Къщите около романтичните канали в Амстердам не са особено удобни за живеене, но поради престижното местоположение вървят по 10 хиляди евро за квадратен метър.

В Покана за пътуване тази неделя от 18 до 19 часа по програма Христо Ботев на БНР

Ракия от метлата на баба Яга и Амстердам за напреднали

5028 | 6 окт. 2018 | 23:59

Франският испанец Гаел Санчес - от Холивуд до България. Банатските българи - дистанционни родолюбци от два века насам

Къщите около романтичните канали в Амстердам не са особено удобни за живеене, но поради престижното местоположение вървят по 10 хиляди евро за квадратен метър.-1538842633.jpgОсновното средство за придвижване в Амстердам е велосипедът.-1538842595.jpgОт покрива на всяка старинна сграда стърчи макара за качване на стоките на тавана, където е бил склада на търговеца, живял в този дом.-1538842562.jpgОуде керк – старата църква в центъра на Амстердам-1538842533.jpgБарманът Александър Симеонов забърква коктейл с маутай, джинджифил, сок от магданоз и още тайни съставки.-1538842499.jpgБарманът-номад във вихъра на коктейла.-1538842467.jpgБарманът-номад във вихъра на коктейла.-1538842450.jpgАлександър Симеонов  и топготвачът шеф Манчев.-1538842410.jpgГаел Санчес с актьора от „Игра на тронове“ Лиъм Кънингам.-1538842374.jpgГаел Санчес с модела Никол Николова-1538842347.jpgГаел Санчес с Мис България Роси Иванова и Любен Дилов-син-1538842318.jpg

Сигурно сте чували поговорката за Китай  „Всичко, което лети и не е самолет, и всичко, което има четири крака и не е маса, се яде“.  Тогава да не се учудваме, че в милиардната азиатска страна правят… алкохол от метлата на баба Яга. Ще се опитам да побългаря малко понятията. Байджо е китайската дума за тамошния еквивалент на ракията или както е буквалният превод – бял алкохол. Маутай е високоградусова напитка от сорго, която се произвежда повече от 2000 години. Т.е. нещо като сливова или гроздова по азиатски.

 

А каква е връзката с баба Яга? Ами в България от сорго правят метли като нейната.  Барманът-номад Александър Симеонов не само разказа историята на китайската ракия, ами присърце взе идеята на Покана за пътуване за българо-китайски коктейл от  маутай и кисело мляко.  Остава да чакаме резултата.

 

Понеже сме на вълна коктейли, не ви ли се струва, че името на следващия гост в предаането звучи като екзотична напитка Гаел Бонел Санчес. Френско-испанският продуцент е работил за голяма холандска компания, докато не решава да създаде първата инстаграм модна агенция. Тя набира популярност в цяла Европа, но седалището й е в България.  В студиото са Гаел Бонел Санчес и дясната му ръка в GBS моделс Емилия Иванова и един от техните модели Калина Петкова.

 

Логично първият ми въпрос е „Защо избрахте да живеете в България, Гаел“. Отговорът също е близък до ума – красива страна, с отлични възможности за снимане на филми в Бояна и с висококвалифицирани технически екипи.

 

Гаел Санчес, продуцентът от френско-испански произход, който от три години живее в България, е дошъл в студиото с мениджъра на агенцията Емилия Иванова и модела Калина Петкова.

 

В редовната ни родолюбива рубрика става дума за наши сънародници, които от два века поддържат българщината далеч от татковината – банатските българи.

 

Както приляга на любители на пътешествията, сигурно доста от вас са ходили в Амстердам. Но се надявам да ви изненадам с разказа си. Ако все още не сте посетили холандския град, който се слави с по-фриволни нрави, силно ви препоръчвам фрийдам турс – зад съкращението се крие безплатна обиколка на центъра. Стига да сте готови да ходите два часа и половина пеш. 

 

Подобни обиколки в София тръгват от Съдебната палата. В Амстердам сборната точка е старата църкваили казано на холандски Оуде керк, в сърцето на квартала с червените фенери. Добре е да регистрирате присъствието си онлайн, за да сте сигурни, че ще се включите в желания от вас час. Паролата е „Жълтият чадър“ – студентите, които обикновено развеждат туристи се познават по този аксесоар.

 

Докато чакам Джой да преброи групата, която по национален състав напомня Обединените нации, обикалям старата църква. Уж широко скроените ми възгледи са пред колапс – в двора на храма има кафене, чиито маси са разположени сред свободно растящи стръкове марихуана. Уличките, опасващи храма изобилстват от витрини, на които се предлага полуоблечена плът. Между тях – детска градина.

 

Чак след като Джой започна да разказва историята на Амстердам осъзнах защо това тук се смята за… ако не нормално, то поне приемливо. А в главата ми като дяволче от кутия ще изскача фразата „Затварят си очите“, винаги щом стане дума за този град от тук нататък.

 

Оказва се, че през средните векове на река Амстел е имало две селища – едното, около Старата църква, която по онова време е носела името на Свети Николай. В него живеели праведни католици, скромни девойки, почтени търговци и свещеници, които много внимавали да не преминат моста към другия град. Друг във всякакъв смисъл. Той бил по-близо до морето и там от корабите се изсипвали жадни за забавления моряци след дългите и тягостни месеци далеч от сушата. Още повече, че по онова време около 70 на сто от морските труженици не се завръщали от плаване.

 

Пиянството и похотта свършвали едновременно с парите, а страхът от Бога оставал. Затова преди да тръгнат отново на път, моряците си купували индулгенции от свещениците оттатък моста  - признавали греховете си и искали опрощение, та ако загинат в морето, да умрат като праведници. Както вече споменах, обаче, те пропилявали заплатите си за алкохол и жени, а божиите служители отказвали да издават пропуски за рая без пари.

 

Тук за първи път се появява изразът „Затварят си очите“. Свещениците го правели в аванс. Моряците първо си плащали за заветния документ, а после отивали да трупат греховете, за които са се покаяли.  

 

Кокетните, но тесни фасади на старите амстердамски къщи около каналите, които днес вървят по 10 000 евро квадратния метър, не са приумица на архитектите. Просто навремето данък сгради се е плащал според ширината на фасадата. Затова някои постройки са дълги по 20 метра в дълбочина, но отпред са тесни като спагети. А властите си… затваряли очите.

 

Единственото, пред което старите амстердамци не са си затваряли очите, това е частната собственост. Всеки може да види нейния апотеоз, щом излезе от гарата. Точно срещу нея стърчи луксозен хотел в стил сецесион. Навремето собствениците му изкупили къщите наоколо, за да построят страноприемница на кьоше, но един притежател на сграда им се опънал. И се наложило да издигнат хотела, заобикаляйки от всички страни инатливата постройка, която и до днес стои като кръпка на пищната фасада.

 

Вече си знаете да надниквате на страницата на предаването във Фейсбук https://www.facebook.com/pokanazapatuvane/?ref=bookmarks

 Барманът-номад Александър Симеонов

Франският испанец Гаел Санчес - от Холивуд до България. Банатските българи - дистанционни родолюбци от два века насам

От категорията

Княгиня Мириам присъства на кралската сватба в Сейнт Джордж (Снимки)

Сн. http://www.kingsimeon.bg-1558533128.jpg

Преди дни се венча лейди Габриела Уиндзор, дъщеря на Принц Майкъл на Кент, ...

22 май 2019 | 16:51

След края на сериала - идва ли ново начало и Сезон 9 на "Игра на тронове"?

Снимка: HBO-1558456759.jpg

Междувременно манията по сериала прерасна в петиция на недоволните от ...

21 май 2019 | 19:38

Критичен ден по отношение на пътувания, глоби и проверки

За консултация и записване на час при Милена Иванова ЕАF@Ealife.bg-1541358920.jpg

Аспектът активира опасност от катастрофи и социални проблеми. Бъдете внимателни ...

24 май 2019 | 10:17

Днес е подходящо време за съзидание, за вътрешно творческо преображение

Днес е подходящо време за съзидание, за вътрешно творческо преображение-1558676366.jpg

Вярвайте, надявайте се, смейте се и ще получите това, което искате, без никакви ...

24 май 2019 | 08:37

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.