В Скопие се надяват Вашингтон да окаже по-голям натиск върху София

РСМ: България е нарушила Договора за приятелство, блокадата противоречи на всякакво добросъседство

5598 | 28 септ. 2021 | 12:32

Казусът отново стана част от реториката на македонските държавници в навечерието на Съвета на Европейския съюз на 22 декември


Предполагаемото нарушение на член 2 от Договора за приятелство и добросъседство между България и Република Северна Македония с наложеното вето за започване на преговори за присъединяване на югозападната ни съседка към Европейския съюз отново стана част от реториката на македонските държавници в навечерието на Съвета на Европейския съюз на 22 декември. Те очакват, че на него е възможно да бъде приета рамката за преговори, пише скопското издание „Слободен печат“, цитирано от Агенция "Фокус".

Миналата седмица първият вицепремиер по европейска интеграция Никола Димитров заяви, че България е нарушила член на Договора за добросъседство, който, както той каза, предвижда София да помага, да не пречи и най-малкото да не блокира, а след това премиерът Зоран Заев повтори, че очаква България да продължи да бъде приятелска страна и поддръжник в европейската интеграция на РСМ в съответствие с член 2 от споразумението.

Експертите по международно право са разделени по въпроса дали България е нарушила или не този член, който задължава София да подкрепя съседката само за членство в НАТО, а за членството в ЕС да сподели своя опит, за да помогне да изпълнят критериите.

Професорът по международно право в Юридическия факултет на скопския университет Тони Дескоски смята, че България не е нарушила този член и че македонската страна мълчаливо се е съгласила със София, когато тя е поискала да блокира РСМ за започване на преговори с Брюксел.

„В никакъв случай не мога да разбера как България може да е нарушила член 2 от Договора за добросъседство в ситуация, в която има само задължение да сподели опита си с нас, за да ни помогне да изпълним критериите за членство в ЕС“, написа Дескоски във „Фейсбук“.

По отношение на аргументите, че България не изпълнява задължението си за сътрудничество в европейската интеграция, като издига двустранния спор до нивото на критерий за влизане, професор Дескоски пише, че първоначалната предпоставка е погрешна, т.е., че е от решаващо значение, че България не е поела ангажимент да не блокира РСМ за ЕС, а само за НАТО - което е изпълнила.

Според Владимир Ортаковски, професор по международно право във Факултета по сигурност, има основания да се смята, че България е нарушила член 2.

„Договорът за приятелство е израз на добра воля и от двете страни, че поетите задължения ще бъдат изпълнени и че споразумението ще бъде спазено. Член 2 гласи, че България ще ни съдейства в процеса на присъединяване на РС Македония към ЕС. Имайки това предвид, чрез внимателно четене на члена, имаме елементи да кажем, че България нарушава споразумението. България обеща своята подкрепа. На заседанията на Съвета на ЕС нямаше гласуване на рамката за преговори, така че официално няма българско вето, въпреки че практически България ни блокира два пъти“, каза професор Ортаковски пред „Слободен печат“.

Той добавя, че естеството на спора е абсурдно, тъй като държава-членка на ЕС иска от страна-кандидатка за кандидат да се откаже от идентичността си при обстоятелства, когато всички държави в Съюза са единни в мнението си, че РС Македония трябва да започне преговори, с изключение на евентуално една-две държави.

„От друга страна, ясно е, че българската политика спрямо Македония е една и съща през цялото време, тя е непроменена от десетилетия, освен в краткия период от 1945 година до появата Информбюро през 1948 година, когато македонците в България са се декларирали свободно и са имали училища на македонски език. Досега всички правителства са заемали същата позиция, че македонците са българи, а македонският език е български диалект. Договорът със сигурност даде надежда за нова ера в македоно-българските отношения, но създателите на споразумението пренебрегнаха факта на неизменността на българската официална политика“, казва Ортаковски.

Той вижда изход от тази ситуация в скорошното изявление на посланика на САЩ Кейт Мари Бърнс, че САЩ искат да помогнат в процеса. Професор Ортаковски казва, че в Скопие се надяват, че Вашингтон ще окаже по-голям натиск върху България, но все още не е сигурно, т.е. американците публично устно подкрепят РСМ, но не се знае доколко реално те оказват натиск върху София.

Какво казва споразумението?

Член 2, параграф 2 от Договора за добросъседство от 2017 г. между Република Северна Македония и България гласи следното:

„Двете страни ще развият сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция, насочено към успешна подготовка на Македония за присъединяването й към ЕС и НАТО.

Българската страна ще сподели своя опит, за да помогне на Македония да изпълни необходимите критерии за членство в ЕС и ще я подкрепи при получаването на покана за присъединяване към НАТО в съответствие със съответните решения на срещите на върха на НАТО“.

 


От категорията

Валерия Велева: Радев свали юмрука. И трудното започва

-1619525109.jpg

Дертлиев, който учеше новопроходците в демокрацията, казваше, че най-добрият ...

26 ноем. 2021 | 14:56

Проф. Искра Баева: Защо само леви кандидати печелят втори президентски мандат?

-1557828259.png

Десните президенти и до днес се смятат за прави, а онези, които не са гласували ...

26 ноем. 2021 | 13:17

Кеворкян: След балотажа - ползваш и хвърляш. Радев не получи пропуск за Рая

-1568320806.jpg

Първият си мандат Радев спечели сам – той беше „Внезапният герой“, както го ...

25 ноем. 2021 | 17:10

Валерия Велева: Генерационният "преврат". С тези избори приключва Преходът

Валерия Велева:  Генерационният преврат. С тези избори приключи Преходът-1448546816.jpg

Този вот се превърна в дълбока разделителна линия - това бе една НОВА БЕЗКРЪВНА ...

24 ноем. 2021 | 17:21