На срещата между президента Румен Радев и Негово Величество краля на белгийците Филип

Вносителите и проповедниците на Конвенцията се скриха зад Конституционния съд, обяви президентът

Румен Радев: Истанбулската конвенция не трябва да се ратифицира! Народът показа здрав разум!

18736 | 1 февр. 2018 | 18:53

Конвенцията е зле написан документ, който допуска най-различно тълкуване.Отлагането на ратификацията е победа за българското общество, което показа обединение и здрав разум, подчерта държавният глава след среща с краля на белгийците Филип


"Истанбулската конвенция не трябва да се ратифицира!" Това заяви категорично прeзидентът Румен Радев в Брюксел.

 

Истанбулската конвенция в настоящия си вид е зле написан документ, който допуска неясноти и най-различно тълкуване. Моето мнение е, че тя не трябва да се ратифицира, подчерта президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос при посещението си в Брюксел.

 

"Отлагането на ратификацията на Истанбулската конвенция е победа за българското общество, което показа обединение и здрав разум. Вносителите и проповедниците на Конвенцията се скриха зад Конституционния съд.

Моето мнение е, че тя не трябва да се ратифицира по няколко важни причини.

Първо - тя сама по себе си не може да предотврати насилието. Справка - държавите, в които тя е приета. Нима там секва изведнъж насилието над жени и деца", попита държавният глава.

 Можем да предотвратим това насилие само с читави български закони, с адекватни действия на полицията и на съда. И най-вече - с добро възпитание.

Точно тези текстове, които бунят нашата общественост и са в разрез с нашите ценности, морал, традиции и вяра - за тях в самата конвенция изрично е написано, че не подлежат на никакви резерви и на никакви съпътстващи декларации. Всички тези внушения, че ще направим резерви и това няма да мине, не са изобщо основателни", коментира още Радев.

 

 "Ако я приемем, Конвенцията отнема от правомощията на държавата и вменява правомощия в неправителствени организации - те ще станат основен източник на информация и се превръщат в контролни органи. Това няма да допринесе за намаляване на насилието над жени и деца, по-скоро ще стимулира съдене на държавата.

 

 

Държавният глава определи отлагането на ратификацията като „победа за българското общество, което е показало обединение и здрав разум“ и отбеляза, че застъпниците й са се „скрили“ зад Конституционния съд, като са поискали тълкувание от него.

 

 

Президентът посочи, че не са основателни твърденията за ратификацията на конвенцията с резерви.

„Точно тези текстове, които бунят нашата общественост, които са в разрез с нашите ценности, морал, традиции и вяра – за тях в самата конвенция изрично е написано, че не подлежат на никакви резерви и на никакви съпътстващи декларации“, обясни Румен Радев.

 

Той посочи, че ако международният документ бъде приет, това отнема от правомощията на държавата и вменява такива правомощия на неправителствени организации. „Те ще станат основен източник на информация и се превръщат в контролни органи. Това няма да допринесе за намаляване на насилието над жени и деца. По-скоро ще стимулира съдене на държавата“, обясни президентът, като допълни, че винаги е опасно държавата да абдикира от задължения.

 

Като аргумент против ратификацията Румен Радев посочи и възможността конвенцията да легитимира намесата в образователния процес с непредвидими последствия върху съзнанието на децата. Според президента провеждане на референдум по темата ще отнеме време, енергия и средства. "Винаги, когато държавата абдикира от своите правомощия, според мен това е опасно. Тази Конвенция легитимира намесата в образователния процес с непредвидими последствия върху психиката и съзнанието на нашите деца", заяви президентът.

 

Попитан за отношението му към възможността за свикването на референдум, той изрази надеждата да не се стига дотам.

"Надявам се на здравия разум на нашите народни представители. Няма нужда да стигаме до референдум, който ще отнеме време, енергия и средства", добави президентът Радев,

 

Попитан за назначаването на нов началник на Националната служба за охрана, Румен Радев заяви, че ще спази законовия едномесечен срок за издаване на указ. Държавният глава призова да не се правят „произволни и самодейни предложения“ за работата на службата. „Към Националната служба за охрана трябва да има отговорно отношение. Най-малкото, защото там има отговорни и достойни хора и трябва да се отнасяме подобаващо към тях“, посочи Радев и допълни, че фриволното тълкуване на законите не е в интерес на държавността.

 

Дълги години Западните Балкани бяха пренебрегвани откъм перспектива за членство, заяви президентът, помолен да коментира един от важните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. По думите на президента всяка държава кандидат за членство в съюза трябва да бъде приета на базата на своите индивидуални заслуги и ако е изпълнила съответните реформи. „Този процес трябва да бъде много внимателно планиран. Не трябва да има празни надежди и празни обещания“, отбеляза Румен Радев.

 

Президентът се съгласи с тезата на министър-председателя, че трябва да се осигури „продължителност“ на приоритета за европейска перспектива на Западните Балкани и след като изтече българското председателство. Във връзка с това държавният глава Румен Радев планира среща с колегите си от Естония, Австрия и Румъния. „Надявам се на тази среща ние да дадем един по-голям времеви период, в който нашите приоритети да могат да се реализират. Те да могат да бъдат поети и от Австрия, а след това и от Румъния. Да дадем шанс за повече време за стабилизация и трайна европейска перспектива на Западните Балкани“, обясни Румен Радев.

 

Днес държавният глава беше приет на аудиенция при краля в рамките на работното си посещение в Брюксел, съобщиха от прессекретариата на президента. 

Икономическите отношения между България и Белгия, както и предизвикателствата пред Европа бяха сред темите на срещата между президента и Негово Величество краля на белгийците Филип.

„Белгия се нарежда на едно от челните места по инвестиции в България“, отбеляза държавният глава Румен Радев и добави, че с крал Филип са обсъдили възможностите да се увеличи присъствието на белгийския бизнес в България и да се реализират повече съвместни проекти.

 

„Кралство Белгия и Република България са свързани с дълбоки исторически връзки. Конституцията на Третата българска държава и дори мотото на Народното събрание – „Съединението прави силата“ са заимствани от белгийската конституция“, заяви президентът.

 

По думите му фундаментът на българската демокрация почива на белгийски образец.

Румен Радев отбеляза, че сред темите на срещата са били също и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. Президентът и белгийският крал са обсъдили и общия интерес към авиацията.

 

 


От категорията

Румен Радев за Гешев: Ще се произнеса, когато реша, ултиматуми не приемам!

Кадър: Новини.бг-1574154117.png

Всички отговори са в Конституцията”, каза още държавният глава. Обърнах се към ...

19 ноем. 2019 | 10:52

Борисов за избора на Гешев: Не избираме булка! Стъпили сме на професионалните качества

-1574154419.jpg

Искаха да ме вкарат в капан аз да излъча кандидат, да го избера и след това да ...

19 ноем. 2019 | 10:57

Илияна Йотова: Фолклорното богатство на България има слава по целия свят

Снимки Прессекретариат на президента-1574164348.png

Успяхме да изградим и здрави връзки между читалищата в България и българските ...

19 ноем. 2019 | 13:48

Българският патриарх Неофит прие новия посланик на САЩ у нас Херо Мустафа

Снимки БПЦ-1574163581.png

Негово светейшество се надява един ден сънародниците ни от САЩ да се приберат

19 ноем. 2019 | 13:34

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Звездаров


2 февр. 2018 | 11:04Браво за СМЕЛОСТТА да се каже ИСТИНАТА г н Президент! Молим да ограничите или направо да забраните разпространението на опасната "детска енциклопедия". Александър Тренев от издателство Световна библиотека е издателят. Този човек извършва зверско посегателство върху психичното развитие на децата. ОБАЧЕ НА ТОЗИ ТРЕНЕВ НЕ МУ ПУКА ЗА ДЕЦАТА. И знаете ли защо? Защото, както Тренев с половин уста призна пред НоваТВ ТОЙ самият НЯМА ДЕЦА!! И какво му пука дали на чуждите ДЕЦА ще се внушава хубаво или лошо. ЕНЦИКЛОПЕДИЯТА ДА СЕ ЗАБРАНИ В БЪЛГАРИЯ! Да се маха Тренев, заедно с тези, които са му дали ПАРИТЕ, за тази доста скъпа книга! Лекарят психиатър ще казва, че е опасно понеже децата се подават на ВНУШЕНИЕ!!! А Тренев ще се хили насреща и ще казва ама как тя е много полезна. ЗАБРАНА НА ЕНЦИКЛОПЕДИЯТА В БЪЛГАРИЯ. Аман от негодници! п.с. Прочее ЗАЩО ТРЯБВА ДА СМЕ ТОЛЕРАНТНИ КЪМ ЕДНОПОЛОВИТЕ?! Откъде накъде, нормалните ще


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


pp


2 февр. 2018 | 09:07Политикът,който чува народа си и показва характер пред Европа!Дай боже повече такива политици за в бъдеще!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


2 февр. 2018 | 08:33И в допълнение: В ИК не само има внушения и изисквания, които противоречат на нашите хилядогодишни ценности и морални норми, но и има изрично изискване за премахване на всички норми, ценности и традиции... Само болен мозък може да поиска такова нещо от народите особено старите като нас.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


2 февр. 2018 | 08:31Първият български политик от 30 години насам, който се вслуша в народа си, и го защити пред Европа и света. Поклон!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


2 февр. 2018 | 07:55Много по важното е, че в текста на ИК има неща, които противоречат на нашите ценности, морал, традиции и християнската религия, да не говорим, че приемем ли ИК в този й вид нашите закони вече не важат пред нея и никакви наши декларации за различия с текста на ИК не важат. НПО та пък ще станат контролиращи нашата вътрешна дейност фактори и тогава Бог да ни е на помощ. Бате, министрите и ръководителите на партията ГЕРБ си затвориха очите или не схванаха поради глупост и недоглеждане, че ако приемем ИК в този й вид, сетне много ще ни се стъжни. Вие от ГЕРБ че ще подадете оставка е ясно,но сетне ВСИЧКИ НИЕ ще страдаме


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


2 февр. 2018 | 07:53Баце, внимвай, този, срещу когото пусна онзи бивш сержант и сетне офицер от ДС да плюе по него, да го обвинява в какви ли не дертове и лобизъм, май че ще ти изяде хляба. А виновните сте вие от ГЕРБ: То не бяха в ГЕРБ 4 т. суджук, пренасочване на българската авиация към едни 40 годишни таралясници, прекратяване за 1 г. доставката на нови лекарства за раково болните, та изгърмяхте и с ИК! И то заради собствената им простотия на онези тричките министърки от МС и желанието ти за 1 месец всичко да свърши. Чети, вижда се, че закони срещу домашното насилие и ние си имаме, ама няма кой да ги изпълнява. Става въпрос за МВР и прокуратурата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


D-r D


1 февр. 2018 | 22:28Най сетне имаме ПРЕЗИДЕНТ!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


1 февр. 2018 | 21:15Ей за туй и не случайно са гласували за него и 300,000 ГЕРБЕРИ!!!!! За следващият мандат сигурно ще са тройно повече!!!!;!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


1 февр. 2018 | 21:12Тъпите селски копилета от герб джафкаха няколко дни, че президентът не е взел отношение по печалната конвенция. Сега го получиха. Спокойно и аргументирано. Сега очаквам от лайнометите им да опишат "катастрофата", която ще се случи на България ако не я ратифицираме. Фамозните цачева и захариева да си напишат домашното преди да ни пробутват някаква конвенция. НП Ема Хопкинс им го каза завоалирано на дискусията в СУ. Но едва ли тъпите патки са разбрали нещо.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terasea


1 февр. 2018 | 21:07Браво, г н Президент !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


1 февр. 2018 | 21:02ТОВА Е МОЯТ ПРЕЗИДЕНТ !!!!!_______МЪЖ, а не Джендър с увиснал Маркуч!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


1 февр. 2018 | 20:57Поздравления за Президента по повод позицията му!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


1 февр. 2018 | 20:33Радвам се, Истински се радвам, че НАРОДА започна да се събужда, излиза вече от хипнозата борисоф и скоро ще му дойде края на тоя българоубиец !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


1 февр. 2018 | 20:29Браво на Президента Радев!!! Гордея се с Президента Радев, но и истински се срамувам от индивида премиер Боко Борисофф!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


някой си там


1 февр. 2018 | 19:50Чувството е неописуемо!!! Толкова време сме гледали и слушали продажни политици, премиери и президенти, как ни разпродават на парче, че чак не мога да повярвам за този пробив... Благодаря г н Президент!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.