Редни ли са безплатните визити в САЩ на ВСС?!

12314 | 19 март 2015 | 19:21

Фондация „Америка за България“ е финансирана от американското правителство


Новината, че фондация „Америка за България“ финансира десетдневна командировка в САЩ на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), взриви социалните мрежи. Почти без възражения (само с 1 „въздържал се“) решението на кадровиците бе гласувано на заседанието им на 5 март. Както „Преса“ вече няколко пъти писа, пътуването от 12 до 24 април е по покана на фондацията, която поема „пътните разходи, разходите за преводач, както и разходите за нощувка“.

 

Факт е - подобно пътуване не е прецедент. И в предния ВСС кадровиците са посещавали странство на разноските на тази, а и на други фондации. Но това не решава проблема.

„Допустимо ли е членове на държавен орган и представители на независима власт да бъдат спонсорирани от фондация?“, попитахме на 13 март представляващата ВСС Соня Найденова. Няма нищо нередно, отговори тя. Добави - „Фондация „Америка за България“ на практика е финансирана от правителството на САЩ за подпомагане на прехода към демокрацията в

България и утвърждаване на върховенството на закона. А в програмата на кадровиците ни са важни срещи с държавни органи, заети с правосъдието - Федералния съдебен център, Националния център на щатските съдилища, Сенатския комитет на съдебната власт.“ Сетне „добрите практики“ щели да подобрят съдебната ни система. Чудесно.

 

Но пък проверка на „Преса“ установи, че повечето членове на ВСС въобще не са наясно с кого ще се срещат. А това не ни се видя никак редно. „В „чистия“ от корупция англосак-

сонски свят подобни визити биха предизвикали скандал. Но нали сме „бушмени“ в очите им, всичко е „точно“, бяха безапелационните коментари в социалната мрежа.

 

От официалния сайт на нашумялата у нас фондация ясно личи, че освен върховенството на закона в България „Америка за България“ активно подкрепя и частния сектор. Един от най-щедро подпомаганите частници е Иво Прокопиев, издател на „Капитал“ и „Дневник“, който за 2015-2017 г. е получил скромните три милио на лева субсидия.

 

В края на 2011-а той бе дарен с други три милиона до края на 2014-а. Но едно е да си осигуриш подкрепа на медиите. Друго са безплатните визити в странство на членове на един сериозен държавен орган, какъвто е ВСС, наричан още „правителството“ на Темида, коментираха пред „Преса“ юристи. В първия случай може да се спечели благоразположението на един издател, и това си е за негова сметка. Във втория залогът на екскурзиите с опознавателна цел може да са и законът, и моралът. И това ли е редно?

 


От категорията

Асоциацията на прокурорите сезира ЕС за недопустима намеса в независимостта на съдебната власт у нас

-1582902598.jpg

Mредложенията за промяна в Конституцията на Република България не са подложени ...

5 май 2021 | 10:34

Георги Ушев и Мариета Райкова: Прави се опит за безпрецедентна намеса в независимостта на съда

Кадър: БНТ-1620200908.png

За десетте години от съществуването му, в Специализирания наказателен съд са ...

5 май 2021 | 10:48

Спецове от Сухопътните войски обезвредиха невзривен боеприпас, открит в центъра на София

Снимка: МО-1620241017.jpg

Специализираният екип от състава на 78-и батальон за осигуряване, под ...

5 май 2021 | 21:51

Прокуратурата обвини бабата за смъртта на 13-годишно дете в столичния кв. "Факултета"

-1569933100.jpg

До момента в хода на разследването са извършени първоначалните и неотложни ...

5 май 2021 | 17:28