Протестиращи скандират "Оставка" пред къщата на премиера в Банкя

Организатори на демонстрацията са родителите от инициативата "Системата ни убива"

Протестиращи скандират "Оставка" пред къщата на премиера в Банкя

12319 | 1 авг. 2020 | 23:10

Под наслов „Борисов, тук сме!“ майките на деца с увреждания преминаха пътя от Министерския съвет към дома на Борисов

Протестиращи скандират "Оставка" пред къщата на премиера в Банкя-1596313151.jpg--

Протестиращи скандират "Оставка" пред къщата на премиера в Банкя-1596312952.jpg

Протестиращи скандираха "Оставка" пред къщата на премиера в Банкя. Това става ясно от видео, публикувано от инициаторите на антиправителствените протести с искане на оставката и на главния прокурор Иван Гешев  - т.нар. "отровно трио".

Организатори на демонстрацията са родителите на деца с увреждания от националната гражданска инициатива "Системата ни убива".

 

Майките на деца с увреждания от гражданската инициатива „Системата ни убива“, които протестират от 1 март, организираха днес автошествие с наслов „Борисов, тук сме!“. Те преминаха пътя от Министерския съвет към дома на премиера в Банкя.

 

Пред родната къща на премиера майките настояха за оставка на третия кабинет на Бойко Борисов. Те блокираха улицата пред дома на министър-председателя и оставиха черни найлонови чували, на които пише "Оставка", както и листове с надписи "Ти уби бъдещето на децата ни" и "Ти уби свободата на словото".

 

Протестиращите заявиха категорично, че всяка една от убитите сфери ще с върне незабавно, след оставката на премиера Борисов. Протестното шествие пред къщата на министър-председателя в Банкя премина мирно, без ескалация на напрежение или инциденти.

 

Протестиращите благодариха на полицейските служители за търпението и толерантността. Част от програмата бе и вид "серенада" с репертоар от песни, чийто текст бе посветен на Бойко Борисов.

 

За финал, пред входовете написаха с черен въглен "Оставка". Недоволните заявиха на премиера, че той ще си отиде, дори и това да е последното нещо, което ще направят. И заплашиха, че ще се върнат отново, като потеглиха към протеста в София. Някои от родителите отидоха на протест заедно със своите деца с увреждания. Преди да си тръгнат, майките от "Системата ни убива" разхвърлиха листове със същия надпис, част от които попаднаха и в двора на къщата.

По този повод Пиарът на ГЕРБ Никола Николов написа във Фейсбук:

"Колко гнусното, долното и наглото трябва да са пропили душата ти, за да отидеш пред дома на някого и да тероризираш децата и внуците му?! Всички знаем какво означава да изпишеш нещо върху черни чували пред дома на човек.

Мая Манолова, днес ти мина всички човешки граници! Системата ни убива, от днес Вие не сте организация със социални искания, а политическа шпицкоманда за терор на хамелеона Мая Манолова.

 

Днешната Ви нагла акция пред дома на премиера Boyko Borissov връща България към едни мракобесни времена, срещу които поколения българи се борим и до днес. И не, няма да позволим на хора като Вас да диктуват дневния ред на България чрез заплахи, терор, блокади и хулигански действия.

 

Уважавам правото на всеки да протестира, но по мирен и демократичен начин! Всичко останало е опит на анархията да поругае правовия ред и демокрацията.

 

По същото време Арман Бабикян, един от организаторите на протестите от т.нар. „Отровно трио“, пристигна на блокадата край Стара Загора. Това се вижда от клип във Фейсбук.

 

Вижда се, че протестиращите се увеличават с всяка изминала минута. Има много млади хора, с малки деца, дори бебета. Продължават да се множат палатките. Припомняме ви, че вчера протестиращите искаха да блокират АМ „Тракия“, но полицията им препречи пътя, спирайки ги до летището. Хората прекараха цяла нощ, а на сутринта дори имаше напрежение.

Протестиращите изпратиха призив за помощ. Към мястото тръгнаха хора, които да им занесат вода и храна.

В момента протестиращите са се отказали от блокиране на магистралата, а само да преминат през нея и да влязат в града през т. нар. "детелина". Кордонът от полиция също се увеличава, след като се разбра, че е дошло подкрепление от София.

 

В същото време хората започват да се събират за протест в центъра на София в т.нар. „триъгълника на властта“.  Протестът реално започва около 8 часа заради горещото време.

 


От категорията

Борисов пред актива на ГЕРБ: Готов съм да се оттегля, а правителството да продължи да работи

-1596619625.png

Един ден не трябва да стоим в управлението, ако хората не ни искат. Много от ...

5 авг. 2020 | 12:26

Томислав Дончев: Няма да ставам премиер, това не е честно! (ВИДЕО)

-1596478180.jpg

САЩ неведнъж са ни казвали, че проектът „Турски поток“ не съответства на ...

5 авг. 2020 | 19:18

Боряна Димитрова: Изявлението на премиера днес бе доста объркващо и разочароващо

Боряна Димитрова пред Канал 3-1596653496.jpg

"Без всякакво съмнение това, което се наблюдава в симпатизантите на ГЕРБ, ...

5 авг. 2020 | 21:51

Янка Такева: При оставка на правителството е възможно да се провали учебната година

Янка Такева-1515047581.png

Досега не сме имали министър като Красимир Вълчев, който толкова добре да ...

5 авг. 2020 | 21:44