Снимка: ДАБЧ

Прозрачност по български

9062 | 5 февр. 2015 | 12:56

Девет са кандидатите за председател на агенцията за българите в чужбина


На 9 февруари девет кандидати ще се състезават за поста председател на Дър- жавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). За първи път в четвъртвековната история на институцията шефът й ще се назначава с конкурс. Поискаха го българските общности зад граница и кабинетът се съобрази с тях. Сънародниците ни обаче отново са разбунени. Ресорният вицепремиер Меглена Кунева обяви конкурса за председателския пост като публичен. Но публичността се изразява единствено в предварителното публикуване на концепциите на кандидатите и изпитването им от комисия, назначена от Кунева. Конкурс при закрити врата. Едва постфактум ще станат известни стенографските протоколи.


С писма до премиера Бойко Борисов и до Меглена Кунева 19 обществени съвета на българи от Европа, САЩ, Канада и Австралия изразиха резерви, че конкурсът ще е прозрачен. Те настояват в комисията да има не само чиновници от министерствата, но също техни представители и български общественици, ако не са държавни служители. Кунева контрира, че включване на българи от чужбина ще провокира въпроса за тяхната легитимност.

 

Много е трудно да бъде осигурена консенсусна представителност на сънародниците ни в комисията, понеже са пръснати на шест континента, а някои от организациите им често си съперничат. Все пак правителството можеше да избегне конфуза, като приеме другото предложение - след комисията сънародниците ни също директно да задават въпроси на кандидатите - на място или онлайн от чужбина. Нали ДАБЧ е създадена именно за задграничните българи?! От ведомството на Кунева обаче им предоставиха единствено имейл, на който да изпращат питанията си към кандидатите предварително. Но няма гаранция дали въпросите няма да бъдат селектирани тенденциозно. Публичността се оказва абстракция - създава се усещането, че правителството държи българите в чужбина на дистанция от конкурса.
Защо?

 

Нашите сънародници се опасяват, че с председателския пост на ДАБЧ отново ще бъде възмезден някой от коалиционните партньори в кабинета - този път официално: „За българите в чужбина е неприемлива възможността... да се изтъргува председателското място в ДАБЧ в замяна на подкрепа за правителството от определени политически сили.“


Един от кандидатите е съосновател на Протестна мрежа, а поне зад трима стоят парламентарни сили. Ерго - конкурсът може да се изроди в партиен аукцион. Ако се случи, правителството трудно ще убеди задграничните българи, че не ги възприема единствено като параван, зад който да настани поредната партийна креатура на синекурна длъжност.


От категорията

Вацев: Радев и Борисов не си дават сметка, че влизането в „Три морета“ е равносилно на война с Русия

-1603894942.png

Инициативата „Триморие“ е военно-политически проект за отхвърляне на Русия е ...

28 окт. 2020 | 16:20

“Никога не се предавам” – Иван Гешев е герой във филм за рода му (Видео)

“Никога не се предавам” – Иван Гешев е герой във филм за рода му-1603915440.jpg

Въобще не мога да си помисля за предаване. В рода ми няма такива, които са се ...

28 окт. 2020 | 21:17

Проф. Светлана Шаренкова: Блоковото мислене и разделение останаха в ХХ век

-1517831377.jpg

Конкуренцията „кой е по-по-най”, свързана с „Триморието”, би била чудесна, ако ...

29 окт. 2020 | 17:48

Френски философ: Унищожаваме съществуването, за да защитим голия живот

-1587022124.jpg

Справянето с необичайната катастрофа започна с държавни лъжи. Нашите началници ...

29 окт. 2020 | 15:46