Снощи руският лидер е провел среща със сирийския президент Башар Асад в Кремъл

Путин се самоизолира заради случаи на КОВИД-19 в своето обкръжение

2337 | 14 септ. 2021 | 13:27

Заради това руският президент ще вземе участие в срещите на върха на Съвета за колективна сигурност ОДКБ на Шанхайската организация за сътрудничество в режим на виеоконференция


Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че е принуден да мине в самоизолация за исвестен период от време заради случаи на коронавирус в обръжението си. Държавният глава е направил това изявление в разговор с президента на Таджикистан Емомали Рахмон, пояснява пресслужбата на Кремъл.

"Владимир Путин съобщи, че във връзка с появилите се случаи на заболели от коронавирус в обкръжението му е длъжен за определен период да премине в режим на самоизолация", се казва в съобщението на Кремъл.

С оглед на това руският президент ще вземе участие в предстоящите тази седмица в Душанбе сесии на Съвета за колективна сигурност ОДКБ, заседание на Съвета на държавните глави на страните-членки на Шанхайската организация за сътрудничество и съвместното заседание на държавните глави на страните от ОДКБ и ШОС в режим на виеоконферентна връзка, уточняват от Кремъл.

Лидерите на Русия и Таджикистан са обсъдили в разговора си актуални теми от двустранните отношения, както и ситуацията, свързана със събитията в Афганистан.

Междувременно Кремъл съобщи, че снощи се е провела среща между Владимир Путин с президента на Сирия Башар Асад. Двамата лидери са обсъдили политическата обстановка в арабската република, борбата с международния тероризъм, както и въпроси от двустранното сътрудничество.

Владимир Путин поздрави Башар Асад за рождения му ден, който беше на 11 септември и за победата му на президентските избори (те се състояха на 26 май, Асад получи подкрепата на над 95% от избирателите) и подчерта заслугите му за възстановяването на Сирия.

Руският президент изтъкна, че благодарение на съвместните усилия на Москва и Дамаск на терористите е нанесен сериозен удар и правителството на Асад контролира 90% от територията на страната.

Според Владимир Путин основният проблем в Сирия е присъствието в отделни райони на чуждестранни войски без решение на ООН, което противоречи на международното право и пречи на законното правителство да обедини страната.

Башар Асад от своя страна изтъкна приноса на Русия за победата над терористите и подчерта деструктивната роля на някои държави, които блокират политическите процеси в Сирия. Той определи наложените на Дамаск санкции като нелегитимни и нечовешки.

Двамата президенти обсъдиха още хуманитарното сътрудничество и съвместната борба с коронавирусната инфекция.

Путин напомни, че в Сирия вече са доставени първите партиди от руските ваксини „Спутник V“ и „Спутник Light“.

 


Намери своята история

От категорията

Талибаните закриха Министерството на мира

-1630487990.png

"Не знаем какво ще се случи след това", каза началникът на отдела на ...

16 септ. 2021 | 12:25

Байдън, Камала Харис, Хари и Меган са в списъка на "Тайм" за 100-те най-влиятелни личности в света

Сн. инстаграм-1631783826.png

В категорията "титани" начело е американската състезателка по спортна ...

16 септ. 2021 | 12:15

Китай е ваксинирал изцяло срещу КОВИД-19 над един милиард свои жители

-1629717619.jpg

До момента китайското правителство не е разрешило в страната да се използват ...

16 септ. 2021 | 13:14

ЕП одобри доклад за ревизия на отношенията с Русия и борба с опитите на Москва да дестабилизира ЕС

-1569408815.jpg

В доклада се казва, наред с други неща, че страните от ЕС трябва „да са готови ...

16 септ. 2021 | 12:55