Всенародното гласуване се очаква да се проведе през април

Путин възложи на ЦИК организацията на референдума за промени в конституцията

2208 | 14 февр. 2020 | 16:01

Промените предвиждат предимство на руския основен закон над международното право, само руско гражданство за висшите чиновници, по-широки правомощия за двете камари на парламента


Руският президент Владимир Путин възложи на Централната избирателна комисия организацията на всенародно гласуване по конституционните промени. Правителството има задачата да осигури необходимия бюджетни средства, предаде БНР.

Президентът Путин огласи идеите си за конституционни промени в годишното си послание към Федералното събрание на 15 януари. След това назначи работна група, която да подготви промените за предстоящото всенародно гласуване. До момента са постъпили повече от 400 предложения за изменения в основния закон.

На заседание с членовете на работната група Владимир Путин заяви:

„За мен е важно законът за поправките в конституцията да влезе в сила едва след обявяването на резултатите от всенародното гласуване, това да бъде истински плебисцит и именно гражданите на Русия да бъдат автори на тези поправки в основния закон. Ако по време на гласуването хората потвърдят, че подкрепят това, значи законът влиза в сила и поправките се внасят в конституцията. Ако не потвърдят, то поправките няма да бъдат внесени в конституцията“.

Промените предвиждат предимство на руския основен закон над международното право, само руско гражданство за висшите чиновници, по-широки правомощия за двете камари на парламента – Държавната Дума и Съвета на федерацията, не повече от два мандата за наследниците на Путин на президентския пост, превръщане на Държавния съвет в конституционен орган, редовно индексиране на пенсиите и на минималната работна заплата, така че тя да не е по-ниска от жизнения минимум.

Всенародното гласуване се очаква да се проведе през април.

 


От категорията

До дни Русия регистрира ваксина срещу Covid-19

-1590137284.jpg

До края на годината производственият капацитет в страната трябва да достигне 10 ...

3 авг. 2020 | 16:58

Полският върховен съд реши, че преизбирането на Анджей Дуда е било законно

Анджей Дуда-1594612529.jpg

Съдът постанови също така, че макар няколко десетки от хилядите жалби за ...

3 авг. 2020 | 17:44

ЕК дава 130 млн. евро на Гърция за мигрантски центрове

-1542382164.jpg

Европейската комисия "приветства положените усилия" от страна на ...

3 авг. 2020 | 17:28

Заразените с COVID-19 по света вече са 18 милиона

-1589962832.jpg

Вероятно заразените са и повече, но ограниченият капацитет за тестване в много ...

3 авг. 2020 | 10:30