Дипломатът очерта три варианта за развитие на ситуацията във Венецуела

Радомирски: Силата започва да се използва все по-често от големите играчи на световната сцена

2254 | 11 февр. 2019 | 14:55

Във Венецуела има страшно много интересни находища на почти всички елементи от Менделеевата таблица. Т.е., нещо, което винаги е предопределяло стратегическите интереси на Великите сили, там има в изобилие


Силата започва да се използва все по-често от големите играчи на световната сцена. Това коментира пред БНР дипломатът Валентин Радомирски по повод ситуацията във Венецуела.

 

Има сериозни признаци, че силата започва да се използва все по-често от Великите сили, големите играчи в международните отношения и това се дължи преди всичко на това, че аз мисля, че в историята 2019-година, дано да остане с нещо по-голямо, но ще отбележи окончателния край на Ялтенската система. От гледна точка на редицата договори, които я формулираха, този край започна отдавна, но сега с аброгирането на договорите за ракетите със среден и малък радиус на действие и с нежеланието да се преговаря сега за изтичащия след 2 години договор за стратегическите ракети, на практика се ликвидират последните стълбове на тази система, които бяха може би едни от най-важните – стълбовете за сигурността.

 

Така че силата все по-често се използва, затова сме свидетели през последните 20 години – било чрез „цветни“ революции, било чрез директни, бих ги нарекъл, агресии, те по един начин или друг начин рушат съществуващите строеве“.

 

В предаването „12+3“ Радомирски каза, че латиноамериканската страна е избрала този път заради запасите си от всякакви суровини:

 

„Венецуела е много интересна страна. Първото, което вече всички знаят в България според мен от миналата седмица, това е държавата с най-големи доказани запаси на нефт. Но освен това тя има и почти догонва САЩ по най-различни показатели за полезни изкопаеми като въглища, железни, манганови, титанови, никелови, медни, оловно-цинкови руди. А освен всичко друго, само 20% от територията на Венецуела е обитаема, останалата, тъй като са планини и джунгли, не може да се обитава, но в нея има страшно много интересни находища на почти всички елементи от Менделеевата таблица. Тоест, нещо, което винаги е предопределяло стратегическите интереси на Великите сили, там има в изобилие. И в момента вие знаете, че много се говори за суровините, които ще осъществят технологичните пробиви на 21-ви век. Тя е интересна страна, още повече че към нея проявиха интерес двата основни, да ги наречем, опонента, противници на Америка – Русия и Китай“.

 

Валентин Радомирски очерта три варианта за развитие на ситуацията:

 

„Има три варианта. Единият вариант, който според мен е най-реалистичният, за съжаление, той е ескалация на напрежението и гражданска война. Вторият вариант, който е най-опасен, защото може да доведе до интернационализация на конфликта, не бих искал да говоря засега, е, че един такъв конфликт може да прерасне в нещо подобно на Карибската криза от 60-те години, но такъв вариант за военна интервенция не е изключен. /…/. И третият вариант, който според мен е най-оптимален, но на този етап изглежда най-далечен – това е усилията на всички държави да бъдат впрегнати в намирането на принципи и основа за диалог между двете противоположни страни във Венецуела“.

 

Дипломатът смята, че в повечето западни медии се представя една невярна картина на ситуацията във Венецуела и там въобще не става дума за глад, тъй като социалната политика в страната е поставена на първо място:

 

„В такива случаи е очевидно, че се води информационна война с всички средства и ние сме, бих казал, тук, в България, жертва на тази война. /…/ Това са клишета от една вече изтъркана за много хора пропаганда и трябва наистина да се погледне реално“.


От категорията

Стефан Данаилов: Моля Нинова да не подава оставка, да поеме критиките и да спаси партията!

Стефан Данаилов: Моля Нинова да не подава оставка, да поеме критиките и да спаси партията-1560456636.jpg

Елена не показа политическа мисъл. Тя се държеше като разследващ журналист и ни ...

14 юни 2019 | 09:52

Кеворк Кеворкян: Откраднаха Гоце от слънчасалите

-1460633929.jpg

Македонците биха обесили на площада в Скопие онзи, който каже „Майната му на ...

16 юни 2019 | 09:26

Михаил Мирчев: Нинова изигра една перфектна политическа игра

-1553797086.jpg

Вижте и чуйте словото на З Нинова. То имаше цели. Постигна ги!

17 юни 2019 | 20:26

Първан Симеонов: БСП няма по-добра опция от Нинова. Тя получи нов шанс, но може да е последен

-1543427061.jpg

Нинова е сключила съюз с редовия бесепар за сметка на посредниците. Но за ...

17 юни 2019 | 19:10

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


11 февр. 2019 | 19:10Разликата между България и Венецуела е само тази, че у нас няма нефт.Те си имат Мадуро, а у нас на власт е Мадурко Тиквата.Във Венецуела има необитаеми джунгли, а у нас необитаеми села.В България също има една невярна картина за ситуацията в обществото и също не става дума за глад, ама глад има, а иначе социалната политика в нашата Родина също е поставена на първо място(според пропагандата на герберастите растат пенсии и заплати).Мили Господи, прости ме! Господи, моля те от все сърце, прибери час по_скороко комуниста мутант и сикаджия Бойко Методиев Борисов, и шайката му, и избави България от гербаджийската чума и обслужващите ги олигофрени!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


12 февр. 2019 | 13:09Да сравненията са много точни.Мога да добавя,че Венецуела се бори за независимостта си от САЩ ,а ние да ставаме все по зависими от САЩ.