Снимки Община Момчилград

25 души са били блокирани в района на планинската местност

Община Момчилград организира спасителна акция за туристи

751 | 4 авг. 2019 | 09:25

Разчистено е свлачището от камъни на пътя за връх Дамбалъ край Момчилград

Снимки Община Момчилград-1564900188.jpg-1564900208.jpg

Свлачището от камъни, затворило пътя за върха Дамбалъ край Момчилград е разчистено. Това съобщиха от ОПУ-Кърджали, предаде Радио Фокус .

 

Вчерашната буря със силен вятър, градушка и дъжд в Кърджали е съборила още 4 дървета по улиците в града и 2 дървета в село Сипей и село Широко поле, които са били разчистени, a 2 коли са били изтеглени след аварии.


Пътят до върха Дамбалъ е местен с общинско значение, асфалтиран е наскоро, поради засиления поток от туристи към известната с лековит извор местност. След сигнал от група туристи до кмета на Момчилград Сунай Хасан вчера, е била изпратена техника, за да освободи място за преминаване на автомобилите на туристите.

 

Община Момчилград организира спасителна акция на туристи, блокирани от свлачище в района на планинската местност Дамбалъ, съобщиха вчера от пресцентъра на Общината.

Около 25 души с няколко автомобила са били на пикник в района на върха, където има чешма. След като завалял проливен дъжд туристите тръгнали да се прибират, но се оказало, че пътят е затворен от активирало се свлачище малко преди да стигнат най-близката махала.

"Разпоредих се техника на общината да отиде на място, за да разчисти свлеклите се на пътя земни маси", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той допълни, че спасителната акция е продължила около 2 часа. На пътя, който е държавна собственост, освен земна маса са се свлекли големи камъни, които са затруднили разчистването.

"Пътят беше построен от Горското стопанство по проект на общината, но още при изграждането му не бяха спазени част от изискванията. Водостоците не бяха достатъчно, а на места канавките бяха много малки. Това е основната причина да се стигне до активизирането на свлачището и затварянето на планинския път, който на места е с наклон от 18 процента", заяви Сунай Хасан. Той ще настоява представителя на държавата Никола Чанев да потърси отговорност от фирмата-изпълнител.


От категорията

Започва мащабна операция за безопасност на пътя на "Пътна полиция" в цялата страна

Снимка: МВР-1576333286.jpg

"Традиционно по празниците винаги са се взимали превантивни мерки, сега ...

14 дек. 2019 | 16:20

Подобрява се състоянието на момичето, блъснато от кола на бул. „Никола Вапцаров“ в София

Кадър: Нова тв-1576310966.jpg

"Имаше тежко счупване на на подбедрицата. Беше оперирана по спешност още ...

14 дек. 2019 | 10:08

Състоянието на детето, блъснато от кола на НСО, остава стабилно, няма опасност за живота му

Кадър: Нова.тв-1576399002.jpg

Детето вече е изправено до леглото, направило е няколко крачки и отново е ...

15 дек. 2019 | 10:34

МВР прави масови проверки по пътищата заради катастрофите в последните дни

-1572594285.jpg

Очаква се акцията на МВР да продължи и през предстоящите коледни и новогодишни ...

15 дек. 2019 | 09:40

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.