Генералът от полицията Аркадий Гостев е новият шеф на ФСИН

Официално не се споменават никакви мотиви за решението на руския президент

Путин смени шефа на затворите след разкрития за изтезания в наказателни колонии

2116 | 25 ноем. 2021 | 14:34

За директор на Федералната служба за изпълнение на наказанията на мястото на Александър Калашников е назначен Аркадий Гостев, досега заместник-министър на вътрешните работи


Президентът на Русия Владимир Путин свали от поста директор на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Александър Калашников. Указът бе оповестен от пресслужбата на Кремъл.

Това се случва след скандал с изтекли видеа за мъчения и изтезания в колониите и местата за лишаване от свобода.

"Да бъде освободен Калашников, Александър Петрович от длъжността директор на Федералната служба за изпълнение на наказаният. Настоящият указ влиза в сила от деня на неговото подписване", пише в документа.

На поста е назначен заместник-министърът на вътрешните работи Аркадий Гостев.

Междувременно сенаторът Андрей Клишас заяви, че в Съвета на федерацията се надяват да продължи сътрудничеството по разследването на скандала с мъченията над затворници.

Калашников ръководеше ФСИН от октомври 2019 г. Гостев е генерал-полковник от полицията, заема длъжността заместник-министър на вътрешните работи от 2012 г.

Скандалът с мъченията над затворници избухна през октомври т.г. Над 400 затворници от Саратовската изправителна колония №3 и областната затворническа болница оповестиха, че са станали жертва на мъчения и издевателства, съобщи в края на октомври "Дойче веле". Те силно се надяват, че нещо може да се промени, опитват се да подадат жалби и да получат справедливост. Адвокатите и правозащитниците обаче смятат, че това няма да е лесно - системата се съпротивява активно, а и съвсем не всички заявления се приемат официално.

Саратов изобщо не е изключение. Преди няколко седици оттам дойдоха първите публикации за мъчения в затворите, но има данни за това, че подобен подход се прилага в цяла Русия, включително в Москва - макар до момента да е разгласена само част от материалите, попаднали в ръцете на правозащитниците.

В началото руските власти реагираха на скандала - последваха оставки и завеждането на дела по някои от обнародваните факти. Но няма никакви основания да се говори за сериозни усилия, насочени към промяна в ситуацията. Опитът на комунистите да организират парламентарно разследване по въпроса бе блокиран от мнозинството в Думата - макар говорителят Вячеслав Володин да бе обещал да внесе яснота.

 


Намери своята история

От категорията

Генералният секретар на НАТО призова Русия да намали напрежението около Украйна

-1558767072.jpg

Ние оставаме отворени за диалог с Москва. Диалогът е по-важен, когато ...

27 ноем. 2021 | 17:46

В Германия откриха заразен с новия вариант Омикрон

-1632992757.jpg

Проучванията в провинция Хесен продължават

27 ноем. 2021 | 15:22

Засякоха два случая на варианта Омикрон във Великобритания

-1635456696.jpg

Предстои масово тестване в районите, в които е засечен новият щам - Челмсфорд и ...

27 ноем. 2021 | 16:37

Ръководството на СДСМ прие оставката на Зоран Заев

-1607068506.jpg

Според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за ...

27 ноем. 2021 | 09:05