Радев преди срещата си с Путин в Санкт Петербург: Проектът АЕЦ „Белене“ е неизбежен!

Нашият диалог трябва да се материализира от правителствата, заяви президентът

Радев преди срещата си с Путин в Санкт Петербург: Проектът АЕЦ „Белене“ е неизбежен!

13432 | 5 юни 2019 | 08:53

Икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива, независимо от санкции и контрасанкции – така както го развиват нашите западни партньори, казва държавният глава в интервю за ТАСС


В интервю за Информационна агенция ТАСС Румен Радев призова правителствата на България и Русия да материализират възстановения диалог на най-високо равнище

Убеден съм, че икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива, независимо от санкции и контрасанкции – така както го развиват нашите западни партньори. Особено в енергийната сфера, при спазване на важни принципи като конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и – особено важно за България – на изгодна цена. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за Информационната агенция на Русия ТАСС по повод предстоящото си работно посещение в Руската федерация за участие в Международния икономически форум в Санкт Петербург.

По думите на държавния глава икономическият форум в Санкт Петербург се утвърждава като една от водещите в света платформи за обмен на идеи в областта на икономиката и политиката. „Уникалното географско и културно положение на България на стика между различни култури я правят интересен партньор. Вярвам, че това ще се осъзнава от все по-широк кръг политици и предприемачи. Най-активните вече са в България“, коментира Румен Радев.

Президентът посочи, че още в първия ден на визитата си ще се срещне с президента на Руската федерация Владимир Путин, с когото през 2018 г. възстановиха диалога между България и Русия на най-високо равнище след десетилетно прекъсване.

 

„Този диалог трябва да се материализира от правителствата. Мисля, че с президента Путин споделяме това очакване“, призова държавният глава и отбеляза, че втората среща на двамата в рамките на такъв къс срок внася нова динамика в двустранните отношения.

Русия е сред най-значимите външноикономически партньори на България в сферата на туризма, строителството, хранително-вкусовата промишленост и с ключово значение за доставката на енергийни ресурси. Страната ни внася руски енергийни продукти за милиарди левове и този внос формира основната част от двустранния стокообмен, отбеляза Румен Радев.

„Имаме добро сътрудничество в сферата на транзита на руски природен газ през България. В момента изграждаме капацитет за допълнително получаване и разпределяне на руски газ и газ от други източници през наша територия“, заяви Румен Радев в отговор на въпрос за перспективата за продължаване на трасето на сегашния газопровод „Турски поток“ през България.

По думите на президента, страната ни има добре развита газопреносна система, която е в процес на разширяване, а газовите връзки със съседните държави ще осигурят достъпа на руски газ до Централна Европа. Преди броени дни бе направена и първа копка на новия интерконектор с Гърция и България очаква да приеме газ и от „Турски поток“.

„Що се отнася до перспективите, неведнъж съм заявявал, че най-сигурният, най-надеждният, а и най-евтиният път е директният. Затова логичният избор за увеличаване на преноса на руски газ през Черно море е това да става с газопровод до България“, е позицията на държавния глава.

Според президента, проектът АЕЦ „Белене“ е неизбежен – в него вече са вложени 3 млрд. лева, средства на българските данъкоплатци, а развиващата се индустрия ще има нужда от сигурна енергия. За неговата реализация, обаче, са необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки.

 

„Процедурата за избор на стратегически инвеститор за новия АЕЦ бе обявена официално на 22 май и то в официалния вестник на Европейския съюз. В следващите 90 дни желаещите да изградят втората ни атомна централа могат да го заявят. Цялата процедура трябва да приключи до една година и на 22 май 2020 г. да е ясно кой ще изгражда АЕЦ "Белене"“, посочи Румен Радев.

Помолен да определи двустранните отношения по десетобалната скала, президентът подчерта, че отношенията между България и Русия са хилядолетни, а историческата ни връзка е много силна. От България е дошла азбуката, на която днес пише народът на Русия, религията, която той изповядва и богослужебният език. По-късно Русия е пожертвала живота на десетки хиляди свои синове заради свободата на България и българите не са забравили това.

„Вековните исторически връзки са причина за изключителната близост между нашите народи, която е устояла на всички превратности на времето и политиката. Затова аз не бих се наел да вкарам тези дълбоко емоционални отношения в таблиците на цифрите“, заяви Румен Радев. Дълг на днешните политици е да градят нашите отношения върху солидната историческа основа и да не робуват на мимолетни идеологически влияния, добави президентът.

Запитан какво пречи на отмяната на режима на санкции, наложени от ЕС и Руската федерация, Румен Радев посочи, че условията за отмяна на санкциите, формулирани от Съвета на ЕС, са свързани с пълното изпълнение на споразуменията от Минск както от Русия, така и от Украйна. „Постигането на напредък по това условие е в интерес както на ЕС, така и на Русия“, подчерта държавният глава.

„Считам за погрешна парадигмата за гарантиране на сигурността на една държава за сметка на сигурността на друга държава. Такава формула води до нестабилност, недоверие и поражда рискове“, заяви Румен Радев в отговор на въпрос дали Русия действително представлява заплаха за сигурността на Европа, в това число и за България, и против кого е насочено разширението на НАТО.

„Членството на страните от Западните Балкани в НАТО, което България подкрепя, цели да се овладее конфликтния потенциал в нашия сложен регион“, посочи Румен Радев и добави, че присъединяването на Република Северна Македония към НАТО няма как да е заплаха за някого.


„Убеден застъпник съм за свалянето на напрежението между НАТО и Русия и възстановяването на пълноценния диалог по въпросите на сигурността. Изграждането на повече доверие би превъзмогнало много от опасенията, които съществуват сега“, подчерта още президентът.

Запитан дали ще се продължи сътрудничестото на България с Русия в областта на авиацията и отбраната, Румен Радев посочи, че дълги години Въоръжените ни сили, в частност авиацията, бяха пренебрегвани за сметка на други важни сектори от обществения живот. Това е дало отражение и на процесите по въвеждане на нови образци въоръжение и техника. „Надявам се, че тези негативни тенденции са минало и като доказателство за това, мога да посоча стартиралите проекти за превъоръжаване на Българската армия. Естествено, в авиацията е един от водещите проекти“, коментира държавният глава.

По думите му отделените средства от българското правителство са недостатъчни за финансиране на цялостно превъоръжаване на Въоръжените сили, а това налага взаимноизгодно сътрудничество с Русия за поддържане на наличното ни въоръжение. В процеса на придобиване на нова техника по стартиралите проекти, ще е необходимо технологично време за усвояването й, през което трябва да се поддържа съществуващото въоръжение и техника и авиацията няма да бъде изключение от тези процеси, заяви още в интервюто си за ТАСС държавният глава Румен Радев.

 

Припомняме, че преди няколко дни президентският помощник Юрий Ушаков обяви, че руският президент Владимир Путин ще участва в пленарната сесия на Международния икономически форум в Санкт Петербург и ще има няколко двустранни срещи. Той добави, че във форума ще участват председателят на КНР Си Цзинпин, българският президент Румен Радев, премиерите на Армения и Словакия Никол Пашинян и Петер Пелегрини и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.


„Владимир Путин ще сподели вижданията си за световната икономика и политика, ще даде оценка на проблемите, които изпитват в настоящия момент световното стопанство, международната търговия и финансовата система“, каза още президентският помощник. Той добави, че е възможно руският лидер да предложи някои свои идеи за оптимизация на системата на глобално управление. Путин ще говори също така за икономическото развитие на Русия и повишаването на доходите на гражданите.

 

Ето и пълният текст на интервюто на президента Румен Радев пред ТАСС:

 

Въпрос: Господин Президент, за пръв път ще вземете участие в Санктпетербургския икономически форум. С какво Ви привлече той, какви цели на визитата си поставяте?

Румен Радев: Икономическият форум в Санкт Петербург се утвърждава като една от водещите в света платформи за обмен на идеи в областта на икономиката и политиката. Тъй че оценявам високо поканата да участвам в това събитие.

Мисля, че уникалното географско и културно положение на България на стика между различни култури я правят интересен партньор. Вярвам, че това ще се осъзнава от все по-широк кръг политици и предприемачи. Най-активните вече са в България. Форумът ще е повод да запозная престижната аудитория с нашите възможности.

Въпрос: Кое е най-важното в рамките на това посещение?

Румен Радев: Още в деня на пристигането ми ще се срещна с президента на Руската федерация, Владимир Путин. Предстоят ми срещи с генералния секретар на ООН и с други световни лидери.

С президента Путин през 2018 г. възстановихме диалога между България и Русия на най-високо равнище след десетилетно прекъсване. Този диалог трябва да се материализира от правителствата. Мисля, че с президента Путин споделяме това очакване. Фактът, че се срещаме за втори път в рамките на такъв къс срок внася нова динамика в нашите отношения.

Въпрос: В кои области виждате опорни точки за икономическото сътрудничество между двете страни в бъдеще?

Румен Радев: Русия е сред най-важните външноикономически партньори на България. И в сферата на туризма, и в строителството, и в хранително-вкусовата промишленост. Що се отнася до енергоресурсите, тук значението на Русия е доминантно. Страната ни внася руски енергийни продукти за милиарди левове и този внос формира основната част от нашия стокообмен.

Убеден съм, че икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива, независимо от санкции и контрасанкции – така както го развиват нашите западни партньори. Особено в енергийната сфера. Разбира се, при спазване на важни принципи като конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и – особено важно за България – на изгодна цена.

Въпрос: Как оценявате перспективите за продължаване на газопровода "Турски поток" през територията на България и за възобновяване на строителството на АЕЦ "Белене"?

Румен Радев: Имаме добро сътрудничество в сферата на транзита на руски природен газ през България. В момента изграждаме капацитет за допълнително получаване и разпределяне на руски газ и газ от други източници през наша територия.

Страната ни има добре развита газопреносна система, която е в процес на разширяване, а газовите връзки със съседните държави ще осигурят достъпа на руски газ до Централна Европа. Само преди броени дни бе направена първа копка на новия интерконектор с Гърция. Така че очакваме да поемем газ и от „Турски поток“.

Що се отнася до перспективите, неведнъж съм заявявал, че най-сигурният, най-надеждният, а и най-евтиният път е директният. Затова логичният избор за увеличаване на преноса на руски газ през Черно море е това да става с газопровод до България.

Колкото до проекта за АЕЦ „Белене“, според мен той е неизбежен – в него вече са вложени 3 млрд. лева, средства на българските данъкоплатци. А и развиващата се индустрия ще има нужда от сигурна енергия. Но за неговата реализация, са необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки. Процедурата за избор на стратегически инвеститор за новия АЕЦ бе обявена официално на 22 май и то в официалния вестник на Европейския съюз. В следващите 90 дни желаещите да изградят втората ни атомна централа могат да го заявят. Цялата процедура трябва да приключи до една година и на 22 май 2020 г. да е ясно кой ще изгражда АЕЦ "Белене".

Въпрос: Как отношенията между България и Русия могат да бъдат оценени по десетобалната система? Как оценявате днешното им състояние, особено отчитайки, че в близко време ще бъде отбелязана 140-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения?

Румен Радев: Отношенията между нашите две страни са хилядолетни, а историческата ни връзка е много силна. От България е дошла азбуката, на която днес пише народът на Русия, религията, която той изповядва, както и традиционният богослужебен език. По-късно Русия пожертва живота на десетки хиляди свои синове заради свободата на България. Българите не са го забравили. Вековните исторически връзки са причина за изключителната близост между нашите народи, която е устояла на всички превратности на времето и политиката. Затова аз не бих се наел да вкарам тези дълбоко емоционални отношения в таблиците на цифрите. Дълг на днешните политици е да градят нашите отношения върху солидната историческа основа и да не робуват на мимолетни идеологически влияния.

Въпрос: От гледна точка на президента на България какво пречи на отмяната на санкционния режим между Русия и ЕС?

Румен Радев: Условията за отмяна на санкциите, така както са формулирани от Съвета на ЕС, са свързани с пълното изпълнение на споразуменията от Минск от двете страни. Постигането на напредък по това условие е в интерес както на ЕС, така и на Русия.

Въпрос: Да продължим темата за външната политика. Вие сте човек с висше военно образование, магистър в областта на стратегическите изследвания. Какво мислите за днешния етап на глобално развитие, защо светът стана толкова неустойчив, а политиката започна да диктува правилата и в спорта и в икономиката?

Румен Радев: Причината за неустойчивата система на международни отношения днес е увеличаващата се неравномерност в развитието на различните световни политически и икономически центрове. Свободната и неконтролирана миграция на капитали изостря проблема. Глобализацията драматизира тази неравномерност в развитието, което доведе до резки промени в икономическия, а оттам и в политическия потенциал на различните държави. В резултат се възродиха стари конфликти и се породиха нови противоречия, създавайки предпоставки за конфликтност. Кой би предположил, че Китай днес ще бъде главният носител и опора на идеята за свободна световна търговия, а САЩ ще налагат протекционистки мерки и санкции? Кой би предположил, че икономическата тежест на световния капитализъм ще се пренесе от Западна Европа и Северна Америка към Източна Азия. Кой би предположил, че на Стария континент отново ще водим борба срещу неофашизма и ксенофобията?

В същото време днес не съществуват адекватни механизми и инструментариум, които да регулират произтичащите от диспропорционалното развитие амбиции на различните международни актьори да завоюват или да запазят своите позиции на световната сцена. Многостранната дипломация е под натиск, ООН се бори повече с последствията от кризите, отколкото е заета с предотвратяването им. Редица нейни агенции преживяват истинска криза на идентичността. Регионалните организации често са блокирани от вътрешни противоречия. Нестабилността логично създава изкушение за отказ на търсене на взаимно изгодни решения по пътя на диалога, нараства рискът от едностранни действия и опитите за силови решения.

Въпрос: Нееднократно сте подчертавали необходимостта от по-нататъшно разширяване на НАТО, против кого е насочено това разширяване? Действително ли Русия заплашва сигурността на Европа, а в това число и на България?

Румен Радев: Считам за погрешна парадигмата за гарантиране на сигурността на една държава за сметка на сигурността на друга държава. Такава формула води до нестабилност, недоверие и поражда рискове. Членството на страните от Западните Балкани в НАТО, което България подкрепя, цели да се овладее конфликтния потенциал в нашия сложен регион.

Членството на Република Северна Македония в НАТО няма как да е заплаха за някого.

Аз съм убеден застъпник за свалянето на напрежението между НАТО и Русия и възстановяването на пълноценния диалог по въпросите на сигурността. Изграждането на повече доверие би превъзмогнало много от опасенията, които съществуват сега.

Въпрос: Как ще се развива България през следващите три–четири години?

Румен Радев: Считам, че трябва да заложим на образованието и качеството на живот на българите.

Това означава България да работи за икономическото и социално сближаване с другите страни от ЕС. Като една от „източните врати“ към Европа, България притежава познание за Русия и Турция, което нямат другите страни от съюза. Мисля, че това е наше предимство, от което ЕС и Русия могат да се възползват в развитието на диалога и икономическите връзки.

Въпрос: А как ще се развиват нейната авиация и Въоръжени сили и ще продължи ли сътрудничеството с Русия в тези области?

Румен Радев: Дълги години Въоръжените ни сили, в частност авиацията, бяха пренебрегвани за сметка на други важни сектори от обществения живот. Това даде своето отражение на процесите по въвеждане на нови образци въоръжение и техника. Надявам се, че тези негативни тенденции са минало и като доказателство за това, мога да посоча стартиралите проекти за превъоръжаване на Българската армия. Естествено, в авиацията е един от водещите проекти.

От друга страна отделените средства от българското правителство са недостатъчни за финансиране на цялостно превъоръжаване на Въоръжените сили, а това означава едно – взаимноизгодно сътрудничество с Русия за поддържането на наличното ни въоръжение. Даже и при придобиване на нова техника по стартиралите проекти, ще е необходимо технологично време за усвояването й, през което трябва да се поддържа съществуващото въоръжение и техника. Авиацията няма да бъде изключение от тези процеси.

Въпрос: Какви са плюсовете и минусите, произтичащи от работата Ви като държавен глава?

Румен Радев: Високото доверие на гражданите в президентската институция е силен стимул, но и задължава тя да бъде ефективен коректив на управленските политики и да предлага алтернативи. Затова ще продължа да използвам всички конституционния правомощия общественият интерес да бъде поставян във фокуса на публичните дебати.

Като всеки човек бих искал да бъда по-често със семейството и близките си, което невинаги е възможно, и съм им благодарен за разбирането и подкрепата.

 


От категорията

Щабът: 22 са новите случаи на COVID-19 у нас. Пак повече са оздравели, отколкото заразени

-1588744288.jpg

9 са новите случа и сред медиците, 7 от тях в едно отделение на едно лечебно ...

3 юни 2020 | 08:12

Борисов: Не влизам в обяснителен режим с обвиняеми и не коментирам техните защитни тези

Борисов: Не влизам в обяснителен режим с обвиняеми и не коментирам техните защитни тези-1591126657.jpg

Темата с неверните твърдения на обвиняемия Божков приключи с коментарите на ...

2 юни 2020 | 22:35

Цветомир Найденов: Божков е теглил най-много кеш пари по време на последните избори

-1589454777.jpg

"Чувал съм от момичета, които са имали взимане даване с Божков, че е ...

3 юни 2020 | 08:40

Депутатите обсъждат предложението на Обединените патриоти за промени в Закона за партиите

-1590144947.jpg

В проекта е заложен таван на средствата от държавната субсидия. Предвижда се ...

3 юни 2020 | 08:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


5 юни 2019 | 22:58В една държава, в Бойко Тиквата е свещена крава, а апартаментите на Цецо Олигофрено и евродепутатството на Дебелата Лиляна са на първа страница, няма начин да се говори за принципна политика и стратегии.Sorry, Радев, най много да пиеш един чай с Путин и "до свидания".


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


5 юни 2019 | 15:24Не е лесно да бъдеш номинален глава на държава, която по същество е протекторат, а местните власти са просто колониални представители, с правомощия на селски кметове. Където важните стратегически решения не са от местна компетенция, а законите се съставят и налагат от чужбина. Никой няма да те схваща насериозно, но пък всички ще бъдат възпитано учтиви с теб и ще се правят че не забелязват.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ваня генова


5 юни 2019 | 10:30Какъв диалог е възстановил Радев , Путин стоя 5 минути и си замина, добре че отиде Борисов


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


6 юни 2019 | 01:48Булка в Карлуково и на Четвърти километър питат за теб!Редно е да се лекуваш! Не , че ще ти помогне , но поне ще ни е чиста съвестта , че не са те оставили да се мъчиш!


Лулчев


5 юни 2019 | 22:59И като отиде Борисов, какво направи той, кифло?


Принц Горчо


5 юни 2019 | 21:50Скъпа Ваня, гласувайте за Герб там такива дупецуни като вас много се тачат, но знайте едно, че вие както и масата от българите все се делите на фили и фоби. Може ли да се поспрете с тази сляпа защита на Байя. Като не искате и БСП и герб гласувайте за някой от другите.


Ilieva


5 юни 2019 | 11:59Госпожо, Вие май се объркахте нали ? Това което казвате се отнася за Борисов ! Склерозата не се лекува !


Стършел


5 юни 2019 | 09:55Според мен президента Радев е малко оптекаем в отговорите на преките въпроси относно,санкциите,превъоръжаването и НАТО.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мм


5 юни 2019 | 21:18Според мен, той просто няма как да не отговаря по този начин, все пак България е член на НАТО и ЕС, и президентът трябва да се съобразява с това. Както винаги, говори умно, ясно и вярно.


Българина


5 юни 2019 | 09:36Според козяк, само американските бази, ислямизацията, циганизацията и дебългаризацията са неизбежни, заедно с шистака!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


5 юни 2019 | 09:15Според Шайката камък върху камък не трябва да остане в България, както и българи. Вече 10 г се работи само в тази посока и резулатата е ток и газ от турция, след 50г износ за турция. Българина дори не е материал, той е подложката в калта на материала!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.