Вежди Рашидов

Когато една музика е сериозна, тя сама достига до слушателите, казва той

Рашидов: Ако в радиата са необходими промени за българска музика, ще ги обсъдим на широка дискусия

2581 | 23 февр. 2020 | 15:56

Аз най-много се плаша от политици, кметове и редактори, които, като вземат поста и смятат, че са специалисти по всичко, казва председателят на парламентарната комисия по култура и медии


Вежди Рашидов, председател на парламентарната комисия по култура и медии, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: След БСП и ВМРО внася законопроект за квота българска музика в ефира. БСП предлага излъчването на над 30% процента българска музика от всяко радио да бъде финансово подкрепено със средства от създаден за целта държавен фонд. Според ВМРО квотата следва да е задължителна: 1/3 от всички излъчвани по радиата и телевизиите музикални продукти трябва да са на български език или с български автор. Предложенията на ВМРО са всъщност на единствената на българския музикален пазар организация на автори и музикални издатели за управление на авторски права – Музикаутор, чиито цели са финансови, а не патриотични или морални. С какво се обяснява този внезапен натиск към радиата, след като всички те излъчват българска музика в програмното си съдържание? Като се вземе предвид, че пазарът за разпространение на музика е изключително достъпен, съществуват редица платформи, чрез които качествена българска музика достига бързо до желаещите да я слушат и радиата са само едни от многобройните канали за разпространение? Така че декларирания стремеж за съхранение на българското не изглежда ли лицемерен и зад него не стоят ли финансови интереси? Поканих за разговор председателя на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов. Г-н Рашидов, кому е необходима задължителната квота българска музика в радиопрограмите?

Вежди Рашидов: Ох, предложения има много. Аз лично, също не мога да разбера, дали това е толкова необходимо, защото за мен е много важно добрата музика да има излаз. И също като вас смятам, че едва ли квотите ще дадат възможност, ще определят качеството на една музика. В крайна сметка, когато говорим за музика, това е основно качество, а когато една музика е сериозна, тя сама достига до слушателите, става част от тях, превръща се в хитове, тананикат си хората. Но въпреки всичко смятам, че българската музика трябва да намери своето място и да бъде финансирана, но тук има един въпрос – кой ще определя, коя е добрата музика и коя да бъде финансирана. Защото, вижте, общото говорене – това малко е опасно, защото винаги страдаме от това, че едни пари даваме и не ги знаем къде отиват. А когато ние конкретизираме нещо, винаги е малко опасно. Аз смятам ,че трябва да се намерят в законопроекта формите – демократични, разбира се, максимално, формите и начина, по който това финансиране да достига за създаване на сериозна българска музика, от която хората имат нужда. Всички си даваме сметка, че музиката е необходимостта на хората да я слушат. Иначе няма какво да пеем. Аз винаги съм казвал, че от Пипков до сега не сме направили, не сме възложили нито една съвременна оперна музика, примерно. И сега се сещаме, че има необходимост от това. Да, разбира се, има необходимост от конкурси, от начини, по които да се избере качествената, добрата музика. Помните, на времето много простички неща бяха направени, но много активни за селективност. Това бяха – „Бургас и морето“ „Мелодия на годината“, не знам каква друга мелодия. „Златен Орфей“ – Сребърен Орфей, вижте, това бяха форми, чрез които хората да приемаха своята музика, своята хармония. Така че, няма лошо в това, което се предлага – въпросът е, какви са правилата за това нещо.

Водещ: Г-н Рашидов, кой ще определя, каква да бъде добрата музика, която да се излъчва по радиата?

Вежди Рашидов: Времето. Не знам хората, дали помнят нещата, които успях да направя като министър, вие знаете, че преди няколко дни балетистите в Париж стачкуваха за пенсии, само че, аз като станах министър, всичко това в България и с балета успяхме да го вкараме като законопроект. И днес нашите балетисти, от 15 години са много по-добре и както виждате, французите още не са готови, не са го решили. Разбира се, когато аз им зададох да създадат персонални пенсии на творците – същия въпрос ми задаваха всички – кой ще ги раздава? Тя демокрацията не е измислила нищо по-добро, освен експерти, хора, комисии, това е демокрацията – няма друг начин. Все някой ще ги раздава, но разбира се, на експертна основа. Както виждате, днес и Джоко Росич, и Васил Михайлов, Йорданка Кузманова, Валя Балканска, Велко Кънев – все хора, които имаха нужда. Ето, това поне успях да го направя, защото преди мен и това го нямаше. Да, сега сигурно по този начин ще се опитаме да направим и с българските песни. Едни ще бъдат щастливи – други няма, и това го има. Не може в една селекция все да няма нещастни, но нека по-правилно да се раздават, защото иначе общото понятие „българска музика“ е много сурово понятие. От Васил Найденов, от неговите песни, на Стефан Димитров хитовете, та до „На теслата дръжката“ и „Банана“ нали се сещате, че и те са българска музика. Дали ние харесваме или не, народът, която музика харесва, много от това се селектира. Не случайно ви разказах за това, което имаше преди – фестивали, песни. Имаше арена за селективност. Там се бореха песните, коя ще завладее душите на хората и така създадохме много хитове на времето.

Водещ: Така е, но тогава имаше едно Национално радио, а сега радиата са 64 и след като песните предварително са одобрени от експертен съвет, каква ще е ролята на музикалния редактор в радиото?

Вежди Рашидов: Музикалният редактор в радиото? Аз най-много се плаша от политици, кметове и редактори, които, като вземат поста и смятат, че са специалисти по всичко. Всички правят паметници, напълнихме България – всичко пее, свири, отново негодуват душите ни, всичко – абе, не е за разправяне. Разбира се, че трябва на професионална основа – как да стане иначе? Вие, бяхте свидетели как 6 световни архитекти български правиха „Ларгото“ , един много хубав обект, и една шепа глишаци, някакви момчета, които не ги знам кои са и къде са, идваха със стачки да казват как да бъде. Искам да ви кажа, че отстраниха няколко много интересни елемента, но „Ларгото се направи”.

Водещ: Подбора на репертоар от песни няма ли да уеднакви радиата и да ги ограничи в музикално разнообразие?

Вежди Рашидов: Всичко зависи от високата интелигентност на всяко радио по отделно. Радиата, за да могат да бъдат истински, трябва да имат много висока класа на интелигентност – едновременно да бъдат различни и второ, наистина много сериозно експертно да подходят към професията, хайде да кажем към занаята в радиото.

Водещ: А няма ли да се наруши редакционната независимост със задължителна квота и външни експерти?

Вежди Рашидов: Ееее, тази свобода на словото. Значи, като имате експерти ваши и ви кажат коя програма с кои хубави песни, как може да стане интересна, защото основното на радиото е да излъчва песни добри и хората да искат да слушат тази хармония, когато тя ги докосва, те отварят това радио.

Водещ: Ние това го и правим.

Вежди Рашидов: Има радио, което аз по инерция вече пускам, защото слушам наистина прекрасни песни.

Водещ: Ние това и правим, г-н Рашидов, но сме свободни, а сега като ни се сложи квота, тя ще ни е похлупак. Няма ли да е така?

Вежди Рашидов: Защо квоти? Не. Сега много малко българска музика има в ефира и това е истината. По принцип, в ресторанти и навсякъде, по програми, по радиа - 80-70% е американска, английска музиката, не защото са лоши тези песни, но и българското трябва да има своя форум, да излезе на бял свят. Сега ще ви дам един пример, извинявайте не съм експерт по музика, моята майка беше изключителна певица.

Водещ: И голяма актриса.

Вежди Рашидов: Няма друг изпълнител в България, който да има реално 300 записа в радио и по което и да е радио. Как 30-годишно момиче имаше 300 записа, светла й памет. Вижте, едно момиченце прави 300 записа и когато говорим за музиката, която трябва да я възприемаме, това е единствената селекция, най-добрата е на хората, на обществото. И разбира се, че трябва да имат и терен за излъчване българските песни, за да може да чуем и българската музика, а ние сами ще изберем, коя не е хубава. Вижте, нещо много елементарно, много приятно за слушане нещо – помните, Папи Ханс дето викаше, „Защото снощи правих кекс“ – ритмична и толкова простичка за пеене хармония, която много бързо влиза в ухото. И моето внуче отзад като се вози, непрекъснато вика – „снощи правих кекс“. А знаете ли защо – когато Моцарт говори с краля, му обяснява едно просто нещо, казва – Ваше величество, когато говорят 20 човека на едно място, това е шум, но ако 20 човека пеят добре на едно място – това е хармония. Ние имаме нужда от хармония и вярвам, че законът, който колегите ще предложат, ще отговори на такава необходимост. Аз ще дам ход на дискусия и ще я направим всички заедно – широка дискусия. Не е целта да намачкаме едно или друго радио, или да унищожим традицията на българското радио – не, такова нещо няма да има. Търсим най-доброто – хем да бъдат финансирани и едновременно радиата да имат и своята свобода на избор, а формите за целта ние ще ги намерим. Ще направим много сериозно обсъждане – нека сега всеки да си предлага своето предложение, нека да ги обсъдим и тогава, аз както направих и за медиите, собствеността, всички ще седнем, защото така трябва да се направи. Всички заинтересовани ще седнем в голяма зала, ще си поговорим на темата, ще чуем предложения и всички заедно трябва да изградим правилата. Правила за българската музика – тя да съществува, и това да е по-скоро.

Водещ: Г-н Рашидов, ако приемете да чуете и нашите притеснения – първо, да не се създаде структура от експерти на заплати, които да бъдат като конституционен съд в музиката, от последна инстанция да раздават присъди. Второ, да не изтичат парите към двата монополиста – „Музикаутор“ и „Профон“, те са монополисти, вие сте творец, г-н Рашидов, трябва да го разберете. Те са монополисти.

Вежди Рашидов: Точно така.

Водещ: И зад това тяхно предложение всъщност стоят най-елементарни търговски цели, не за българското, не за музиката изобщо.

Вежди Рашидов: Точно така, „уцелихте шестицата от тотото“, съгласен съм. Защото има и тази опасност и именно за това казвам – ще се съберем и вижте, аз бях направил нещо тарикатско – направих външен, експертен съвет, бях направил 25 човека да обсъждат паметниците, но от цяла България и ги събирахме на два месеца, вместо на един, за да решат външно, без да им наложим, някой без вътре да си играе. Хубаво, ето казвам ви – ще го помислим заедно. Може би, ще направим външен експертен съвет, който да не е зависим от политици, от радиа, от хора, които имат интереси или музикавтори и така. Дайте заедно да го помислим, как в крайна сметка трябва всички заедно да вземем решение. Аз най-сериозно ви каня, понеже сте и радио и сайт, а много отдавна съм в този сайт и ви благодаря, много години наред съм обект при вас, дайте, елате, заедно да ги решаваме тези неща. Пак ви казвам, ако разбира се, трябва да го решим. Ако сме на мнение, че това вреди – ами, ще вземем решение, че няма сега да го правим – вреди. Но нека, сега в момента има идеи, които предстои да ги изслушаме, да ги дебатираме, да ги мислим – нищо страшно няма на този етап. Просто има предложения, те идват, заминават, после ще седнем да си обсъдим.

Водещ: Много ви благодаря за времето, което ни отделихте и за вашата откровеност.

Вежди Рашидов: Успех ви желая.

Водещ: И за дадената гаранция.

Вежди Рашидов: Да сте живи и здрави. Ще седнем всички заедно, спокойно, това поне няма да го допусна, докато съм председател.

Водещ: Разчитаме на вас.

Вежди Рашидов: Няма две мнения по този въпрос. Винаги сте добре дошли, не само добре дошли – ще ви поканим.

Цоня Събчева

 


От категорията

Най-скандалният парламент тръгва към историята - с антинаграда за цялостно творчество!

-1593267964.jpg

България е парламентарна или фейсбук-република? Откъде накъде промените в ...

5 март 2021 | 14:18

Експерт: Медиите не могат без Гугъл и Фейсбук, защото осигуряват жизненоважен трафик

-1572360961.jpg

Ако те няма в Гугъл, значи не съществуваш. Тази стара „максима“ вече важи и за ...

5 март 2021 | 13:29

Изследователски център "Спектър": Джипката на Борисов задържа ерзията в доверието към ГЕРБ

-1614959808.png

Извън лидерското присъствие на Нинова в БСП липсват ярки партийни и граждански ...

5 март 2021 | 17:54

Мирела Костадинова: Литературният критик Нешо Бончев показва правилата на превода

Нешо Бончев-1614955700.png

Той критикува превода на "Илиада" направен от Григор Пърличев, който ...

5 март 2021 | 16:43