Румен Радев

Държавният глава прозова всички към спазване на мерките: Да пазим лекарите

Радев призна, че е получил SMS за положителната проба на ген. Петров преди да отлети за Естония

13680 | 13 ноем. 2020 | 21:05

Президентът не разполага с реални инструменти за управление на кризата


Президентът Радев най-после призна, че е получил SMS за положителната проба на шефа на ВВС ген. Петров преди да отлети за Естония, за което първи написа Епицентър.бг.

 

Държавният глава обяви в интервю пред "Панорама" на БНТ, че е научил от кратък есемес в неделя, ден преди да замине на посещение в Естония в края на октомври, че командващият Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров е положителен за коронавирус, но не е получил насоки за действие от Регионалната здравна инспекция, затова все пак е отлетял за Талин. С Петров е имал контакт в петък на събитие на авиацията. "Аз никога не съм имал положителен тест за COVID. Всички внушения, че пръскам зараза, са израз на безсилие. Получих кратък есемес "ген. Петров е положителен за коронавирус" и никакви препоръки и насоки за действие. Някой побърза да уведоми естонската страна, но не уведоми РЗИ", заяви Радев в отгор на настойчивите въпроси на Бойко Василев.

 

Не трябва дебатът за коронавируса да се политизира. Нужен е дебат с повече експертност. За да преодолеем това изпитания се изисква повече смирение и по-малко некомпетенист, посочи държавният глава. 


Заради всекидневните брифинги, хората загубиха доверие. Въпреки, че имаше предупреждения за втора вълна и твърденията, че болестта свободно се разпространява. В тази обстановка правителството бяга след кризата и ръси пари на посоки“, подчерта той.

И призова: Да сведем до минимум некомпетентното политическо вмешателство в кризата.

Хората загубиха вяра в управлението, каза още той.


В тази връзка президентът призова: „Нека бъдем по-отговорни, да спазваме лична хигиена и дистанция. Нека пазим нашите лекари и медицински сестри, защото нямаме други, те работят на предела на силите си. Вярвам, че ако всички сме отговорни, ще преодолеем кризата“.

На въпрос за личната отговорност, Румен Радев заяви: „Президентът не разполага с реални инструменти на власт. Аз отправих серия от призиви за спазване на мерките и търсене на баланс. Призовавах за изграждане на система и навременна и обективна информация. Не да чакаме пасивно някой да дойде със симптом“.

Запитан защо е омаловажил вируса когато се качи на Шипка на 3 март, президентът Радев заяви: „Повтарянето на една лъжа 100 пъти няма да я направи истина. Аз не иронизирах вируса, а тези, които се опитваха да го политизират“. Той заяви, че е било саботирано тържественото честване на връх Шипка.

"Досега не съм имал положителен тест за COVID-19, аз съм в прекрасно здраве. Всички твърдения, че пръскам зараза, са неверни", категоричен бе той.

След настойчивите въпроси на водещия Бойко Василев държавният глава все пак призна, че в неделя след обяд е получил СМС с информация, че шефа на ВВС ген. Петров е с положителна ковид-проба. И въпреки това тръгнал за Естония, защото инормацията не е дошло от оторизиран орган - РЗИ. 

СМС-ът е бил от шефа на Военна болница ген. Мутафчийски, по инормация на Епицентър.бг.

 

"Получих кратък смс - ген. Петков е положителен за ковид", разкри Радев. До този моент от екипа му твърдяха, че той не е знаел за ковид-пробата на ген. Петров.

 

Радев обаче се оправда, че информацията не е дошла от оторизиран орган, макар че шефът на ВМА и главен лекар на Българската армия би трябвало да е достатъчно отговорен фактор за върховния главнокомандващ.

"В момента, в който РЗИ ми връчи документ, изпълних всички изисквания", заяви Радев - а това беше във вторник, след като той се завърна предсрочно от Талин.

Той подчерта, че естонската страна не е прекратявала визитата му. "Това е споразумение между мен и президента на Естония. Моето посещение беше от две части. Единият ден - "Три морета" инициативата, където взех домакинството и знамето. Следващият ден беше за официално двустранно посещение. Само аз от всички други президенти имах покана за такова посещение. Казах на президента на Естония: "Вие имате притеснения, няма да го правим". Това е споразумение за отлагане, а не за прекратяване на посещение", разясни Радев.

Думите му обаче са в противоречие с изявленията на президентката на Естония, че се ОТМЕНЯ, а не ОТЛАГА визитата на българския държавен глава, заради негов контакт с ковид заразен.

 

"Срещата на върха "Три морета", която се проведе вчера, може да се счита за успешна. За съжаление трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е бил в контакт с човек, дал положителна проба за COVID-19, преди да пристигне в Естония. Взети са всички необходими мерки. Говорих по телефона с Радев тази сутрин и се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка", написа естонската президентка Калюлайд в социалните мрежи.

Тогава от президентсвото отрекоха информацията 
 "Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус", беше официалното събещение от офиса на Радев.

Думите му тази вечер пред Панорама показват, че тогова от екипа му са излъгали, че той не е знаел, че е бил контактен с ковид-заразен.

 

След прибирането си Радев не беше карантиниран, тъй като даде три отрицателни теста в три поредни дни и това бе причината за оставката на шефа на столичната РЗИ.

 

"Вие как преценявате какъв е контактът? Аз съм в такъв режим от началото на пандемията, в контакт с хиляди хора, но спазвам стриктно всички мерки за хигиена, дезинфекция и съм нямал проблем. Само преди дни имах отрицателен тест. А това, че някой побърза да направи скандал с бързо информиране на естонската страна, е друго. Защо според вас никой не е уведоми РЗИ? Те са оторизираният орган, който решава при какви условия и какво представляват контактите, моралният пример на президента е спазването на закона" , разви тезата си за скандала Румен Радев.

 

Нека не пренасяме дебата върху полюса да има или да няма мерки. Трябва да се търси дебат с повече експертност за устойчиви решения, които да работят", каза президентът и добави, че правителството все по-трудно овладява кризата.

 

Радев уточни, че за преодоляването на кризата се изисква смирение, но не и смиряване с пропуските. "Некомпетентното политическо вмешателство да се сведе до минимум", каза още президентът.

 

"През пролетта само за няколко случаи на коронавирус България бе затворена. След самодоволните брифинги на властта хората изгубиха вяра и мерките бяха снети. Въпреки предупрежденията за втора вълна, това не се случи. Напоследък дори чухме самопризнания, че вирусът бил оставен да се развива масово.

 

Виждаме резултата - растящ брой случаи, медици, които работят извън предела, претоварени болници..", уточни Радев.

 

Запитан какво е направил той, за да защити живота на хората, Радев отвърна: "Президентът не разполага с реални инструменти за управление. Вие въпреки многото внушения знаете, че пред вашата телевизия аз направих серия обръщения към народа и НС".

 

"На всички мои срещи и посещения в болници, общини и фирми, разговори с министър на здравеопазване и т.н., аз призовавах за важни неща - от самото начало към стриктно спазване на мерките и търсене на баланс, към здравни и социални икономически мерки", заяви той. "Никога досега не съм имал положителен тест за коронавирус и до момента съм в идеално здраве", категоричен бе президентът.

 

Дали ще прави партия - президентът Румен Радев най-накрая внесе светлина по този въпрос, който интересува много хора в България. В предаването "Панорама" по БНТ той за първи път не бе толкова лаконичен .

 

"Моята партия е партията на всички почтени български граждани", заяви в началото той, но все пак допусна, че това не е изключено и в крайна сметка може вече и да работи за свои, политически планове или поне да се интересува от тях. На конкретния въпрос, дали ще прави партия, Радев загатна, че може да направи партия зависи от времето и други фактори.

 

"Ако се наложи да създавам партия, вие първи ще разберете. Зависи от обстоятелствата. Много са факторите. Отдавна съм заявил, че подкрепям всяка една партия, която поставя България и българския народ на първо място", каза той. Той коментира и друг, особено наболял в момента въпрос - този за отношенията със Северна Македония. България трябва да отстоява своята идентичност. Вижте как го направи Гърция, каза още той.

 

Причината да се разделя с г-н Калоян Методиев не е празненството на БСП. Българските социалисти са хората, които издигнаха кандидатурата ми за президент, за което съм им признателен, аз не съм се отклонил, а и те също продължават да ме подкрепят. Българските социалисти осъзнават тези интриги и няма да им се подадат.

 

"Последно пожелах на Корнелия Нинова бързо възстановяване, когато беше в болницата. Освобождаването на г-н Методиев е резултат от общата ми оценка за неговата работа. Промяната в България няма да е възможна без стотиците хиляди хора вляво. И мисля, че те го знаят това", сподели държавният глава. Той бе запитан и за стиснатия юмрук. Радев отговори, че не е единственият президент, който го прави и се сравни с президента Доналд Тръмп.


От категорията

Пореден черен рекорд: 221 души с коронавирус са починали за денонощие, 2 814 са заразени

Процентът на положителни проби всъщност се увеличава - от 37,6% вчера до 41,23 на сто днес-1606777583.jpg

6 028 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус, т.е. ръст от ...

1 дек. 2020 | 00:57

Фандъкова: Сега не е време за политически битки. Контролът в столицата е изключително строг!

-1603886369.jpg

Климатичните условия, горенето на неподходящи предмети и въглища и колите са ...

1 дек. 2020 | 09:11

Д-р Александър Симидчиев: До два месеца след ваксинирането развиваме пълноценен имунитет

Д-р Александър Симидчиев-1603170180.png

Дори да намалее скоростта на разпространение на COVID-19, хоспитализациите и ...

1 дек. 2020 | 11:06

Парите за медиците в Поморие вече са в сметката на болницата

Снимка: БНТ-1606813143.png

През уикенда министерството на здравеопазването провери казуса на място и ...

1 дек. 2020 | 10:58