Борбата за технологично лидерство вече стана поле за глобална конкуренция, заяви руският лидер

Путин разкри кой може да стане господар на света

8518 | 30 май 2019 | 16:18

"Ако някой успее да си осигури монопол в областта на изкуствения интелект, последствията ще са ясни за всички - той ще придобие световно господство", подчерта президентът


На съвещание, посветено на развитието на изкуствения интелект, руският президент Владимир Путин отбеляза важността на развитието на технологията, която позволява да се взимат бързи решения и да се повиши ефективността на управлението, предават ТАСС и БТА.

"Механизмите на изкуствения интелект осигуряват в реално време бързо взимане на оптимални решения въз основа на анализ на гигантски обеми от информация, което дава огромни предимства в качеството и ефективността", подчерта президентът.

"Ако някой успее да си осигури монопол в областта на изкуствения интелект, последствията ще са ясни за всички - той ще придобие световно господство", добави Путин.

"Борбата за технологично лидерство, най-вече в областта на изкуствения интелект, вече стана поле за глобална конкуренция. Скоростта на създаването на нови продукти и решения нараства в геометрична прогресия", заяви президентът.

Руският държавен глава подчерта, че тази сфера е една от ключовите в технологичното развитие, доколкото тя ще определя бъдещето на целия свят. По думите му подобни разработки нямат аналог в историята по своето влияние върху икономиката, производителността на труда, ефективността на управлението, образованието, здравеопазването и ежедневието на хората. Путин напомни, че много страни вече са приели собствени стратегии за развитие на изкуствения интелект.

"И ние естествено трябва да гарантираме технологичен суверенитет в сферата на изкуствения интелект, което е най-важното условие за устойчивостта на нашия бизнес и икономика, за качеството на живота на руските граждани, за сигурността и отбранителната способност на държавата", заяви руският лидер и добави:
"Става дума не само за алгоритмите за отделни, тясно специализирани задачи, трябват ни именно универсални решения, чието използване дава максимален ефект, при това във всеки отрасъл."

Руският президент посети основаното от Сбербанк училище за програмиране, където се запозна с разработки в областта на изкуствения интелект. В началото на изложението го приветства цифровият аватар на Сбербанк, създадената в Русия с помощта на изкуствен интелект виртуална телевизионна водеща на име Елена.

Путин се запозна също и с разработки за визуално разпознаване на лица и обекти на компанията "Вижън лабс", със системи за анализ на транспортните потоци в Москва и технологии за издирване на заподозрени лица на оживени публични места.

 


От категорията

Русия и Германия се договориха за сътрудничество за реализацията на „Северен поток-2“

Снимка: МВнР на Руската федерация-1566457848.jpg

"Приветстваме настроението на германския бизнес да работи активно в ...

22 авг. 2019 | 10:09

Роботът Фьодор предаде репортаж от борда на „Союз МС-14“

Снимка БГНЕС-1566472218.jpg

Човекоподобната машина започна полета си с фразата „Поехали“

22 авг. 2019 | 14:09

Зеленски: Русия да върне на Украйна Крим и ще получи място в Г8

-1557665450.jpg

Държавният глава съобщи мнението си във Фейсбук

22 авг. 2019 | 14:03

Мицотакис: Зачитането на правата на гръцкото малцинство в Албания е условие за интеграцията ѝ в ЕС

-1559648922.jpg

Правителството и „Нова демокрация“ винаги ще бъдат на страната на гръцката ...

22 авг. 2019 | 13:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Пенчо Генчев


31 май 2019 | 10:51Путин се е объркал. Господарят отдавна е ясен (само на него и Цвъки): Боко от Банкя.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тошо Тошев


31 май 2019 | 09:21Няма да са ватенките господари, те си остават бензиноколонка.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


31 май 2019 | 13:28Абе да те питам ,ти гледал ли си сериалът Някога на Запад ? И ако си трябва да си видял в една от последните серии как американските войници също носеха ватенки и ушанки през зимата .Та мантрата за ватенките ти вече не лови декиш ,мини на друга дума за Руснаците . А сега по темата ,.ти освен че си тъп като свински цървул защото явно не си чел малко историята на Русия че всичките големи държави на европа и света се опитаха да затрият Русия ,и Наполеон и 14 други държави през тяхната гражданска война 1918 1924 година включително англичани ,японци американци във Сибир .И каква стана тя червената армия ги би всичките тези агресори и ги направи на пух и прах . Хитлер и той се опита в коалиция да ги покорява и всиките ние знаем какво стана с него . Сега пак европедалите и англосаксонците се опитват да съсипят Русия ,като са си забравили урока никога да не я нападат и сега ще стане същото Русия пак ще ги бие