"Македонският език е израз на неотменното право на самоопределение и достойнство", подчертават от правителството в Скопие

РСМ: Португалия да се въздържа от квалификации и обяснения, те не помагат за изграждане на доверие

3409 | 30 юни 2021 | 13:06

Вчера държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш заяви, че дебатът е труден и „очевидно е свързан с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език“


Изявлението на държавния секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш относно македонския език, ако е точно предадено, по същество и методология е изцяло в противоречие с португалското предложение за намиране на решение. Това заявиха от правителството на Република Северна Македония пред МИА, предава Агенция "Фокус".

Те посочват, че подобни твърдения не помагат в процеса на изграждане на доверие и взаимно разбирателство.

„Контекстът и моментът са изключително чувствителни и затова призоваваме представителите на страните, участващи в процеса и които не познават напълно и добре ситуацията в Северна Македония и България, да се въздържат от всякакви квалификации или обяснения на процесите свързани с националните ни проблеми“, добавят от Скопие.

В реакцията на правителството пред МИА се казва, че македонският език е една от основните характеристики на идентичността на македонския народ, международно признат и кодифициран език със своите уникални специфики, потвърден от Преспанския договор и вписан в личната карта на Северна Македония в Общността на обединените нации.

„Македонският език е израз на неотменното право на македонския народ на самоопределение и достойнство“, се добавя в реакцията на правителството на югозападната ни съседка.

Закариаш вчера заяви, че дебатът между Северна Македония и България е „труден и свързан с историята, културната идентичност на двете страни и бъдещото сътрудничество“ и че „очевидно е свързан с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни“.

Португалският посланик в РСМ Мария Вирджиния Мендеш да Силва Пина реагира на това изявление снощи, подчертавайки, че Португалия никога няма да застраши процеса на намиране на решение на спора между България и Северна Македония, а напротив, постоянно се опитва да го улесни .

Пина, чиято страна понастоящем е ротационно председателство на ЕС, заяви пред „Дойче веле“, че Закариаш е казала, че „има политически момент, който затруднява нещата в България и че има чувствителни въпроси, свързани с идентичността, историята и българския и македонския език“.

Премиерът Зоран Заев, отговаряйки на журналистически въпрос на вчерашната пресконференция в правителството по отношение на изявлението на Закариаш, заяви, че Министерството на външните работи ще провери автентичността на изявлението, като повтори мнението, че португалското предложение е ясно и наистина добра основа за разрешаване на различията, защото предлага решение, но не взема страна.

„В самото предложение в рамката за преговори е решението „преводът ще бъде на македонски“. Разбира се, и двете страни имат изявления, както нашата, така и българската страна, където вероятно министърът е направил интерпретация за българските медии или нещо, което ще проверим днес чрез експертните служби на Министерството на външните работи за автентичността на казаното и Министерството на външните работи ще реагира съответно пред обществеността“, заяви Заев.

 


Намери своята история

Още по темата

Заев: Проверяваме автентичността на португалското изявление за спора с България

-1624027276.jpg

Имаме реципрочен договор с България, с който подписваме споразумения, ...

30 юни 2021 | 09:34

Цървенковски: С ветото България се опитва да постигне това, което не успя с оръжие през 1941-45 г.

Бранко Цървенковски-1625046283.jpg

Според бившия председател на Социалдемократическия съюз, онова, което изискват ...

30 юни 2021 | 12:43