Редни ли са безплатните визити в САЩ на ВСС?!

11762 | 19 март 2015 | 19:21

Фондация „Америка за България“ е финансирана от американското правителство


Новината, че фондация „Америка за България“ финансира десетдневна командировка в САЩ на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), взриви социалните мрежи. Почти без възражения (само с 1 „въздържал се“) решението на кадровиците бе гласувано на заседанието им на 5 март. Както „Преса“ вече няколко пъти писа, пътуването от 12 до 24 април е по покана на фондацията, която поема „пътните разходи, разходите за преводач, както и разходите за нощувка“.

 

Факт е - подобно пътуване не е прецедент. И в предния ВСС кадровиците са посещавали странство на разноските на тази, а и на други фондации. Но това не решава проблема.

„Допустимо ли е членове на държавен орган и представители на независима власт да бъдат спонсорирани от фондация?“, попитахме на 13 март представляващата ВСС Соня Найденова. Няма нищо нередно, отговори тя. Добави - „Фондация „Америка за България“ на практика е финансирана от правителството на САЩ за подпомагане на прехода към демокрацията в

България и утвърждаване на върховенството на закона. А в програмата на кадровиците ни са важни срещи с държавни органи, заети с правосъдието - Федералния съдебен център, Националния център на щатските съдилища, Сенатския комитет на съдебната власт.“ Сетне „добрите практики“ щели да подобрят съдебната ни система. Чудесно.

 

Но пък проверка на „Преса“ установи, че повечето членове на ВСС въобще не са наясно с кого ще се срещат. А това не ни се видя никак редно. „В „чистия“ от корупция англосак-

сонски свят подобни визити биха предизвикали скандал. Но нали сме „бушмени“ в очите им, всичко е „точно“, бяха безапелационните коментари в социалната мрежа.

 

От официалния сайт на нашумялата у нас фондация ясно личи, че освен върховенството на закона в България „Америка за България“ активно подкрепя и частния сектор. Един от най-щедро подпомаганите частници е Иво Прокопиев, издател на „Капитал“ и „Дневник“, който за 2015-2017 г. е получил скромните три милио на лева субсидия.

 

В края на 2011-а той бе дарен с други три милиона до края на 2014-а. Но едно е да си осигуриш подкрепа на медиите. Друго са безплатните визити в странство на членове на един сериозен държавен орган, какъвто е ВСС, наричан още „правителството“ на Темида, коментираха пред „Преса“ юристи. В първия случай може да се спечели благоразположението на един издател, и това си е за негова сметка. Във втория залогът на екскурзиите с опознавателна цел може да са и законът, и моралът. И това ли е редно?

 


От категорията

Прокуратурата разпространи разговори на Божков с журналиста Огнян Стефанов: Първо ще бутна Влади...

-1593936843.jpg

Част от събраните материали представляват веществени доказателствени средства, ...

14 юли 2020 | 11:33

Милева: Божков и Цветан Василев са в заговор с политици и журналисти срещу прокуратурата

-1590830673.jpg

В следващите часове ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с ...

14 юли 2020 | 10:53

Спецпрокурори: Недопустимо да се иска оставката на главния прокурор Иван Гешев

-1594735842.jpg

Изразяваме безпокойството си от опитите за намеса в работата на българската ...

14 юли 2020 | 17:09

Прокуратурата възложи на Танева спешна проверка за опасни препарати за растителна защита

-1592572543.jpg

Трябва да се установи осъществява ли се внос, пускане на пазара или употреба на ...

14 юли 2020 | 16:50