията на създателите на "Златен век", е сигурен, че те няма да се откажат от творението си. Защото то е венец на техните творчески виждания и професионални умения. "Златен век" е символ на тяхната духовна връзка с българските корени.

 

А няма да преклонят глава.


"Бизнесът в България е свикнал да се снижава, да минава между капките, защото е  ЗАВИСИМ от институции и управляващи! Стига толкова! Продължаваме да протестираме – така, както сторим: възпитано, интелигентно, законно“, казва убедено арх. Мирянова. Защото вярва, че "Златен век"  ще остане за поколенията символ на Златния век на съвременната българска архитектура.


ОЗК

От категорията

Специални предложения от магазини ЗОРА - до 14 октомври

Специални предложения от магазини ЗОРА - до 14 октомври-1632812820.jpg

28 септ. 2021 | 10:06

Над 80 общини у нас вече нямат автобусни превози, 150 фирми прекратили дейността си за година

-1430499610.jpg

Цената на билета може да скочи само с процента на инфлацията, проблем е ...

28 септ. 2021 | 11:17

ЕЦБ: Няма риск от ръст на инфлацията в еврозоната

-1580982372.jpg

Сред причините за ръста на цените в Европа Кристин Лагард спомена исканията на ...

28 септ. 2021 | 13:44

През октомври газът ще поскъпне с повече от предвижданите 16 на сто

-1627802942.png

Изявлението, което направи президентът Путин, че ще се увеличат доставките на ...

28 септ. 2021 | 12:54