Специално внимание се обръща на учениците - родителите са помолени да ги предпазват от действия - и на студентите

Разследват щаба на Навални за организация на предстоящи „провокации“

2341 | 22 ян. 2021 | 17:52

Главната прокуратура поиска да блокира призивите, разпространявани в интернет, за участие в подобни събития, което само по себе си е забранено от закона. Според прессекретаря на президента Дмитрий Песков „определени провокатори“ призовават за акцията, чии


Руското министерство на вътрешните работи обяви, че ще извърши предварителна проверка във връзка с организирането на провокации и насилствени действия от ръководителя на щаба на Алексей Навални, предава РИА Новости.

Отбелязва се, че служителите на реда получават информация, която ръководителите на регионалните щабове на Навални са получили от свои сътрудници, по-специално Иван Жданов и Леонид Волков, инструкции за включване на млади хора (включително непълнолетни) в неразрешени протестни действия в регионите, "според наличните данни, чрез разпространение в тяхното обкръжение на съзнателно невярна информация. "

"Ръководителите на щабовете участват в организирането на провокации и насилствени действия. Вниманието е съсредоточено върху широкото отразяване на тези действия в социалните медии с по-нататъшна репликация в опозиционни и чуждестранни медии. Съответният отдел на руското вътрешно министерство инициира предварителна проверка", се казва на сайта на министерството.

Министерството на вътрешните работи на Русия и Главната прокуратура многократно предупреждават за отговорността както на организаторите, така и на обикновените участници в неразрешените действия, планирани в Москва и други градове за 23 януари. Те се разглеждат като провокации, заплаха за обществения ред и ще бъдат "незабавно потушени".

В същото време Главната прокуратура поиска да блокира призивите, разпространявани в интернет, за участие в подобни събития, което само по себе си е забранено от закона. Според прессекретаря на президента Дмитрий Песков „определени провокатори“ призовават за акцията, чиито действия „са добре разбрани от нас“.

Специално внимание се обръща на учениците - родителите са помолени да ги предпазват от действия - и на студентите: Кремъл отбеляза, че участието в подобни събития „може да има много различни оценки от ръководството на образователните институции“.

Олга Ярославская, омбудсманът за правата на децата в Москва, също се обяви категорично против „включването на деца в политически игри“ в интервю за РИА Новости. Според нея, когато децата пораснат, те ще могат да „разберат същността и фона на тези или други движения“.

Властите на руските градове, които са отказали провеждането на публични събития, обясниха това със сложната епидемиологична ситуация поради коронавируса.

 

Източник: Фокус


Намери своята история

От категорията

В Москва връчиха нота на посланик Кръстин, гонят двама първи секретари на мисията

Посланик Атанас Кръстин Снимка: РИА Новости-1618911606.jpg

Ръководителят на българската дипломатическа мисия е бил поканен да посети ...

20 апр. 2021 | 12:38

Чешкият вицепремиер заплаши да изгони всички руски дипломати от Прага

Ян Хамачек-1618940269.jpg

По-рано във вторник, говорейки в парламента, чешкият премиер Андрей Бабиш ...

20 апр. 2021 | 20:37

Посланикът на САЩ в Русия се прибира във Вашингтон тази седмица

Посланик Джон Съливан-1570816137.jpg

Държавният департамент не е отговорил на молба на ТАСС за коментар относно ...

20 апр. 2021 | 10:23

Украйна: Скоро на нашата граница ще има над 120 хиляди руски военни

Дмитро Кулеба-1618944125.jpg

Москва трябва да разбере ясно, че новият етап на агресия ще има ужасни ...

20 апр. 2021 | 21:41