Шефът на ДСБ в Благоевград Калоян Ханджийски и лидерът на партията Радан Кънев заедно със Стоил Яков. Снимка: Фейсбук

Атанас Атанасов взел Стоил Яков за сътрудник

Протежето на Радан Кънев в „Терем“ уредено и на хранилка в парламента

6141 | 5 апр. 2016 | 08:38

Повереното му военно предприятие брои 1500 лв. за парти аниматор, секретарки прибират по 2 000 лева


Шефът на военно-промишления комплекс „Терем“ Стоил Яков, който по твърденията на ГЕРБ е заел поста с протекцията лично на лидера на ДСБ Радан Кънев, се оказа на държавна хранилка и в парламента. Оказа се, че депутатът Атанас Атанасов го е уредил тихомълком като негов сътрудник, пише "Монитор".

Яков, който е и шеф на предизборния щаб на костовата партия явно е всестранно развита личност, след като е завършил хранително вкусовия институт в Пловдив, поверено му е управлението на военно предприятие под шапката на МО и в същото време съветва  Атанасов по въпросите, свързани със земеделието и горите.

Не е ясно каква е финансовата отплата за услугите му от страна на тъмносиния депутат, тъй като той не е обявил разходите за сътрудниците си на сайта на НС. За сметка на това от информацията на страницата става ясно, че Атанасов е уредил като депутатски сътрудници още два свои съпартийци – Бонка Василева, на чиято помощ разчита за политиките в културната сфера и Любомир Арнаудов, който е „натоварен“ с енергийните въпроси. Съгласно парламентарния правилник народните избраници получават допълнителни пари в размер на две трети от основната им заплата, с които могат да заплащат труда на своите сътрудници. Така над 2 000 лева влизат всеки месец в джоба на ексшефа на НСС за надниците на неговите помощници в НС.

Вече стана ясно, че самият Яков прилага подобна схема в „Терем“. От ГЕРБ поискаха отстраняването му заедно с останалите тъмносини „калинки“ във властта, заради шизофренното поведение на Радан Кънев, който хем играе ролята на опозиционер, хем отказва да лиши хората си от държавната хранилка. Заедно с това депутатите от партията на Бойко Борисов изнесоха притеснителни данни за злоупотреби във военното предприятие, пораждащи съмнения за отклоняване на средства към черната каса на ДСБ, като впоследствие и прокуратурата влезе в „Терем“. От тях лъсна, че дружеството е сключвало скандални граждански и консултантски договори, а шофьори и чистачки прибират шефски заплати. На хранилка в „Терем“ се оказа и кумът на Радан Кънев – Васил Танков, който бил нает за оказване на юридическа помощ срещу 2600 лв. на месец.

От началото на 2015 година досега са подписани 14 такива контракта с външни хора за какви ли не услуги, твърди се в справка, която министърът на отбраната Николай Ненчев е предоставил на своя предшественик и настоящ депутат от БСП Ангел Найденов в отговор на негово запитване. Ръководството на „Терем“ е броило например 1500 лв. на „експерт“ по партитата. Иван Ангелов е бил нает да подготви програма за тържествени и официални мероприятия за организиран от дружеството форум. Той трябвало да разработи логистичен план, да изпрати писма, имейли и запитвания във връзка с програмата, да избере и резервира хотел и зали, да съдейства при изготвянето на материалите. Ангелов бил ангажиран през януари тази година за малко повече от месец и срещу това получил сумата, надхвърляща дори шефската заплата в борда на „Терем“, която е 1280 лв.

Най-тлъстото възнаграждение пък е прибрала секретарка, наета около Коледните празници на 2015 година и работила до края на януари тази година. За този период от малко над месец Мария Йосифова получила еднократно 1950 лв. - сума, за която всяка секретарка, особено в държавно предприятие, би й завидяла. А задълженията й били да пише писма, имейли и докладни записки при кандидатстването на „Терем“ в обществени поръчки, да копира и окомплектова документи, да изготвя справки по дадени й указания.

Точно 1889 лв. пък е получил Веселин Василев за 6 дни работа през юли миналата година, когато му било възложено да даде „оценка за определяне на справедлива стойност на специални технически изделия“. Само три месеца по-рано той прибрал 1330 лв. за същата работа, като тогава си довел и авер – Валери Петров, който получил същата сума. Септември същата година Василев получил още една финансова инжекция от 900 лв., пак за същата дейност.

Любопитен е казусът с друг консултант – Боян Петков, който съветвал „Терем“ по въпросите на утилизацията на боеприпаси. От август 2015 година до февруари 2016 година той правил това срещу 900 лв. на месец. После с него бил подписан договор за същата дейност само за февруари – вече срещу еднократната сума от 1000 лв. Веднага след това – от 1 март 2016 година той се уредил с нов дългосрочен контракт за абсолютно същата дейност, но срещу 1600 лв. на месец.

Стоил Яков опитва да прикрие следите от скандалните схеми и назначенията чрез граждански и консултантски договори в „Терем“, благодарение на които ниско квалифицирани и близки до ДСБ кадри са получавали възнаграждения, надхвърлящи дори шефските заплати.

Оказва се например, че Илия Илиев, който бил нещо като момче за всичко на Съвета на директорите и лично на Яков е прибирал по 1720 лв. на месец. Договорът му с дружеството, което в момента се проверява от прокуратурата обаче бил прекратен преди 2 седмици. Точно след раздухването на скандала покрай изнесената от ГЕРБ информация за злоупотреби в предприятието. Той оказвал логистична и техническа помощ, включително при пътуванията в страната и чужбина, пише в справката, предоставена от военния министър Николай Ненчев на соцдепутата Ангел Найденов.

Освен това от нея става ясно, че Илиев е получил повишение на заплатата, тъй като първоначално е извършвал същата работа за 1200 лв. на месец.


От категорията

Радев и Йотова полагат клетва. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория им мандат
(Видео)

Радев и Йотова полагат клетва. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория им мандат-1642575800.jpg

Президентът Румен Радев ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за ...

19 ян. 2022 | 08:05

Добромир Живков: Президентът трябва да се върне в позицията на балансьор и обединител на нацията
(Видео)

-1478008861.jpg

Правителството и коалицията ще започнат да търпят имиджови загуби, ако в ...

19 ян. 2022 | 09:14

Проф. Александрова: Омикрон не е толкова безобиден, колкото си мислехме
(Видео)

-1613832949.png

Възможни са и други антирекорди по заболеваемост, прогнозира вирусологът

19 ян. 2022 | 09:55

Лорер с ново министерство от 482 души и двама зам.-министри
(Видео)

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер ще има двама заместници и ново министерство от 482 души. Снимка БГНЕС
-1642578693.png

В Министерството на иновациите и растежа се прехвърлят: Българската агенция за ...

19 ян. 2022 | 09:45