Румен Радев: С Борисов се договорихме Дирекция "Антикорупция" да е извън изпълнителната власт

Законът за съдебната власт по никакъв начин не ограничава правата на магистратите.

Румен Радев: С Борисов се договорихме Дирекция "Антикорупция" да е извън изпълнителната власт

4956 | 12 авг. 2017 | 20:08

Мисля че този законопрект в този вид е един механичен сбор от ниско ефективни до момента структури, които няма да решат проблемите с корупционния модел на управлнението., категоричен е Радев.


 "Има слухове, че едва ли не сме се договорили с премиера и предложеният законопроект за борба с корупцията е едва ли не предрешено е приет. Имаме консенсус само за едно - че Дирекция "Антикорупция" трябва да излезе извън опеката на изпълнителната власт."  Това заяви президентът Румен Радев във Варна след като прие почетната рота от военни моряци по случай Деня на флота.

 

Радев добави, че с Борисов не са решавали какъв да е този орган и как да се избира ръководството му. "Мисля че този законопрект в този вид е един механичен сбор от ниско ефективни до момента структури, които няма да решат проблемите с корупционния модел на управлнението. Нужен е нов единен независим орган, който да затвори цикъла - информация - разследане - обвинение", категоричен е президентът.

 

Законът за съдебната власт по никакъв начин не ограничава правата на магистратите. Това каза още президентът Румен Радев, който участва в честването за 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили, във връзка с отказа му да наложи вето на промените в Закона за съдебната власт, предаде репортер на Радио “Фокус“-Варна.

 

„Всички очакваме и се надяваме да имаме независими магистрати, но не и недосегаеми. Мисля, че в този дух е и целта на закона. По никакъв начин не се ограничават правата на магистратите. Това, че ще декларираш в коя организация членуваш, не означава, че има забрана за това членство. Това трябва да е ясно. Напротив. Това е един дух на прозрачност за практикуването на тази много важна професия“, коментира държавният глава.

 

Във връзка с това, че членовете на ВСС ще могат да избират къде да се върнат на работа, след като изтече мандата ми, той отбеляза: „Изобщо не намирам, че това е привилегия. Имаше опит за привилегии през 2012 година, когато тогавашния президент наложи вето, само че там законът позволяваше да се връщат и да заемат длъжност с една степен по-висока. Тук говорим за същата степен на длъжност, така че не виждам привилегии“.

 

„Освен това, съгласно законите редица длъжности в държавната администрация се връщат след своя мандат на същите длъжности или равни по степен длъжности. Не виждам тук да говорим за никаква привилегия. Освен това по време на мандата не се извършват атестации, а без тях няма кадрово развитие. Нека да отчитаме и това. Означава ли това, че ние лишаваме тези хора, които са много важни, и поставяме някаква спирачка за тяхното развитие. Не трябва да го допускаме“, заяви още президентът Радев.


Във връзка с наложеното вето върху Закона за опазване на околната среда той коментира: „Никога не съм бил против бързото и експедитивно изграждане на важните инфраструктурни проекти, но това трябва да става при една добра законност и в никакъв случай нито един закон не трябва да подкопава устоите на правовата държава“.

 

„Ако прочетете внимателно и самия закон и наложеното вето, ще видите, че в никакъв случай не атакувам въведения ускорен срок. Вярвам, че законодателят ще предостави такива условия, че да имаме и две съдебни инстанции, и спазване на този срок“, заяви още държавният глава.

 

Очаквайте подробности


От категорията

Шарково не пусна ветеринари да евтаназират козите на баба Дора. БАБХ праща утре полиция

Шарково не допусна ветеринари да евтаназират козите на баба Дора. БАБХ праща утре полиция-1531852886.jpg

Наличието на болестта чума в България е потвърдена както от българска, така и ...

17 юли 2018 | 21:39

От ЕК категорични: Евтаназията на животните е единственият начин да се овладее чумата

От ЕК категорични: Евтаназията на животните е единственият начин да се овладее чумата -1531844688.png

Можете ли да си представите какво ще стане, ако африканския свински грип дойде ...

17 юли 2018 | 19:24

Президентът Радев отива в Болярово заради чумата

Президентът Радев отива утре в Болярово заради чумата-1531855821.jpg

Държавният глава ще обсъди проблема, предприетите мерки по ликвидиране на ...

17 юли 2018 | 22:27

Румен Порожанов: Няма да подам оставка!

Румен Порожанов: Няма да подам оставка!-1531855075.jpg

В момента, в който излязоха резултатите от пробите, се стартираха нещата за ...

17 юли 2018 | 22:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.