Радев::Каква е тази политическа система, при която премиерът взима оставката на шефа на парламента

Модернизацията на БА няма алтернатива, заяви държавният глава

Радев: Каква е тази политическа система, при която премиерът взима оставката на шефа на парламента

14324 | 31 май 2018 | 03:52

Радев определи рестарта на проекта "Белене" като приоритет, но добави, че трябва да се даде шанс на българското правителството да анализира всички варианти, които предлага - да се вдигне мораториумът и да се предложи решение.


"Дайте ми вие определение за политическа система, в която премиерът може да се отбие на кафе в парламента и да си тръгне след 20 минути с оставката на председателя му, който трябва да го контролира. Това, че премиерът изобщо не отива на искане за изслушване, или че може с вдигане на телефона да завърти на 180 градуса всички народни представители на мнозинството да гласуват обратно на решението, което вчера са гласували."

Tова попита президентът Румен Радев само ден след като в интервю за БТА обвини министър-председателя, че " тегли каруцата към автокрация".

 

Коментара си днес Радев направи при откриването на 13-то издание на Международната изложба "Хемус 2018" в Пловдив.

На въпрос дали има опасност от война между институциите, Радев отговори: "Не мисля, че има война. Да, има напрежение, но трябва да гледаме националните интереси, какви са целите пред нас, така, че българските граждани да имат много по-голяма сигурност и високо качество и стандарт на живот. За това трябва да работим всички".

 

"Ситуацията за българската делегация в Москва в момента е много благоприятна по няколко причини и едната е съживяването на отношенията с Русия на най-високо ниво, както и споразумението между Европейския съюз и Газпром", каза още Румен Радев, цитиран от БТА.

 

Той подчерта, че по време на своята визита в Москва е поставил много ясни въпроси за възможностите на Русия за оптимизация на цени и на условия за доставки на руски енергийни ресурси, както и за по-добри условия за българския бизнес за присъствие там. Много се надявам правителството ни да оползотвори всички тези възможности, добави държавният глава.

 

Румен Радев определи рестарта на проекта "Белене" като приоритет, но добави, че трябва да се даде шанс на българското правителството да анализира всички варианти, които предлага - да се вдигне мораториумът и да се предложи решение. По думите му обаче това решение трябва да изключва финансов риск за държавата и да има действащи механизми за контрол на ядрения риск. 

 

Модернизацията на БА няма алтернатива и мога да кажа, че невежеството в сферата на сигурността е не само опасно, но накрая излиза и скъпо, коментира той предложението на Веселин Марешки да се спрат всички проекти за модернизацията на армията. 


От категорията

Радев: Късно е управляващите да търсят индулгенция за това, че отмениха тържествата на Шипка (ВИДЕО)
(Видео)

Снимки: Прессекретариат на президента-1614950193.jpg

Аз не съм опонент на правителството, а обективен коректив на това, което виждам ...

5 март 2021 | 12:06

МВнР: Личната позиция на US сенаторите не изразява мнението на Сената и правителството на САЩ
(Видео)

-1607520679.png

"Получихме уверения и от посолството на САЩ в София, и от Държавния ...

5 март 2021 | 20:34

Проф. Ангелов: Отказвам се от кола, шофьор и охрона от НСО по време на кампанията
(Видео)

Проф. Ангелов: Отказвам се от кола, шофьор и охрона от НСО по време на кампанията-1614981296.jpg

Ангелов обясни, че не се изживява като политик и ще продължа да отправям апела ...

5 март 2021 | 23:52

Георги Марков: На какво отгоре американците ни поучават,
(Видео)

-1612855640.jpg

Борисов никога не е призовавал след победата си да бъдат репресирани ...

5 март 2021 | 23:46