Снимки: kremlin.ru

Руският държавен глава приветства българската делегация с "Добре дошли!"

Путин потвърди пред Радев: Очакваме премиера Борисов до няколко дни

22273 | 22 май 2018 | 14:04

Преговорите са посветени най-вече на икономическите и енергийните въпроси между двете страни

Снимки: kremlin.ru-1526990001.jpg-1526990110.jpg

Очакваме българския премиер Бойко Борисов до няколко дни. Това бяха част от първите думи на руския президент Владимир Путин при посрещането на българския си колега Румен Радев в резиденцията "Бочаров Ручей" в Сочи.

 

Ето и приветствието на руският държавен глава:

 

"Уважаеми г-н президент! Уважаеми колеги! Много ми е приятно да ви посрещна в Русия - добре дошли!

Вие сте в нашата страна във връзка със 140-годишнината от освобождението на българския народ от османското иго, във връзка с края на освободителната война на българския народ и това е една от съшествените дати в нашата обща история.

И нещата не се ограничават с това. Има още много, което ни обединява. Вдруги ден ние ще отбележим Дните на славянската писменост. Знам, че в Москва сте били на културни мероприятия. През есента в България ще има съответни мероприятия в сферата на руската култура. И съвсем неотдавна именно във връзка с тази дата, 140-годишнината, в България имаше Дни на руската духовна култура.

Сега няма да се задълбочавам във въпроси от икономически характер, само ще отбележа, че през миналата година имаме ръст на стокообмена, което не може да не ни радва. Но възможностите са много по-големи от това, с което днес се занимаваме и от това, което сме постигнали.

След няколко дни ще имаме удоволствието да приемем в Москва министър-председателя на България и ще продължим с него тези дискусии.

Добре дошли!"


Българският държавен глава Румен Радев поздрави руския президент с преизбирането му.

"Целта на моята визита е да възстановим диалога на най-високо ниво. Имаме много взаимни интереси в търговията, енергетиката, културата", заяви президентът Радев.

 

Разговорите между двамата президенти вече започнаха. Те са посветени най-вече на икономическите и енергийните въпроси между двете страни.

 

В първия формат на срещата Радев-Путин от българска страна участват Иво Христов, началник на кабинета на президента, Димитър Стоянов - главен секретар на президентството и Атанас Кръстев - секретар по външната политика на държавния глава.

От руска страна са: Юрий Ушаков - помощник на президента, Денис Мантуров - министър на промишлеността и търговията на Руската федерация и председател на руската част на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество, Александър Новак - министър на енергетиката на Руската федерация, Александър Грушко - зам.министър на външните работи и

преводачът Максим Петров, съобщиха от Кремъл.

 

Двамата държавни глави обсъдиха различни аспекти на двустранните отношения и в частност - възможностите за разширяване на икономическото взаимодействие.

 

Министерството на енергетиката на България ще представи на Москва различни варианти за използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене“. Това се казва в документи към преговорите между президентите Владимир Путин и Румен Радев, предаде ТАСС.

„До края на юни 2018 г. Министерството на България трябва да представи варианти за използването на произведеното от руска страна оборудване, включително за рестартиране на проекта“, се казва в материалите, представени пред агенцията.

От тях става ясно също, че "Росатом" планира да завърши работата по удължаването на срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ в България до края на юли 2018 г.

 

Очаквайте подробности

 


От категорията

МВР: Провокатори са хвърлили две бомби сред протестиращите при снощните сблъсъщи в София

МВР: Протестиращи са хвърлили две бомби сред множеството при снощните сблъсъщи в София-1594787089.jpg

Стигна се до ексцесии, въпреки многократните предупреждения на полицията - това ...

15 юли 2020 | 07:21

БСП внася пети пореден вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"

БСП внася пети пореден вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"-1594788725.jpg

ГЕРБ счупиха държавата. Всеки ден оставане на власт е пагубен за България. ...

15 юли 2020 | 07:46

Сакскобургготски: Малко хора са имали щастието да служат на страната си толкова години, колкото аз.

-1525335067.jpg

Прекалено много неща съм направил за България, за да слизам на нивото да соча ...

15 юли 2020 | 09:09

Новият президентски съветник Бойко Рашков: Държавното обвинение се ползва като бухалка

-1580661017.png

Деянията, които е вършил беглецът в Азия, са били пред очите на Гешев, на ...

15 юли 2020 | 08:59