Валери Симеонов: Позицията ни е за отхвърляне на ветото

Разнобой при патриотите за ветото на президента върху финансирането на партиите

4022 | 16 юли 2019 | 15:49

Ще подкрепим ветото - на Радев не му стигна смелостта да върне и едното левче субсидия, коментира съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов


Разнопосочни позиции за ветото на президента върху възможността за финансиране на партиите от юридически лица и еднолични търговци изразиха две от пратиите от "Обединени патриоти". ВМРО ще подкрепи ветото, обяви съпредседателят на ПГ на ОП и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък обяви, че техните депутати ще отхвърлят ветото, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Ако се приеме едно такова вето, това означава, че партиите ще бъдат лишени от възможостта да бъдат финансирани по какъвто и да е начин. Тогава остава единствената възможност за бавна смърт на малките партии“, каза още Симеонов. По думите му никой няма да даде пари на една малка партия и на опозиция, а на тези, които управляват, тъй като ще се страхува от санкции, проверки, репресии, и отказ от обществени поръчки и концесии.

Във връзка са опасенията на държавния глава, че ще се получи обвързване на бизнеса с партиите, Симеонов заяви, че това не е състоятелно.

„В България бизнесът е зависим от политиците, които управляват. В България най-влиятелните и богати хора са тези, които управляват държавата. Мисля, че на всички е ясно това. По-удобно е да се насажда другата версия, че има някакви тъмни икономически субекти, които чакат с парите да манипулират държавата в коя посока? За да могат какво? Да получават поръчки. Те в момента ги получават, ако си плащат“, допълни още Симеонов.

Според него истината е тази, която той казва.

„Ще гласуваме най-вероятно против ветото. Няма нищо по-естествено от това. Ние бяхме предложили да се разреши финансирането до определена граница. Мисля, че това е най-разумното решение. Не мога да се сърдя на президента. Той не е бил нито в бизнеса, нито в политиката. Той идва от авиацията. Трудно може да се ориентира и лесно става жертва на лоши съвети“, подчерта Симеонов.

Ще подкрепим ветото на президента срещу това партиите да се финансират от стопански субекти - не му стигна смелостта да върне и едното левче субсидия. Това каза съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов.

„На първо място трябва да отбележа, че мотивите на ветото почти дословно повтарят наши мотиви, изложени в залата. Ние сме готови отново да гласуваме по същия начин и да се обявим против приватизацията на партиите на практика, която се наложи с тази промяна в закона. Единственото, за което мога да съжалявам, е, че на президента не му стигна до края смелостта да върне и едното левче субсидия. Реално това са двата основни елемента, чрез които се желае да се промени политическата система в един труднопрогнозируем вид“, заяви още Веселинов.

На въпрос дали подкрепата на ветото няма да създаде напрежение в коалицията, Веселинов посочи, че никой от управляващите не се е съобразил с аргументите на ВМРО.

 


От категорията

Радев: Не искам България да катастрофира от самодоволство, искам да вървим напред и нагоре! (ВИДЕО)

Снимка Кадър БТВ-1576079049.png

"Ако този нов независим прокурор, който трябва да разследва главния, ...

11 дек. 2019 | 17:37

Борисов за Радев: Защо е тази злоба? Вместо да работим за държавата, той само омраза показва (ВИДЕО)

Кадър: Фейсбук-1576087433.jpg

"За 40 минути не е казал една дума за държавата. Левски не си е позволявал ...

11 дек. 2019 | 20:03

Данаил Кирилов: Магистратите не трябва да говорят политически

Данаил Кирилов-1557932691.jpg

Не можем чрез правна норма да дадем хапче на един или друг съдия или прокурор, ...

11 дек. 2019 | 22:17

Хасан Адемов: Сотир Цацаров е сериозен професионалист, нямаме основания да се притесняваме (ВИДЕО)

Хасан Адемов Снимка: Канал 3-1576095169.jpg

Нашата позиция за субсидиите е за публично финансиране на политическите партии, ...

11 дек. 2019 | 22:12

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Валентин


16 юли 2019 | 17:38Симеонов не бъди не разбираем със сложните си приказки. Едно е ясно, че твоята партийка няма да получи пари, нито от държавата, нито и от олигарсите, за което сам си виновен със своето гласуване..


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.