Кадър: БНТ

Вярвам, че мнозинството от нас носим мъжество и характер да въздигнем Отечеството там, където заслужава да бъде

Радев: Нашето време няма да роди Ботев, но вярвам, че носим духа му и ще отхвърлим конформизма

8609 | 1 юни 2019 | 21:37

Героичните жертвени поколения извоюваха свободата, щастливите поколения я наследяват, слабите поколения я разпиляват, подчерта държавният глава

Кадър: БНТ-1559414295.jpg-1559414392.jpg

Нашето време няма да роди Ботев, но вярвам, че мнозинството от нас носи в себе си част от духа му и ще отхвърли конформизма. Това заяви във Враца президентът Румен Радев, който участва в отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Да се говори за Ботев е трудно, защото той е казал всичко за нас. Дори и най-болезненото – че у нас „свестните считат за луди“. Но Ботев е прогласил и безсмъртието на героите, на падналите в бой за свобода и го е доказал със съдбата си. Затова и днес сме тук, пред паметника на Ботев“, заяви Радев.

Държавният глава посочи, че почитта рядко се изразява с думи.

„Но няма по-силен, по-вдъхновяващ знак на преклонение към поколенията български герои от онази минута, в която всички притихваме в общност на размисъл и смирение. Днес почитаме Ботев и загиналите за нашата свобода. Правим го от сърце, правим го по традиция. Но свободата не е традиция“, каза още той и подчерта, че свободата е битка, позиция, отговорност, а често и саможертва.

„Героичните жертвени поколения извоюваха свободата, щастливите поколения я наследяват, слабите поколения я разпиляват. Ние, съвременните българи имаме тежък дълг – ние сме в дълг към онези безсребреници, които изгладуваха и изстрадаха мечтите си за достойна и независима България. Онези немили-недраги, които бяха в емиграция, отхвърлени често дори и от свои, но сгрявани от бляновете за свободата. В дълг сме и към себе си, защото и днес често избираме пътя на емиграцията – независимо дали далеч от родината или вътре в себе си“, заяви Радев.

Президентът посочи, че нашето време няма да роди Ботев.

„Той е великан от друга епоха. Вярвам обаче, че продължаваме да носим в себе си част от духа на Ботев, че мнозинството от нас ще отхвърлят конформизма, че носим мъжество и характер да въздигнем отечеството си там, където заслужава да бъде. Ето защо Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е и ден на живите. Той е нашата възможност да преоткрием неспокойния патриотизъм и парещото чувство за справедливост. Да продължим похода на достойните, който свързва свободните духом с неродените още българи. Поклон пред загиналите за свободата на Отечеството. Да живее България“, завърши словот си Румен Радев.

 


От категорията

Операцията на Стефан Данаилов е завършила успешно

-1509204980.jpg

Операцията е извършена от учениците на проф. Андрей Йотов, който през цялото ...

22 авг. 2019 | 18:01

Радев: Наличието на толкова много инвеститори за АЕЦ "Белене" е положителен знак

-1565959389.jpg

Държавният глава подчерта, че няма да избързва с даването на оценки и очаква ...

22 авг. 2019 | 19:01

Премиерът Борисов ще присъства на откриването на златната мина „Ада тепе“

-1565857276.jpg

Гост на церемонията край Крумовград ще бъде и председателят на Народното ...

23 авг. 2019 | 08:28

Политико: България иска еврокомисарката Мария Габриел да получи ресор „Земеделие“

-1497973880.jpg

„Все още не мога да потвърдя, че ще го получим, но това предмет на дискусии ...

22 авг. 2019 | 22:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


2 юни 2019 | 09:45.Христо Кърпачев, поет партизанин, загинал в сражение с полицията край Ловеч. Земята на Ботев и Левски Христо Кърпачев https: www.youtube.com watch?v BdQh3jildO4 ЧАВДАРЦИ Земята на Ботев и Левски отново е робска земя, Балканът хайдушките песни отново размирно запя. Кой люби народа поробен и пази завета велик завета на Левски бунтовен, при нас нека дойде войник! Народната мъка разпали в сърца ни нестихващ пожар; затуй сме ний знаме развяли, тъй както развял го Чавдар. С Ботевски пламък в душата, на Левски с духа несломим, ний търсим в борбата разплата и робски вериги рушим. Министри продават народа, палачи бесилки коват; да вдигнем народа в тревога, избитите жертви зоват. Кой люби народа поробен и пази завета велик, завета на Левски бунтовен, при нас нека дойде войник


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.