Радев гневен: Срещу мен се води война! Антикорупционият закон на ГЕРБ ще прикрива престъпления

Не очаквайте, че аз ще се поддам на шантажа, посочи държавният глава

Радев гневен: Срещу мен се води война! Антикорупционият закон на ГЕРБ ще прикрива престъпления

10587 | 11 ноем. 2017 | 09:41

Президентът обясни, че този закон няма да преследва политиците, след като излязат от властта, тъй като отпада задължението им да подават декларации за имуществото си и могат спокойно да харчат отраднатото.


В изключително остро интервю пред БНТ президентът Радев Радев разкритикува управляващите - и по отношение на борбата с корупциията, и за закона който те предлагат, и за действиата им спрямо президентската институция.
 
"България днес е демокрация, всеки има право на глас и на мнение, друг е въпросът дали отстояваш мнението си, дали се бориш за правата си. Разочарованията обезсърчиха много българи, затова демокрацията у нас е в отстъпление. Така започна президентът Румен Радев в интервю за  „Панорама“ по БНТ, помолен да направи равносметка на 28-годишния преход от 10 ноември 1989 г. насам.

 

За антикорупциония закон на ГЕРБ - ще прикрива престъпления

 

Антикорупционият закон на ГЕРБ ще прикрива престъпления, той няма да хваща хора във властта, стана ясно от думите на президента Румен Радев пред „Панорама“. 

 

Президентът обясни, че този закон няма да преследва политиците, след като излязат от властта, тъй като отпада задължението им да подават декларации за имуществото си и могат спокойно да харчат отраднатото.

 

По думите на президента с предложението на управляващите да отпадне давността за престъпление по време на приватизацията всъщност те нанасят удар по собствения си проектозакон за борба с корупцията. „Ако действително нарушителите на закона, както казват те, са в сегашния парламент, тези хора са подавали многократно имуществени декларации до момента и към тези декларации няма никакви претенции“, посочи държавният глава.

 

„Това означава, че законът, който предлагат, не може да хваща такива хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили правилата при приватизацията и в момента са извън властта. Защото по този закон и по това предложение напуснеш ли веднъж властта, вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля", подчерта Румен Радев.

 

За последния КНСН - успех е, защото стана ясно кой кой е в борбата с корупцията

 

Президентът определи като успех последния Консултатативен съвет за национална сигурност за корупцията, защото на него е станало ясно кой къде стои в борбата с корупцията.

 "Най-големият успех на Консултативният съвет по национална сигерност бе, че хората, от които зависи борбата с корупцията, излязоха от анономност. Защото ние сме свикнали да се крием зад колективната безотговорност", поясни държавният глава.

 

За скандала с проф. Николай Петров

 

Във връзка с обвиненията за злоупотреби срещу бившия здравен министър Николай Петров,  Радев припомни, че още със сформирането на служебния кобинет е поискал от всички министри проверки за нередности и нарушения на закона в сферите на тяхната компетентност. „Такива нарушения бяха установени не само във Военномедицинска академия, но и в Националната програма за саниране, в контрола на  редица държавни предприятия“, посочи държавният глава. 

 

Според него, обаче, в случая с ген. Петров политиците и медиите са изместили фокуса и сега, вместо нарушението, се обсъжда кой си е позволил да го осветли. „Ако разкриването на истината е грях, това е симптом на голяма деградация“, заяви държавният глава.

 

За войната срещу президентството - впрягат се институциии

 

Той беше категоричен, че срещу президентството се води война, в която са впрегнати институциите. „Цяла парламентарна комисия бе употребена за очернянето на името ми. Но авторите на тази кампания подценяват българските граждани. Аз следвам кредото, с което влязох в политиката преди година - суверенитет, законност, справедливост, антикорупция - и благодаря на гражданите за тяхното доверие към президентската институция“, каза Радев.

 

За Москва и поругаването на съветски паметници у нас

 

Държавният глава коментира и темата с поругаването на съветски паметници у нас, предизвикала шумен обществен дебат. Според него поругаването на паметници е точно толкова недопустимо, колкото и преиначаването на историята, като определи конфронтацията с Москва по въпроса като взаимно „неизгодна“.

Москва трябва да осъзнае чувствителните теми за България и да не допуска непремерени позиции. Аз вярвам в доброто бъдеще на двустранните отношения, независимо от тежкото наследство от последните години, и ще работя за него“, каза държавният глава.

 

За идването на Путин - след изборите в Русия

 

От думите му стана ясно, че все още не е съгласувана датата на посещението на руския президент Владимир Путин в България догодина послучай 140-годишнината от освобождението на България. Но най-вероятно това ще стане след изборите за президент в Русия през март.

 

Радев отрече отлагането на визитата да има нещо общо с европейското ни председателство. По думите му годишнината от освобождението не може да е заложник на политическия календар.

 

За будителите

 

Попитан за изказването си, че българският будител не е интелектуалец по европейски образец, Радев зави, че критерият за будител е моралният ръст.

"Ако някой твърди, че будител е синоним на европейски интелектуалец, то той не бива да се учудва, че е останал извън парламента", заяви президентът.

"Имаме и интелектуалци хипнотизатори, които претендират за благородството на будители. Но аз съм сигурен, че българите няма как да сбъркат един поръчков анализатор със св. Иван Рилски, който е патрон на този празник", добави той. Според Радев има будители-интелектуалци, но има и будители с примера и с доблестта си, с родолюбие.

 

За бунта на пилотите  в "Граф Игнатиево" - няма да ги предаде

 

Като бивш командващ на ВВС Румен Радев изрази солидарност с действията на военните пилоти от базата в Граф Игнатиево, които отказаха да летят преди дев седмици.

 

Според него действията на пилотите не са каприз, а отчаян сигнал към властта, която методично се опитва да приземи авиацията. „Авиаторите са хора на честта, възпитани във всеотдайност и себеотрицание и вероятно по тази причина много политици не могат да ги разберат. Един летец на изтребител с всеки полет залага своя живот и благосъстоянието на семейството си в името на другите. Обратното, не е тайна, че много политици излязоха богати и безнаказани от политиката“, заяви президентът.

 

Според него е цинично и безотговорно действията на авиаторите да се определят като измяна и преврат.

 

„Не очаквайте, че аз ще се поддам на шантажа и ще предам бившите си подчинени в името на собствения си комфорт, когато летците отстояват своите права, те всъщност се борят за нашата обща сигурност и заслужават уважение“, заяви Радев.

 

За стратегическия приоритет пред България - да се обърнем към проблемите си

 

Запитан кой е стратегическият приоритет пред България, президентът каза: „България е страна от ЕС, но виждате че масово се шири усещането за липса на перспектива, справедливост и сигурност и само с оценки и готови рецепти ние явно няма да можем да се справим. Трябва да се обърнем откровено към нашите проблеми, да се мобилизираме да запретнем ръкави и да обединим защото никой по-добре от нас не може да реши тези проблеми и не може да гради нашето бъдеще.

 

Според президента успехът на всяко начинание зависи от общи усилия, затова и ще работи в тази посока.

 


От категорията

Валерия Велева: В държавата на баба Дора дори и чумата не е истинска!

-1448546816.jpg

Днес това може да коства оставката на един чиновник или един министър. Утре ще ...

17 юли 2018 | 18:49

Александър Урумов към Конституционния съд: Удари часът на Вашата лична историческа отговорност

Александър Урумов към Конституционния съд: Удари часът на Вашата лична историческа отговорност-1531745503.jpg

Ние няма да жертваме нашия вечен храм – семейството от мъж и жена – заради ...

16 юли 2018 | 15:50

Проф. Искра Баева: Радио „Свободна Европа” отново в България. И какво от това?

-1459603970.jpg

Възстановяването на медията ще се приеме положително и от критиците на ...

21 юли 2018 | 12:53

Проф. Иван Ангелов: Стратегия за догонващо икономическо развитие на България до 2040 година

-1507719516.png

Нужна е съвременна аграрна политика. Българското земеделие сега е в окаяно ...

21 юли 2018 | 10:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


sokrat41


11 ноем. 2017 | 18:01ВОЙНА срещу ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ??? На 10 ноември 2017 г. Президент Радев е дал кабинетно интервю, което вечерта беше излъчено в телевизионното предаване Панорама . Нормално е българските граждани да очакват, че в интервю, дадено на тази дата, Президентът ще направи меродавни оценки и ще сподели собствени позиции по най важните проблеми на българските граждани, българската нация и българската държава. Какво обаче видяхме и чухме в интервюто на Президент Радев? Видяхме образа и чухме думите на един настръхнал човек, който твърди, че срещу него се води война. Въпрос на журналиста: Вашият остър тон, в който говорите за битки, говорите за беквокали какво ви носи това? Носи ви повече влияние или напротив повече изолация? Мисля отговаря Президентът , че моят тон е резултат на действителността. ВОЙНАТА срещу ПРЕЗИДЕНТСКАТА институция мобилизира често институциите. Виждате, че цяла парламентарна комисия бе употребена за очерняне на м


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


12 ноем. 2017 | 10:22Сократе,нищо не си разбрал от интервюто на Президента! Най жалкото е, че носиш мъдър псевдоним ,а всъщност си платен гербер !Не пиши друг път глупости ,като тези за Радев ,защото освен теб ,милиони избиратели също го оценяват !


Сурвакар Балкански


11 ноем. 2017 | 17:33Уникално и мъдро интервю на високо ерудиран президент !С него България ще върви напред ,но му е нужна подкрепата на честни политици ,офицери и граждани ,готови да се борят за посочените от него цели и задачи! Едва ли има българин ,който да не е възхитен от яснотата на изказаните оценки и интелигентността на Румен Радев !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мила Димитрова


11 ноем. 2017 | 15:41МИРОСЛАВЕ ИЛИ КОЙТО И ДА СИ КРИЕШ СЕ ПОД ТОВА ИМЕ,ПИШЕТЕ СЪС ЗЛОБА И НЕУВАЖЕНИЕ НА ТИ,ДА НЕ БИ ДА СИ ДРУЖКА КЪМ БЪЛГАРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ.АЗ ГЛЕДАХ ИНТЕРВЮТО И СЪМ ВЪЗХИТЕНА ОТ ИНТЕЛЕКТА,УМЕРЕНОСТТА,СДЪРЖАНОСТТА ДА НЕ ЗАСЕГНЕ ПРЕМИЕРА ,ТОВА Е ДЪРЖАВНИК ! НЕ МОЖЕ ДА СИПЕМЕ САМО ЗЛЪЧ,ТРЯБВА ЧУВАЕМОСТ ЗА УМНИТЕ НЕЩА


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мирослав


11 ноем. 2017 | 14:26ти освен да разясняваш на контингента на Иво Христов,какво реално са му замислили,друго не си способен да направиш драги!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


viyanchev


11 ноем. 2017 | 15:58Ох, като сложиш Мирослав в сметката процентите стават над 80.