Рамадан Аталай: Тази нощ е имало авария в АЕЦ "Козлодуй", задействана е автоматичната защита

Всичко, което следва да се строи оттук-нататък, трябва да кореспондира със зеления пакет на ЕС

Рамадан Аталай: Тази нощ е имало авария в АЕЦ "Козлодуй", задействана е автоматичната защита

12112 | 22 ян. 2021 | 08:11

Ако през 2009 година не беше спрян проектът "Белене", щяхме вече да имаме централа с два блока, настоя депутатът. Кой ще плати, откъде ще дойдат парите – имам чувството, че такива централи ги редим от Видин до Силистра.


Малко след 1:00 часа тази нощ е имало авария, довела до спиране на V-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Причината била "технологична операция", като се е задействала автоматичната защита. Проверени са всички системи, няма нищо притеснително и се очаква скоро V-ти блок да заработи. Това заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай, който е член и на енергийната комисия в парламента.

 

По принцип ДПС е против ядрената енергетиката – нямаме против действащите мощности. Но, всичко, което следва да се строи оттук-нататък, трябва да кореспондира със зеления пакет на ЕС. Новото производство трябва да бъде съобразено с необходимости, подчерта Аталай в отговор на въпрос на БНТ за бъдещето на оборудването за АЕЦ "Белене".

 

Ако през 2009 година не беше спрян проектът "Белене", щяхме вече да имаме централа с два блока, настоя депутатът. Кой ще плати, откъде ще дойдат парите – имам чувството, че такива централи ги редим от Видин до Силистра. В края на краищата никой не извади парите, необходими за строежа на двата блока, каза Аталай. И попита, след като се мести оборудването в АЕЦ "Козлодуй", кой ще плати?

"Опасявам се, че ще е самата централа", заяви той.

 

По сметките на министър-председателя единият блок струва 10 млрд. лева. "Това са едни мечти, едни предизборни послания или ако не са, са определени претенции на производителите на ядрени съоръжения", каза Аталай.

 

По какви правила ще строят АЕЦ "Белене" – нито на депутатите, нито на правителството им е ясно, заключи депутатът от ДПС, който открито обърна поглед към варианта "Белене" да не се строи.

 

От 1 юни, 2021 година сме приели ангажимент, че всичко като ток ще е на свободния пазар. Какво правим след това – затова предложих НЕК да не бъде повече обществен доставчик, заяви Аталай.

 

Предложението му за поправка в Закона за енергетиката беше отхвърлено вчера, 21 януари. Аталай се възмути и, че всички енергийни експерти в България защитават т.нар. американски централи (Мариците) със съждения, че ако НЕК не бъде обществен доставчик, няма да има гаранция, че договорената енергия от централите ще се изкупува от електроразпределителните дружества и те може да фалират – съответно затваряне на въглищни централи ще довед до проблеми в миньорския сектор.

 

По думите му, за ТЕЦ 1 (AES Гълъбово) дължим 300 – 400 млн. лева, а ТЕЦ 3 (КонтурГлобал) сме надплатили 300 – 400 млн. лева. ТЕЦ 1 иска още 1 млрд. лева отгоре – но така надхвърляме механизма за капацитет, който урегулира разликата между договорената цена и пазарната цена. 


ОЗК

От категорията

ТЕЦ „Бобов дол“ отрича за замърсяване на въздуха край централата

-1530875443.jpg

Изпълнителният директор на ТЕЦ-а Любомир Спасов заяви: „Значи, ако е имало ...

5 март 2021 | 11:56

НАП пуска попълнени данъчни декларации за физически лица на 16 март

-1483429165.jpg

За първи път ще бъдат включени още данни за получени суми от наложени платежи и ...

5 март 2021 | 17:39

Официално: Ясна е точната дата на въвеждане на еврото у нас

-1470562939.jpg

Датата е посочена в проект за постановление на МС, уреждащо дейността на ...

5 март 2021 | 12:53

Ще се обновява платното

АПИ: Започва ремонт на 1,9 км от път I-9 Варна - Евксиноград

-1607726375.jpg

Пътуващите към курортите „Св. Св. Константин и Елена“ и „Златни пясъци“ могат ...

5 март 2021 | 16:40