Министерствоо на правосъдието публиикува документите по становището на комисията

Венецианската комисия за "монопола" на главния прокурор: Променете Конституцията!

4009 | 10 дек. 2019 | 20:31

Министър Кирилов разяснява в нарочно обръщение към Европейската комисия за демокрация чрез право идеята за въвеждането на специален независим прокурор, който да може да разследва главния


По разпореждане на министъра на правосъдието Данаил Кирилов Министерството на правосъдието публикува документите, свързани със становището на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) по проект на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

В обръщението на министъра на правосъдието Данаил Кирилов до Венецианската комисия, представено на 6 декември 2019 г. от Ана Паскалева, първи секретар в посолството на България в Италия, се посочва следното:

„Уважаеми членове на венецианската комисия,

Уважаеми докладчици,

Дами и господа,

Ценя възможността да съм днес тук с Вас във връзка обсъждането и приемането на становище по искане на министъра на правосъдието г-н Данаил Кирилов. Използвам това, за да Ви уверя, че българското правителство цени високо кратките срокове, в които анализирахте проекта и изработихте становище по него. Изразяваме благодарност към докладчиците, които през м. ноември посетиха България – г-н Ричард Барет, г-н Керим Керими и г-н Григори Диков, и проведоха срещи със широк кръг заинтересовани лица, за да се запознаят лично с контекста на предложението ни.

Още през м. септември т.г. министър-председателят на Р България в писмо до председателя на Европейската комисия г-н Жан-Клод Юнкер пое ангажимент да поиска становище на Венецианската комисия по проект за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор, разработен в изпълнение на ключово решение на Европейския съд по правата на човека и на препоръка на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка. Лично министър-председателят пое ангажимент препоръките на Венецианската комисия да бъдат съобразени и стриктно изпълнени преди окончателното приемане на проекта.

Проектът касае особено чувствителна за българското общество и силно политизирана тема, а именно темата с отговорността на главния прокурор.

Поради чувствителността на темата и с цел да бъдат създадени достатъчно гаранции за безпристрастен и професионален подход, в изпълнение на препоръка на Европейската комисия, на 24 септември т.г. с писмо до г-н Джани Букикио министърът на правосъдието г-н Данаил Кирилов се обърна към Вас за експертно становище по проекта. Становището и препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право по законопроекта бяха и продължават да са от съществено значение за последващите действия на българските власти с оглед успешното финализиране на усилията за реформиране на институциите в съдебната власт в съответствие с международните демократични стандарти и принципите на правовата държава за гарантиране на независимостта на магистратите.

Благодарим за предоставената възможност да се запознаем с проекта на становище, изработен от докладчиците по искането. В този кратък период от време по лично разпореждане на министър-председателя сме изработили нов проект в рамките на конституционната уредба и съобразен с анализа, съображенията и препоръките на Венецианската комисия. Проектът ще бъде представен на Министерския съвет за обсъждане и приемане на извънредно заседание, което ще се проведе не по-късно от три дни от приемане на становището на Венецианската комисия. За разработването му е отговорен министърът на правосъдието г-н Данаил Кирилов, поради което той е възпрепятстван да вземе лично участие в днешния дебат.

Основните решения по новия проект са следните:

- Отпада регулацията за осъществяване на наказателна отговорност на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, за да изпълним препоръките и да удовлетворим съмненията Ви, че няма да се засегне независимостта на съда. Остава само режим за реализиране на наказателната отговорност на главния прокурор.

- Относно субекта, който може да извършва разследване или отделни действия по разследването и други процесуални действия срещу главния прокурор сме избрали фигурата на прокурора, завеждащ отдел „Инспекторат“ във Върховната касационна прокуратура. Това е нов субект и той не е имал до сега законово установен статут.

С направените предложения се предвижда в случай на предполагаемо умишлено престъпление от общ характер, разследването срещу главния прокурор и неговите заместници да се провежда от прокурор, завеждащ инспектората на прокуратурата. Той ще може да възлага отделни действия по разследването и други процесуални действия на прокурори и следователи.

По този начин се гарантира, че разследването ще бъде провеждано от прокурори и следователи със значителен опит и чиято длъжност съответства на обществената значимост на производството.

Друг възможен вариант относно субекта е това да бъдат двама прокурори от Върховна касационна прокуратура, избрани ад хок от Висшия съдебен съвет.

За да бъде независим този прокурор (прокурори) предлагаме:

- самостоятелен мандат за срок от 7 години;

- прокурорът ще се избира и освобождава по предложение на не по-малко от трима от членовете на прокурорската колегия и с мнозинство не по-малко от осем гласа от членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет;

- невъзможност главният прокурор или друг висшестоящ прокурор да отменя актовете му;

- изрично уреждаме отпадането на надзора за законност на актовете на този прокурор. Създават се законови гаранции в случаите, когато може да бъде ангажирана наказателната отговорност на главния прокурор или неговите заместници, главният прокурор да не може да осъществява надзор за законност по тези преписки и дела.

Тези промени не биха засегнали конституционните норми, ограничения и изисквания относно функциите и действията на прокуратурата и главния прокурор. Предлаганите промени са съобразени с принципа, че единствено прокуратурата в предвидените от закона случаи привлича към отговорност лицата, които са извършили престъпления, и поддържа обвинението по наказателни дела от общ характер.

Считаме, че проектът ще изпълни препоръките на Европейския съд по правата на човека и на Европейската комисия и ще въведе ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Уважаеми членове на Венецианската комисия, благодаря Ви за вниманието и съм на разположение за въпроси и допълнителна информация“.


Вижте всички документи, свързани със становището на Венецианската комисия.

 


От категорията

Нови доказателства срещу Нено Димов! Знаел, че нивото на яз. "Студена" пада, но e отпускал вода

-1578746246.png

Специализираната прокуратура продължава детайлната проверка на дейността на ...

17 ян. 2020 | 10:35

Тонове боклуци с неясен произход открити край Луковит

Кадър Нова телевзия-1579248324.png

Полицията вече работи по случая. По-късно днес се очаква информация и от ...

17 ян. 2020 | 10:03

Мащабни полицейски проверки в Пловдивско

-1556710606.jpg

В хода са участвали служители на специализирани полицейски сили, на пътна ...

19 ян. 2020 | 15:03

Крадците в Благоевград наводнили цялата сграда на митницата

Снимка: БГНЕС-1579437553.jpg

Той уточни, че въпросните украшения, чиято стойност е била около 20 кг., са ...

19 ян. 2020 | 14:37

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


11 дек. 2019 | 12:47Проектът на Закона за изменение и допълнение на Наказателно процесуалния кодекс за да е унисон с желанието на управляващите да се "окопаят" във властта за вечни времена по законов начин, трябва да има текстове за да бъде ангажирана наказателната отговорност на инакомислещите граждани.Ха, кажеш нещо против тях и...присъда.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


11 дек. 2019 | 08:56Сега олеле мале , а се оказва, че самият Той е поискал от Венецианската комисия да ни гостуват и да ни дадат акъл . ЗАЩОТО ПО ВЪРХОВЕТЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НИ ИМАЛО ДЕФИЦИТ ОТ ТАЗИ СТОКА . И сега ново десет .Кашата става пълна ,защото нищо с нищо не се връзва , а на венецианците не им пука . Пък и като гледам какъв"юрист" им става заместник председател ми става ясно какъв е ресурсът и. След известно време ще отчетем стореното за грешка , ама тогава Той ще е никой , а партийните му другарчета за пореден път ще сменят партийната си прина длежност. Големият въпрос е кой юрист ще проспи 7 години с голяма заплата ? Дали пък няма да е кандидатът на Воля за КПКОМПИ ? Просто така , за компенсация. Нали знаете : халваджиятя за бозаджията!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


11 дек. 2019 | 07:08Много по добре ще е дейността и отговорността на гл.прокурор да няма давност и последващи управления да имат възможност за търсене на отговорност при нарушения или прикриване на нарушения по високите етажи на властта


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


11 дек. 2019 | 07:05Въртят,сучат,съкън някой да не потърси сметка на прокуратурата за нейната безидейност и нищонеправене.За това ще назначат наблюдаващ на гл.прокурор,който ще изберат по метода на гешев и който 7 години също нищо няма да прави.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


11 дек. 2019 | 00:41И още нещо трябва да се промени в Конституцията, т.е.ДА СЕ ПРОМЕНИ СГАШНИЯ чл.1(1) с нов текст "БЪЛГАРИЯ Е РЕПУБЛИКА С ТИКВЕНИШКО УПРАВЛЕНИЕ", а също и в ал.2. с нов текст "Цялата държавна власт произхожда от Тиквата. Тя се осъществява от Тиквата непосредствено и чрез тиквенишките му органи, определени от Конституцията".


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


walnut


10 дек. 2019 | 22:12Сега ще правят прокурор специално за протестърите, които не искат Гешев. Дълбок поклон от тиквоча към антибългарските НПО та


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.