Москва запазва правото за ядрен удар в отговор на атака с оръжия за масово унищожавана срещу нея или нейни съюзници

Путин утвърди основите на руската политика в сферата на ядреното сдържане

4246 | 2 юни 2020 | 17:27

Русия смята създаването и разполагането в Космоса на средства за противоракетна отбрана (ПРО) и ударните системи за опасност, неутрализирането на която изисква ядрено сдържане


Президентът на Русия Владмир Путин утвърди Основите на държавната политика в сферата на ядреното сдържане. Указът е обнародван на официалния интернет-портал за правна информация, предават ТАСС и Агенция "Фокус".

Документът влиза в сила от деня на подписването му, т.е. 2 юни.

„Да се одобрят приложените основи на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното сдържане“, се казва в подписания от Путин указ.

Отбелязва се, че т.нар. основи са документ за стратегическо планиране в областта на отбраната и отразяват официалните възгледи за същността на ядреното сдържане. В текста се подчертава, че държавната политика в тази област има отбранителен характер, насочена към поддържане на потенциала на ядрените сили на ниво, достатъчно за осигуряване на възпирането на потенциален враг. Той също така гарантира защита на суверенитета и териториалната цялост на Русия.

„Руската федерация разглежда ядрените оръжия изключително като такива с възпиращ ефект, използването на които е крайна и принудителна мярка, и полага всички необходими усилия за намаляване на ядрената заплаха и предотвратяване на изострянето на междудържавните отношения, които биха могли да провокират военни конфликти, включително ядрени", се казва в документа.

Москва ще бъде готова да употреби ядрено оръжие в случай на използване на едно или друго оръжие за масово унищожаване срещу нея или нейните съюзници, както и в случай на неядрена агресия срещу Руската федерация, която би застрашила съществуването на държавата или възможността й за ответен ядрен удар.

Като условия за евентуално използване на ядрено оръжие от Русия в документа са отбелязани получаването на достоверна информация за изстрелването на балистични ракети към територията на страната или тази на нейните съюзници, както и използването от противника на територията на страната и тази на нейните съюзници за ядрени или други оръжия за масово унищожение.

Освен това Руската федерация ще бъде готова да използва ядрено оръжие, ако врагът действа срещу критично важните й държавни и военни съоръжения, колапсът на които ще доведе до нарушаване на възможността за реакция на ядрените сили и в случай на агресия с използване на конвенционални оръжия, които биха застрашили самото съществуване на Руската федерация.

В документа се казва, че президентът може, ако е необходимо, да информира военнополитическото ръководство на други държави и международни организации за готовността на Москва да използва ядрено оръжие, за решението за използването на такова и за самото му използване.

В текста на документа сред основните опасности, които биха могли да се превърнат във военни заплахи за Москва се определя също „разполагането от държави, които разглеждат Руската федерация като потенциален противник, на системи и средства за противоракетна отбрана, крилати и балистични ракети с малък или среден обсег, високоточни неядрени и хиперзвукови оръжия, ударни безпилотни летателни апарати".

Припомня се, че по-рано САЩ обявиха плановете си за разработване на хиперзвукови ракети. Според американския президент Доналд Тръмп става въпрос за „суперракета“. САЩ също са един от лидерите в света в разработването на лазерно оръжие.

Съгласно Основите, Русия смята създаването и разполагането в Космоса на средства за противоракетна отбрана (ПРО) и ударните системи за опасност, неутрализирането на която изисква ядрено сдържане.


От категорията

ЕК: Няма да коментираме специфичните събития в България. Очите ни не са широко затворени

-1567945891.jpg

Колкото до цялостния подход на ЕС и Комисията за върховенството на закона в ...

13 юли 2020 | 14:16

Чавушоглу: Решението за „Света София” е законно

-1584953246.jpg

Министърът отново разкритикува Гърция, като отбеляза, че тя не зачита ...

13 юли 2020 | 16:08

Меркел: Защитата на Европа от страна на САЩ вече не се подразбира от само себе си

-1588439059.jpg

В момента Германия е председател на Съвета на ЕС. Един от приоритетите на ...

14 юли 2020 | 17:24

Гърция може да въведе ограничения заради ръст на болните от коронавирус

-1593058596.jpg

Говорителят на правителството Стелиос Пецас заяви, че ръководството е било ...

14 юли 2020 | 16:52