Сн. Прессекретариат

Президентът присъства на церемонията по отличаване на фирмите-финалисти в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината“

Радев: Иновациите отразяват амбициите за конкурентоспособност на нациите

2318 | 30 ян. 2020 | 17:04

„Най-важно е да възпитаваме поколения на млади, мислещи, иновативни и смели българи“, посочи държавният глава и призова във всеки областен град да бъде създаден център за дигитални технологии и иновации с оборудване на високо технологично ниво

Сн. Прессекретариат
-1580396755.pngСн. Прессекретариат-1580396713.jpgСн. Прессекретариат-1580396706.jpg

Иновациите отразяват амбициите за конкурентоспособност на нациите и да бъдат част от икономиката на бъдещето. Държавите, които развиват технологиите, владеят бъдещето и задават дневния ред. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по отличаване на фирмите-финалисти в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината“ с марката „Високи постижения в иновациите“.

 

На церемонията със запазения знак за иновативност бяха отличени 21 утвърдени лидери и стартиращи предприятия в сферата на услугите, високите технологии и производството. 

 

По думите на държавния глава иновациите не само създават много по-добра среда за живот, но и изграждат хората на бъдещето, възпитават ги да имат силата да отстояват своите идеи и да мислят креативно и перспективно.  „Иновациите са за умните и смелите и аз много се радвам, че днес вашият брой расте. Иновациите трябва да бъдат поощрявани от държавата, обществото и всички нас“, каза Румен Радев и допълни, че процентът, който държавата отделя за научно-изследователска и развойна дейност не е удовлетворителен.

 

„Най-важно е да възпитаваме поколения на млади, мислещи, иновативни и смели българи“, посочи държавният глава и призова във всеки областен град да бъде създаден център за дигитални технологии и иновации с оборудване на високо технологично ниво, в който учениците да могат безплатно да придобиват иновационна култура, да експериментират и да виждат резултатите от своите експерименти. По думите му това ще има ефект не само върху развитието на иновационната култура в България, но и върху демографията.

 

Националният конкурс „Иновативно предприятие на годината“ се организира от фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и се провежда под патронажа на президента.  Марката "Високи постижения в иновациите” е знак за иновативност, с който се отличават върхови постижения, въздействие и ефективност на авангардни иновации, разработени от български предприятия.

 


От категорията

Перник и Сливен първи затвориха барове и дискотеки

Перник и Сливен първи затвориха барове и дискотеки -1603482906.jpg

Забраняват се и празненствата на закрито, влючително сватби и кръщенета. ...

23 окт. 2020 | 22:52

Челен сблъсък в Панорама заради Радев. Проф. Коларова: Той не трябваше да тръгва за Талин

Челен сблъсък в Панорама заради Радев. Проф. Коларова: Той не трябваше да тръгва за Талин-1603481149.jpg

"Мисля, че това е много лош пример. Дори най-високопоставеният човек в ...

23 окт. 2020 | 22:24

Заповед: Болниците спират плановия прием и плановите операции

Заповед: Болниците спират плановия прием и плановите операции-1603485331.jpg

Заповедта не се отнася за извършването на дейностите, свързани с ...

23 окт. 2020 | 23:33

Борисов и трима министри: Петя Аврамова, Кирил Ананиев и Десислава Танева са под карантина

На 18 октомври Борисов пусна снимки във Фейсбука си, на които е с Нанков и Ананиев. И написа, че инспектират новия ГКПП  „Рудозем-Ксанти“.-1603476472.jpg

На 18 октомври, неделя, премиерът Бойко Борисов бе цял ден на инспекция с ...

23 окт. 2020 | 21:00