От противопоставянето страда държавата, защото се губи ценно време

Радев като Касандра – пророчествата му верни, но никой не ги слуша

28023 | 27 май 2020 | 16:30

Заради напрежението между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 кабинетът не разбира, че прави това, което е поискал държавният глава


„При липсата на ясни убедителни разчети и замисъл идеята за държавна петролна компания изглежда като авантюра.“

Думите са на президента Румен Радев и са изречени на 27 май. Също тогава, пред журналисти в Садово, държавният глава критикува начина, по който се променя данъчната система – на парче.
Каза и - „Влязохме с хаос в извънредното положение - излизаме с още по-голям хаос от него.“

Прав е президентът Румен Радев - правителството днес казва и прави едно, утре - друго. Най-пресния пример е детската педиатрична болница - първо ще използваме стария строеж, за да се икономисат средства, после - не, ще го разрушим.

 

Тъжното е, че Радев обикновено е прав, но никой не го слуша. По-точно – не го слушат „правилно“, като държавен глава, който говори стратегически, оставяйки тактиката за изпълнителната власт. Но тя пита настръхнала „той какво предлага“, виждайки недопустима (от нейна гледна точка) критика дори в паузите, които прави Радев в изказванията си.

Заради студената война между държавният глава и правителството, каквото и да каже Радев, се приема на нож, изкривява се и се омаловажава. В този ред.
Създаде се дори трайното впечатление, че Радев е бил против мерките на правителството за справяне с пандемията.

Но нима това беше така?! На 13 март, когато бе обявено извънредното положение президентът излезе с позиция, в която по същество подкрепи приетите от кабинета мерки, но призова да се мисли и за икономиката.

„Строгите мерки са необходими, за да се гарантира най-висшата ценност – здравето и живота на българските граждани“, каза Радев. А също така: „Редом със строгите ограничения е необходим и пакет от икономически и социални мерки.“

Всъщност Радев винаги е призовавал за ясен план – изпълнителната власт да не действа хаотично. И винаги се е дразнел от изказванията на премиера в стил „бай бабо, да не дойде мечка“, придружени с хвалби как цяла Европа нази гледа – толкова сме успешни в битката с вируса. Все пак за трупове в чували Радев не е говорил. Напротив, предупреди, че „никоя битка не е спечелена със страх.“

Но каквото и да кажеше президентът, изпълнителната власт настръхваше, особено след като на 22 март Радев наложи вето на закона за извънредното положение. „Кое налагаше да ме нападне в гърба“, коментира министър-председателят Борисов. Очевидно е възприел срещата с Радев малко по-рано (на 15 март) като предварително „ОК“ и гореща, безрезервна подкрепа за всичко, което предприема кабинетът.

В изказването си, че налага вето на закона за извънредно положение, президентът няма нито една конкретна мярка, каза за действията на държавния глава премиерът. Предлага се да се приемат спасителни пакети, но никой не знае продължителността на кризата, каза още Борисов. И добави, че не е чул нито английската кралица да говори срещу министър-председателя Джонсън, нито един европейски президент да се изказва срещу своя премиер.

Особено остро реагира Борисов на думите на Радев, изречени на 3 април. „Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем“, заяви държавният глава по повод икономическите мерки на правителството.
Румен Радев разкритикува и мерките „60 на 40“, както и планирания заем. „Правителството прибягва до нов заем в размер на до 10 млрд. лв., преди да използва резервите в бюджета като преосмисли своите приоритети“, каза той.
Борисов избухна и сравни Радев с „някоя дърта свекърва, ама от тези злобните“.

Но накрая изпълнителната власт прибягна точно до това, за което говореше Радев. Ревизира мярката „60 на 40“ и още няма новина въпросният заем да е изтеглен.
Напротив.
Правителството отлага намеренията си да тегли нов държавен заем поне до средата на юни, съобщи Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет. „В средата на юни ще знаем дали можем да изплуваме сами, или ще трябва да си помогнем с кредит“, коментира премиерът на 19 май.

Нищо чудно кабинетът да ревизира и намеренията си да промени данъчните закони. Законопроектът за промени в закона за ДДС, предвиждащ 9% ставка за ресторантьорите, е приет само на първо четене. Тук не само Радев има резерви, цялата експертна общност предупреждава, че така не се прави. В това число финансовият министър Владислав Горанов и председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Възражения имаше и президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев, и бившият финансов министър Муравей Радев.
Така че не е изключено и 9-процентното ДДС да последва съдбата на законопроектите, които така и не стигат до второ четене.

И Радев пак да се окаже прав – данъчната система не се ревизира на парче. Но заради напрежението между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 и нетърпимостта от страна на Борисов и ГЕРБ към всяко чуждо мнение, към всяко съждение, съдържащо дори елемент на съмнение в непогрешимостта на управляващата партия, президентът е обречен да бъде като Касандра – пророчествата му верни, но никой не ги слуша.

 

Сигурно е наивно да се мисли, че президентът, след като свали доверието си от правителството, ще редактира изказванията си така, че да не звучат като остра критика. Нито че премиерът ще забрави, че Радев е свалил дверие от него.

Кабинетът често ревизира необмислени решения, но след като се позабрави, че президентът ги е критикувал. За да не изглежда, че Борисов се вслушва в критиката на Радев.

 

От това противопоставяне страда държавата. Защото е изгубено ценно време. 

 

 


От категорията

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган-1594280141.jpg

Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на ...

9 юли 2020 | 10:39

Трима съветници на президента Радев - клиенти на прокуратурата

-1594208598.jpg

Третия човек от екипа на Радев - главният секретар Димитър Стоянов пък е викан ...

8 юли 2020 | 14:42

Проф. Александър Маринов: За Борисов е добре да се оттегли. Той иска, но не знае как!

-1580931907.jpg

В обозримо бъдеще за ГЕРБ и за нейния лидер по-добре няма да става. Премиерът ...

8 юли 2020 | 14:58