Посланик Роланд Хаузер, Йорданка Фандъкова, Мария Нейкова и Юрген Чернохорски. Снимки Андрей Тилков

Повече от 20 000 лева за благотворителност събраха в хотел „Балкан”

Ракета на Григор Димитров – продадена на търг на Виенския бал за 6000 лева

8523 | 18 февр. 2018 | 19:59

В чашите с шампанско за добре дошли имаше истинска перла. Дамите получиха от Виенската община подарък – копие на колие с перла и рубин от бижутата на императрица Мария Терезия

Посланик Роланд Хаузер, Йорданка Фандъкова, Мария Нейкова и Юрген Чернохорски.
Снимки Андрей Тилков-1518972455.jpgГотвачът Готфрид Ганстерер, Светлана Тилкова-Алена, Мария Нейкова и посланик Роланд Хаузер-1518972299.jpgКопие от колие на императрица Мария Терезия, подарък за дамите от Виенската община-1518972237.jpgКопринените кърпички с шевици от община София-1518972191.jpgВиенски бал 2018-1518972151.jpgВиенски бал 2018-1518972048.jpgВиенски бал 2018-1518972023.jpgВиенски бал 2018-1518971995.jpgВиенски бал 2018-1518971971.jpg

И 18-ото издание на Виенския бал на София, което отшумя рано сутринта в неделя, бе посветено на благотворителна кауза – подкрепа на детски центрове от семеен тип, за които ще бъдат закупени уреди за рехабилитация и за спорт.

 

В зала „Роял” на хотел „Балкан” цяла нощ валсира цветът на висшето общество у нас. Програмата на събитието бе поверена на проф. д.и. Румен Нейков.  

 

Диригент на Балния оркестър бе маестро Юли Дамянов. Звездите на Музикалния театър „Стефан Македонски“ Мариана Арсенова, Пеньо Пирозов, прекрасния дует Екатерина Тупарова и Александър Мутафчийски представиха откъси от класически оперети.  

 

При тържествените речи, предшествани от изпълнение на химна на обединена Европа „Ода на радостта”,  патронът от австрийска страна – посланик Роналд Хаузер показа значително подобряване на българския си език като не само поздрави просъстващите, ами произнесе няколко изречения. После премина на английски, но основната част от изказването му бе на немски. Той не пропусна да спомене, че в момента България председателства Европейския съюз, а   ще предаде щафетата на Австрия и това придава допълнителна динамика на досегашните прекрасни двустранни отношения между двете страни.

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, патрон на бала от българска страна, подчерта отличните отношения между софийската и виенската община и ползотворните разговори със специално пристигналия изпълнителен съветник на направление „Образование и интеграция на младите хора”  Юрген Чернохорски. Тя изрично благодари на трикратната носителка на „Златна игла” София Борисова за прекрасната си масленозелена рокля с дантелени апликации.

 

И двамата патрони благодариха за отличната организация на Виенския клуб и лично на председателя му Мария Нейкова.

 

За чест на присъстващите, всички бяха спазили 200-годишния дрескод на Виенските балове – смокинги или тъмни костюми за мъжете  и дълги рокли за дамите.

 

Принос за усещането за автентична атмосфера отново имаше майстор-готвачът от Виена Готфрид Ганстерер. В  подготвеното от него меню имаше предястие от пушени патешки гърди с желирани зеленчуци. Основното ястие бе от дивеч, а десертът бе истинска виенска класика – топфенщрудел с ванилов сос.

 

Традицията балът да бъде открит от дебютанти от елитни столични училища бе спазена. Момчетата и момичетата в продължение на месеци се бяха упражнявали да спазват стъпките и да изглеждат естествено в тоалетите на „Принцеса” и „Агресия”. След което дансингът бе превзет от красивите момичета на балет „Вая”. Те вдигнаха градусите на танцовия мерак и бяха последвани от ентусиазирано валсиращи гости.

 

Секретарят на Виенския клуб Светлана Тилкова-Алена  подчерта, че благотворителна томбола на бала има открай време, но за първи път през 2018 се проведе търг. На него бяха предложени "Композиция", картина на художника Деян Вълков;  икона на Божията Майка и младенеца част от личната колекция на Западно и Средноевропейски митрополит Антоний;  сребърна фруктиера от края на 19-и век - предоставена от бижутерска къща SSG; "Антични мотиви" - картина на художника Георги Маринов, предоставена от галерия "България";

икона на "Св. Серафим чудотворец" - сребърен обков с аметист предоставена от бижутерска къща - SSG  (продадена за 3000 лева).

 

Изненадата на търга бе пристигналата в последния момент ракета на Григор Димитров, която бе продадена за 6000 лева на Гергана и Пламен Ташкови, собственици на Марс Армор.

 

За дамите на бала  имаше подаръци от община Виена – копие от колие на императрица Мария Терезия с перла и рубин и от община София – копринена носна кърпичка с български мотиви.

 

Томболата зарадва спечелилите с:  ваучери за уикенди в различни хотели у нас и в Белград, перлено бижу от Велмар, талон за обувки от Хьогл, копринени аксесоари от  FREYWILLE София,  натурална козметика на Beauty Bakery,  бижута от Сваровски,  дамска и мъжка козметика от Нивеа.

 

Събраните средства от търга са 15500 лева, а от томболата – 7780 лева, което значително превъзхожда сумата, събрана  на миналия Виенски бал.

 

Цялата благотворителна сума ще бъде обявена в края на месец април. Със събраните пари и тази година ще бъдат купени уреди и апаратура за спорт и рехабилитация за детските центрове.

 Виенски бал 2018

В чашите с шампанско за добре дошли имаше истинска перла. Дамите получиха от Виенската община подарък – копие на колие с перла и рубин от бижутата на императрица Мария Терезия

Виенски бал 2018

В чашите с шампанско за добре дошли имаше истинска перла. Дамите получиха от Виенската община подарък – копие на колие с перла и рубин от бижутата на императрица Мария Терезия

От категорията

Френското кино от 70-те - в култовия календар на "Ивет фешън"

Червенокосата Деси Савова силно напомня младата Бриджит Бардо-1544464539.jpg

В знаковото издание за 2019 година BELLES NOUVELLES (новите красиви) участват ...

10 дек. 2018 | 19:53

Понеделник е критичен. Внимавайте за пожар от бойлер или печка

Седмична нумерологична прогноза от 10 до 16 декември 2018г.

-1544388414.jpg

Използвайте неделята за важни неща, големи покупки на техника, обзавежнане за ...

9 дек. 2018 | 22:46

Малчуганите от "Ангелски деца" са нашата голяма надежда
(Галерия)

"Ангелски деца" -1544377331.jpg

Всеки миг е подходящ да сториш добро. Това показаха в неделя мъниците от ...

9 дек. 2018 | 19:05

2018-та е годината на „ефекта Уайнстийн“: Защо звездите "извадиха" наяве истории отпреди години
(Галерия)

-1514905397.jpg

Логично в годината на "Аз също" и "Времето изтече" за ...

10 дек. 2018 | 13:56

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мамелюк


22 февр. 2018 | 16:31Отвратително събитие на отвратителни типове!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.