Снимки Община Момчилград

25 души са били блокирани в района на планинската местност

Община Момчилград организира спасителна акция за туристи

627 | 4 авг. 2019 | 09:25

Разчистено е свлачището от камъни на пътя за връх Дамбалъ край Момчилград

Снимки Община Момчилград-1564900188.jpg-1564900208.jpg

Свлачището от камъни, затворило пътя за върха Дамбалъ край Момчилград е разчистено. Това съобщиха от ОПУ-Кърджали, предаде Радио Фокус .

 

Вчерашната буря със силен вятър, градушка и дъжд в Кърджали е съборила още 4 дървета по улиците в града и 2 дървета в село Сипей и село Широко поле, които са били разчистени, a 2 коли са били изтеглени след аварии.


Пътят до върха Дамбалъ е местен с общинско значение, асфалтиран е наскоро, поради засиления поток от туристи към известната с лековит извор местност. След сигнал от група туристи до кмета на Момчилград Сунай Хасан вчера, е била изпратена техника, за да освободи място за преминаване на автомобилите на туристите.

 

Община Момчилград организира спасителна акция на туристи, блокирани от свлачище в района на планинската местност Дамбалъ, съобщиха вчера от пресцентъра на Общината.

Около 25 души с няколко автомобила са били на пикник в района на върха, където има чешма. След като завалял проливен дъжд туристите тръгнали да се прибират, но се оказало, че пътят е затворен от активирало се свлачище малко преди да стигнат най-близката махала.

"Разпоредих се техника на общината да отиде на място, за да разчисти свлеклите се на пътя земни маси", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той допълни, че спасителната акция е продължила около 2 часа. На пътя, който е държавна собственост, освен земна маса са се свлекли големи камъни, които са затруднили разчистването.

"Пътят беше построен от Горското стопанство по проект на общината, но още при изграждането му не бяха спазени част от изискванията. Водостоците не бяха достатъчно, а на места канавките бяха много малки. Това е основната причина да се стигне до активизирането на свлачището и затварянето на планинския път, който на места е с наклон от 18 процента", заяви Сунай Хасан. Той ще настоява представителя на държавата Никола Чанев да потърси отговорност от фирмата-изпълнител.


От категорията

Проф. Николай Радулов: Ако имаше превенция, убийството в Сотиря нямаше да се случи

-1563341148.png

"Криминализацията на обществото се засилва. Има скок на сексуалните ...

20 авг. 2019 | 08:39

Ботьо Ботев: Случаят „Негован” няма свой аналог в историята на България

Снимка Кадър Нова телевизия-1566279202.png

Според него е рано да бъде установена самоличността на намерените тела във ...

20 авг. 2019 | 08:32

Пак пламна гората между Владо Тричков и Реброво, търсят доброволци да гасят

-1566196871.jpg

Доброволците трябва да бъдат подходящо облечени с дълги панталони, дълги ръкави ...

20 авг. 2019 | 16:33

Бременна в осмия месец жена скочи от втория етаж и почина намясто

-1432050706.jpg

Минути по-рано 33-годишната жената е била с майка си и приятеля си. Те останали ...

20 авг. 2019 | 14:26

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.