Рангелов хляб за Архангеловден

1570 | 8 ноем. 2019 | 10:04


Необходими продукти: 

 за закваската:
 
2 с. л. брашно
3/4 кубче прясна мая
1 ч. л.  захар
щипка сол
 
за тестото:
 1 кг брашно
1/2 кофичка кисело мляко
4 яйца + 1 жълтък за намазване
1/4 кубче мая
125 г меко масло
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар


Начин на приготвяне: 

Закваската се приготвя от втасала мая, сол, захар, брашно и топла вода. Трябва да се получи смес, гъста като боза, която втасва половин час.


Яйцата се разбиват заедно с млякото и останалата част от маята, после се прибавя и закваската. Слага се постепенно и омекналото масло. Тестото трябва да втаса добре, докато удвои обема си.


Разделя се на части. От едната се прави малко топче и плитка. Плитката се прави във формата на конска подкова, а в средата се слага топчето. Останалото тесто се слага в намаслена тава, украсява се и се маже с жълтък. Оставя се да втаса на топло. 
Хлябът се пече около 40 минути на 180-200 градуса.


От категорията

Днес са Коледни Заговезни, започват постите преди Рождество

-1519032330.jpg

Напълно се забранява консумацията на месо, яйца и млечни продукти. Ако по време ...

14 ноем. 2019 | 10:21

Тиквено брауни

Тиквено брауни-1573486207.jpg

11 ноем. 2019 | 17:29

Кисело зеле с ориз на фурна

Кисело зеле с ориз на фурна-1573049490.jpg

6 ноем. 2019 | 16:10

Крем-супа "Тиквено кадифе"

-1476346365.jpg

31 окт. 2019 | 15:43

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.