Кралицата винаги започва разговора, определя времетраенето, избира тематиката.

Президентът Румен Радев ще бъде приет от британския монарх на 18 октомври

Железен протокол за аудиенциите при кралица Елизабет Втора

10418 | 8 окт. 2018 | 16:56

Срещата е на четири очи, позволено е присъствие на преводач, но воденето записки е забранено. Обикновено аудиенцията е около 20 минути, като след края ѝ гостите получават "дежурния" подарък - "семейна" снимка със сребърна рамка

Кралицата винаги започва разговора, определя времетраенето, избира тематиката.-1539005554.jpgОсновно правило при срещи с хора със синя кръв е "можеш да гледаш, но не и да пипаш". -1539005582.jpg-1527769134.jpg

Президентът Румен Радев ще бъде приет от кралица Елизабет II на 18 октомври. 

Подобни аудиенции при действащия монарх протичат при строго определени протоколни правила.

Ето защо държавният глава ще трябва да се съобрази с изискванията относно темите за разговор с Н.В. Кралицата, стриктно да следва етикета при невербалната комуникация и да спази протокола при избора си на облекло. 

 

Ето как протича аудиенция на висш политик с кралица Елизабет Втора по протокол?

Аудиенцията се смята за изключително личен акт, което налага спазването на доста строги норми на поведение. 

 

Администрацията на Нейно Величество определя ден и час, които стриктно трябва да се спазват. Не са допустими закъснения. 

 

Преди началото на разговора се допуска единствено кралският фотограф, а по време на срещата, при необходимост, присъства единствено преводач, като воденето на каквито и да било записки не е позволено.

 

Кралицата винаги започва разговора, определя времетраенето, избира тематиката. Подробностите от разговора на четири очи не бива да излизат от залата за аудиенции.

Медийните изявления се съгласуват със Секретариата на двореца. 

 

Обикновено срещата е около 20 минути.

 

След края на аудиенцията при кралицата гостите ѝ получават "дежурния" подарък - "семейна" снимка със сребърна рамка. Подобна чест се полага на всички държавни глави, посетили двореца.

 

Какво е позволено и какво не по време на среща в "зелената стая" на Бъкингамския дворец?

 

- Основно правило при срещи с хора със синя кръв е "можеш да гледаш, но не и да пипаш". Това строго изискване важи и за държавни ръководители. Ето защо дори президенти и премиери нямат право да протегнат ръка за ръкостискане. Кралицата трябва първа да предложи ръката си за поздрав. Също така ръкостискането не трябва да е много силно.

 

- Кралицата винаги води

Трябва да се има предвид, че монархът трябва да води. Ако Н.В. и гостът ѝ ходят един до друг или направят кратка разходка, той трябва да има предвид, че Елизабет II трябва да е леко пред него, а не до него.

 

- Обръщението към Кралицата също е по протокол

При първа аудиенция с Елизабет Втора правилното обръщение е „Ваше Величество“, а в течение  на разговора то може да бъде заменено с по-лежерното - "Мадам". При приключване на срещата обаче и в самия край на разговора също е правилно да се каже „Ваше Величество“.

 

- Гостът на монарха никога не трябва да сяда, докато кралицата е все още права. Когато Елизабет II седне, тя сама предлага на човекът срещу нея също да заеме своето място. Лекият жест с ръка също е показен знак, че гостът вече може да се разположи на предложения му стол.

 

След като официалните разговори приключат, гостът трябва внимателно да наблюдава кога кралицата ще се изправи, за да направи и той същото по същото време.

 

- Въпреки че "зелената стая" на Бъкингам е отредена за високопоставени аудиенции с президенти и премиери, те трябва да са наясно, че членовете на кралското семейство първи трябва да започнат да се хранят или първи да отпият от своя чай. 

 

Освен това, когато Кралицата приключи, това е знак за всички, че хапването вече е завършило.

 

- Всеизвестен факт е, че Кралица Елизабет II, както и всички членове на кралското семейство, са политически неутрални, ето защо гостите на монарха трябва да избягва всякакви политически теми по време на разговора.

 

Теми, свързани с личния живот на кралското семейство, също са неприемливи. Не се коментират и въпроси, които може да обидят монарха по какъвто и да било начин.

 

Ето и какъв е дрескодът при подобни срещи:

Английският кралски протокол е сред най-строгите в света. От изключителна важност е езикът на тялото и цялостната визия.

 

Кралицата винаги е премерена в облеклото си за аудиенции с държавни ръководители. Всеизвестен факт е, че Елизабет предпочита ярки цветове и често залага на тях, включително приемайки световни лидери. Нейно Величество подбира едноцветни костюми с пола в наситени тонове. Често Елизабет Втора добавя и любимите си аксесоари - брошка с перли или широкополи шапки с пищна пандела.

 

Какъв е дрескодът за гостите на Нейно Величество? 

По принцип мъжете трябва да носят черен или тъмносин костюм с бяла риза и черна въртовръзка. Това се счита за най-официалното дневно облекло. Ако политик от висша класа бъде поканен на вечеря в Двореца, то той задължително трябва да носи смокинг в черен цвят. Изисква се и подборът на наситено черна папионка и бяла риза. 

 

Според официалния протокол дамите пък трябва да носят рокля със задължителна дължина до средата на коляното. Освен това е добре толетът да е едноцветен, като предпочитани нюанси са черно, сиво, тъмносиньо, кафяво, бежово. Недопустими са ярките светли тонове.

Каквато и да е показност е излишна – не се допускат голи рамене, дълбоко деколте и прозрачни материи. Не се изполват кадифени тъкани, тафта, дантела или блестящи орнаменти. Освен това е добре облеклото да не е плътно прилепнало към фигурата на дамата. Задължителен елемент са телесните чорапи или чорапогащник, дори и в летните месеци.

 

Косата на дамата завършва цялостната й визия. За официални поводи препоръчителна е прическа на кок, но позволено е и свободното й движение с леки къдрици в краищата.

 

***

Епицентър.бг припомня, че последното официално посещение на български държавен глава във Великобритания бе на 18 март 2014 година, когато президентът Плевнелиев се срещна  с кралица Елизабет II. Тогава държавният глава подари на Н.В. ръчно извезана покривка с български шевици. 

 

Държавният глава обаче направи три недопустими за строгия британски протокол гафа. Два от тях бяха дипломатически, а третият, свързан с визията на президента.

 

Още на влизане в Бъкингамския дворец Плевнелиев се издъни, появявайки се с килната на една страна - на дясно, вратовръзка и с видимо опънати до скъсване, почти разкопчани горни копчета на ризата.

 

Издънките на бившия държавен глава не спират дотук. Следващият гаф на Плевнелиев е бил по време на разговора на четири очи в "зелената стая". Той не се е съобразил с политическия неутралитет на монарха и е коментирал политически теми с кралицата. Още повече, че след това сам се е похвали пред представители на медиите. 

 

И все пак с много по-голяма тежест се оказват двете дипломатически неточни изказвания на Плевнелиев. Президентът нарече английската кралица "световен лидер" и "визионер". И макар да го направи на излизане от срещата, тоест пред журналисти, той остро погази правилата в Двореца.

 

Справка в международния протокол сочи, че да наречеш глава на конституционна монархия "световен лидер" е дипломатически гаф със сериозна тежест. Това е така, поради оценъчната характеристика, която се съдържа в израза. За всички е ясно, че строгият кралски протокол не допуска държавен глава на друга страна да дава каквито и да било квалификации за Нейно Величество. 

 

Росен Плевнелиев не е единственият български държавен глава получил високата чест да се срещне с Елизабе Втора. Преди него през 2001-а с кралска аудиенция беше удостоен и президентът Петър Стоянов заедно със съпругата му Антонина. Първото семейство на България пи чай с Елизабет Втора в т.н. "зелена стая". Тогавашната среща явно е провокирала интереса на Нейно Величество, тъй като продължи с около 15 минути повече от предвиденото по протокол време, тоест цели 35 минути.


От категорията

Във вторник - фалити, болести, депресивни състояния, безверие и липса на стабилност

За консултация и записване на час при Милена Иванова ЕАF@Ealife.bg-1558889762.jpg

В сряда осъществявате важни и мечтани планове. Събота е несоциална, стойте си у ...

26 май 2019 | 19:54

Незабравим празник за абитуриентите от каменоделното и училището за деца със слухови проблеми

Незабравим празник за абитуриентите от каменоделното и училището за деца със слухови проблеми-1558891638.jpg

Учениците от „Професионалната гимназия по каменообработване“ в с. Кунино ...

26 май 2019 | 20:25

Турски фотограф представя Желязната църква

Кенан Кахраман представя Желязната църква-1558883137.jpg

Кенан Кахраман през изтеклата учебна година преподаваше в българското неделно ...

26 май 2019 | 17:55

Южнокорейски филм триумфира със "Златната палма" в Кан

Сн. БГНЕС-1558883598.jpg

Братята Дарден от Белгия взеха наградата за най-добра режисура за "Младия ...

26 май 2019 | 18:13

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


9 окт. 2018 | 10:40"... гостите получават "дежурния" подарък "семейна" снимка със сребърна рамка."____Е това ще МУ дойде в повече!!____Направиха МУ кръвното на към 300.__Викайте линейките, щото тези месища няма да се поберат в една!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.